pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την ανάκληση του ανοίγματος των Βαρωσίων στην Κύπρο

10/10/2020 - 9:03πμ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την ανάκληση του ανοίγματος των Βαρωσίων στην Κύπρο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χαστούκι μεν, φωνή βοώντος εν τη ερήμω δε, η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Τουρκία και το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. Τα μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ομόφωνα τη βαθιά ανησυχία τους για το άνοιγμα της περιοχής, ζήτησαν την ανάκληση της τουρκικής απόφασης αλλά και την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Το σώμα επαναβεβαιώνει, επίσης, τα ψηφίσματα 550 και 789 για το καθεστώς των Βαρωσίων, με δήλωσή του την οποία ανέγνωσε εντός του Συμβουλίου ο Ρώσος προεδρεύων Βασίλι Νεμπενζια.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Γυναίκα στέκεται μπροστά από μισοκατεστραμμένο κτήριο στο κέντρο των Βαρωσίων στην Κύπρο (φωτ.: EPA/KATIA CHRISTODOULOU)

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με την ανακοίνωση στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής στα Βαρώσια και ζητεί την αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί». Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προηγήθηκε ενημέρωση των μελών του –στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων– από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Οι αξιωματούχοι απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών, που επίσης τοποθετήθηκαν για το θέμα.

Ο ΟΗΕ θα κάνει συνάντηση για το Κυπριακό
Αναφορικά με το Κυπριακό, το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σε συμφωνία με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις κυπριακές πλευρές και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να εμπλακούν σε διάλογο εποικοδομητικά και με αίσθημα επείγοντος μετά την εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Τέλος το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την υποστήριξή του προς τον ΓΓ και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, «όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των Ε/Κ και Τ/κ στη συνάντησή τους με το ΓΓ το Νοέμβριο του 2019», ενώ τα μέλη συμφώνησαν να παρακολουθούν ενεργά το θέμα.

Ικανοποίηση από τη Λευκωσία
​
Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την προεδρική δήλωση που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως αποτέλεσμα της προσφυγής μας σχετικά με το άνοιγμα από τις κατοχικές αρχές κατοχής της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στην Κύπρο», ανέφερε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρές τις ενέργειες που έλαβαν χώρα, καθώς δημιουργούν πολύ σημαντικά νέα τετελεσμένα γεγονότα και καθιστούν τις προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού σε πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες προς το Συμβούλιο ως όργανο και προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υποστήριξη και την κατανόησή τους και για την έκφραση της πολύ βαθιάς ανησυχίας τους και για το αίτημα για την αντιστροφή όλων αυτών των ενεργειών που λαμβάνουν χώρα επί του εδάφους», δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να ζήσουν σε μια ενωμένη χώρα. Καταλήγοντας, απηύθυνε έκκληση στις αρχές κατοχής και ειδικότερα στην Τουρκία, «να σταματήσουν και να αποσύρουν κάθε είδους δράσεων οι οποίες καταστρέφουν τις προοπτικές μιας διαπραγματευτικής διευθέτησης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

20/07/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

20/07/2026 - 11:40πμ
Στα Κατεχόμενα, οι σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόκληση από το ψευδοκράτος: «Δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας»

19/07/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: Σταύρη Κλεάνθους)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Διακομματική στήριξη του βρετανικού πολιτικού κόσμου για λύση του Κυπριακού

17/07/2026 - 10:59πμ
Αχρησιμοποίητοι σωλήνες αγωγού φυσικού αερίου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σφοδρή αντίδραση για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων – «Παραβιάζει την κυριαρχία μας»

11/07/2026 - 7:26μμ
Μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα (φωτ.: facebook / UNFICYP)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει «βαθιά ανησυχητική» σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες

7/07/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Η Καλαμαριά δεν ξεχνά»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο – Τιμή στον ήρωα Αθανάσιο Φωτόπουλο

5/07/2026 - 11:08μμ
Το σημείο όπου ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη σύζυγό του – «Μου έκανε νόημα ότι ήθελε βοήθεια»

30/06/2026 - 7:13μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Καλαμαριά τιμά την Κύπρο – Εκδηλώσεις μνήμης για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή

30/06/2026 - 12:23μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητεί πλήρη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 και 550 για το Κυπριακό

24/06/2026 - 4:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Paul Diaconu)

Ιταλία: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας χάρισε ξανά την όραση σε 67χρονη γυναίκα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ – Γαλλίας στον ΟΗΕ: Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από συνεδρίαση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Συνταγματική αναθεώρηση: 33 διατάξεις εγκρίθηκαν για να προχωρήσει η διαδικασία – Οι συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα κρίνουν τις τελικές αλλαγές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΛΑΡΗΣ / EUROKINISSI)

Σύρος: Μία μαχαιριά στον θώρακα προκάλεσε τον θάνατο της 42χρονης διασώστριας – Την Τρίτη οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Sacred Patriarchal and Stavropegial Monastery of St. Irene Chrysovalantou/Facebook)

«Γονάτισε» η ομογένεια στην Αστόρια μπροστά στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – Η συγκινητική λιτανεία 

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign