Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από τον Σαρλ Μισέλ που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αύριο αναμένεται στη Λευκωσία για συζητήσεις με την ηγεσία της Κύπρου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μισέλ: Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού. Αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη πολυμερούς συνάντησης των χωρών της περιοχής –«πέρα από τον διμερή διάλογο», όπως είπε–, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια, τη θάλασσα, την οικονομική συνεργασία και την ενέργεια. «Να έχουμε βούληση ειλικρινή, για να προχωρήσουμε με ατζέντα πιο θετική και προβλέψιμη απ’ ό,τι ήταν τον τελευταίο καιρό», εξήγησε.
Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σαρλ Μισέλ έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει στάση, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι σε άλλα κράτη που μπήκαν στο στόχαστρό της.
Επίσης, την κάλεσε να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα και της ΕΕ στη Μεσόγειο, αλλά τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα για την Ένωση να περάσει από τα λόγια στις πράξεις.
Απευθυνόμενος στην Τουρκία είπε ότι η αποκλιμάκωση, μετά την απόσυρση του Oruç Reis, θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια ώστε δημιουργηθεί το κοινό έδαφος και να καρποφορήσει ο διάλογος, τον οποίο, όπως επανέλαβε, επιθυμεί η Ελλάδα και θα αφορά το μοναδικό ζήτημα, αυτό του καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.
«Εφόσον συνεχιστούν τα απτά δείγματα, είμαστε έτοιμοι για διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγησε ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας μέχρι την οριστική οριοθέτηση απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες.