Με επίκεντρο τη Ροτόντα, όπου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη –με 50 μόνο προσκεκλημένους λόγω της πανδημίας– η τελετή απονομής του βραβείου αυτοκράτειρα «Θεοφανώ» στο Erasmus, δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για ανάδειξη του εμβληματικού μνημείου της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας στην Ευρώπη, καθώς ήδη στην πόλη βρίσκονται εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψουν τη βράβευση του προγράμματος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης –η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά– θα προβληθεί βίντεο με την ιστορία του μνημείου ενώ χορωδία με τέσσερις μουσικούς θα εκτελέσει σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή, την οποία έχει γράψει ειδικά για τη Ροτόντα.
Ο νέος θεσμός ξεκινάει την Τετάρτη, από τη Θεσσαλονίκη με την πρώτη απονομή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, και το Βραβείο «Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα.
Ενώνει την Ευρώπη και αποτυπώνει την ιστορία της Θεσσαλονίκης
«Η απόφαση για να πραγματοποιηθεί η τελετή στη Ροτόντα, προηγήθηκε της προετοιμασίας για την εκδήλωση. Το μνημείο αποτελεί δομικό κομμάτι της εκδήλωσης, καθώς συμβολίζει ακριβώς τη σύνθεση της Ευρώπης. Μαρτυρά τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Ιδρύματος «Θεοφανώ», Βίκυ Παπαδημητρίου. Μέσα από την εκδήλωση αναδεικνύεται και η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως σημειώνουν αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, «το εμβληματικό μνημείο αποτυπώνει όλη την ιστορία της πόλης».
Το μνημείο
Η Ροτόντα ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, στο μεταίχμιο δηλαδή του ειδωλολατρικού με τον χριστιανικό κόσμο, πιθανότατα ως ναός της αρχαίας λατρείας ή ως μαυσωλείο του Μ. Κωνσταντίνου (306-337). Αρχιτεκτονικά το κτήριο μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Μέσα στους αιώνες άλλαξε πολλά ονόματα και χρήσεις, και είναι αναγνωρισμένο ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2016 επιτρέπονται εκδηλώσεις «αντάξιες του μνημείου», με τρόπο συμβατό προς την μουσειακή χρήση του, την πολυπολιτισμική, διαχρονική λειτουργικότητά του και την ιερότητα του χώρου.
Το μνημείο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 08:30 μέχρι τις 15:30.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.