pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε στενό δρόμο η Σύνοδος Κορυφής απέναντι στην Τουρκία

1/10/2020 - 1:19μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο μενού της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αφιερωμένη στις διεθνείς σχέσεις, αλλά οι απειλές οι οποίες πλανώνται επάνω από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο θα βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν σήμερα συνομιλίες εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην Τουρκία, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στη διευθέτηση των διαφορών με την Αθήνα και τη Λευκωσία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος.

Ο δρόμος είναι στενός για τους 27: Δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Άγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Υπάρχει ομόφωνη βούληση αποκατάστασης υγιών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν όροι», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και για το καθεστώς της βίζας.

Οι 27 κρίνουν θετική την απόφαση της Άγκυρας για την αποχώρηση του «Oruç Reis». «Όμως δεν έχουμε δει τις ίδιες διαθέσεις απέναντι στην Κύπρο», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Σήμερα οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν χαράξει κόκκινες γραμμές, με τον πρόεδρο Ερντογάν στο Αιγαίο, τη Λιβύη, ακόμη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόνο οι Ευρωπαίοι δεν το έχουν κάνει προς το παρόν, και ο πρόεδρος Ερντογάν το εκμεταλλεύεται για να προωθήσει τα πιόνια του», υποστηρίζει ο Πιερ Ραζού, ακαδημαϊκός διευθυντής του Fondation Méditerranéenne d’Études Stratégiques (Μεσογειακό Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών).

Η απεμπλοκή των κυρώσεων κατά του Μινσκ
Η θέση των Ευρωπαίων θα είναι καθοριστική για την απεμπλοκή των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ένα πακέτο που είναι έτοιμο εδώ και εβδομάδες, αλλά μπλοκάρεται από την Κύπρο, η οποία ζητεί αυξημένη αυστηρότητα απέναντι στην Άγκυρα.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με την Κύπρο για να προχωρήσουμε με την Λευκορωσία», σχολίαζε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Κατάλογος από περίπου σαράντα αξιωματούχους της Λευκορωσίας, που κατηγορούνται για την καταστολή της αντιπολίτευσης ή τη νοθεία του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών έχει καταρτιστεί από τις Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να εγκριθεί ομοφώνως από τα κράτη μέλη της Ένωσης. Υπό συζήτηση είναι πιθανό να τεθεί το αν στα πρόσωπα αυτά θα περιληφθεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο (όπως συνέβη με τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο), τον οποίο δεν αναγνωρίζει ως πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αυριανή, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής, θα αφιερωθεί στην οικονομία. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με φόντο τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-27 ύψους 1.000 δισ. ευρώ και ο δανεισμός 750 δισ. ευρώ για την ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν βυθιστεί στην ύφεση εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι ευρωβουλευτές, αντίθετοι με τις δραστικές περικοπές σειράς προγραμμάτων, όπως το Erasmus, ζητούν αύξηση του πακέτου κατά 100 δισ. ευρώ. Αυτό κρίνεται μη αποδεκτό από τους «σφιχτούς» (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία).

Οι ευρωβουλευτές δεν είναι επίσης ικανοποιημένοι από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις περί αιρεσιμότητας ανάμεσα στην χορήγηση των πόρων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ρυθμίσεις που θεωρούν ότι δεν είναι επαρκείς.

Οι κυβερνήσεις επιμένουν ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και ο χρόνος πιέζει. Το θέμα θα συζητηθεί ατύπως και σήμερα κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Το Brexit θα βρίσκεται επίσης στο μενού των συζητήσεων, καθώς οι 27 θα εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση της Ένωσης με το Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν θα απουσιάζει από τις εργασίες της συνόδου κορυφής λόγω οικογενειακού πένθους, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα είναι παρών κατά την δεύτερη ημέρα λόγω υποχρεώσεων στη Γαλλία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

20/07/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

20/07/2026 - 11:40πμ
Στα Κατεχόμενα, οι σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόκληση από το ψευδοκράτος: «Δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας»

19/07/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: Σταύρη Κλεάνθους)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Διακομματική στήριξη του βρετανικού πολιτικού κόσμου για λύση του Κυπριακού

17/07/2026 - 10:59πμ
Αχρησιμοποίητοι σωλήνες αγωγού φυσικού αερίου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σφοδρή αντίδραση για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων – «Παραβιάζει την κυριαρχία μας»

11/07/2026 - 7:26μμ
Μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα (φωτ.: facebook / UNFICYP)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει «βαθιά ανησυχητική» σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες

7/07/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Η Καλαμαριά δεν ξεχνά»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο – Τιμή στον ήρωα Αθανάσιο Φωτόπουλο

5/07/2026 - 11:08μμ
Το σημείο όπου ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη σύζυγό του – «Μου έκανε νόημα ότι ήθελε βοήθεια»

30/06/2026 - 7:13μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Καλαμαριά τιμά την Κύπρο – Εκδηλώσεις μνήμης για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή

30/06/2026 - 12:23μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητεί πλήρη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 και 550 για το Κυπριακό

24/06/2026 - 4:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα  8 χρόνια από φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 104 φαναράκια αφέθηκαν στην θάλασσα. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Μάτι, οκτώ χρόνια μετά: 104 ονόματα στο προσκλητήριο των νεκρών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας iQFOiL Youth και Junior: Ασημένιο μετάλλιο η Παναγή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Νίκη για τον Παναθηναϊκό στην Ουγγαρία

2 ώρες πριν
Το ξενοδοχείο Madimak στη Σεβάστεια της Τουρκίας στις φλόγες, στις 2 Ιουλίου 1993, όταν πλήθος εξτρεμιστών ισλαμιστών επιτέθηκε στους συμμετέχοντες σε πολιτιστικό φεστιβάλ (πηγή: internethaber.com)

Τουρκία: Αποζημίωση στις οικογένειες των 33 Αλεβιτών της σφαγής της Σεβάστειας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Προβάδισμα πρόκρισης ο ΠΑΟΚ στην Πολωνία

3 ώρες πριν

83ο Φεστιβάλ Βενετίας: Η Ελλάδα στο επίκεντρο με τρεις ταινίες και τιμητική διάκριση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign