Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές, καθώς στην πρωτεύουσα υπάρχουν περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναμένεται να καταρτίσει τον κατάλογο με τα μέτρα που ζήτησε ο πρωθυπουργός, τα οποία εκτός απροόπτου θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη και θα είναι τοπικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πιο επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά.
Ενδεικτικό της εικόνας είναι ότι στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στην Αττική νοσηλεύονται 230 ασθενείς, ενώ σε «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό» την Κυριακή οι διασωληνωμένοι ήταν 20 σε σύνολο 54.
Έτσι, για όσες περιοχές κρίνεται αναγκαίο αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων σε συναθροίσεις, αλλά και στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης.
ΕΟΔΥ: 180 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι
Με 102 κρούσματα κορονοϊού η Αττική ήταν για ένα ακόμα 24ωρο στο επίκεντρο της πανδημίας. Το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 180 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και πέντε θανάτους από επιπλοκές της Covid-19.
Τα 22 νέα κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και τρία παραμένουν υπό διερεύνηση.
Σε ένα 24ωρο συνολικά 21 ξένοι επισκέπτες με SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και άλλοι δύο πήγαν με δική τους πρωτοβουλία για έλεγχο.
Τα νέα κρούσματα, πλην των εισαγόμενων, κατανέμονται ως εξής:
- 102 στην Αττική, από τα οποία τα οκτώ συνδέονται με γνωστές συρροές και τα τρία αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό.
- 8 στη Θεσσαλονίκη.
- 5 στην Πέλλα, από τα οποία τα τρία συνδέονται με γνωστή συρροή.
- 4 στη Λάρισα, από τα οποία τα τρία συνδέονται με γνωστή συρροή.
- 4 στην Ημαθία.
- Από τρία σε: Λέσβο (όλα συνδέονται με το ΚΦΠΜ της Μόριας), Θήρα (όλα συνδέονται με συρροή), Νάξο (τα δύο συνδέονται με συρροή), Τρίκαλα
- Από δύο σε: Γρεβενά, Εύβοια, Κοζάνη, Πιερία, Χαλκιδική και Αργολίδα.
- Από ένα σε: Αρκαδία, Άρτα, Αχαΐα, Ηλεία, Έβρο, Ηράκλειο και Καστοριά.
(Πηγή: ΕΟΔΥ)
Από το σύνολο των μολύνσεων που έχουν επιβεβαιωθεί από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, το 18% σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό, το 43,1% με ήδη γνωστό κρούσμα, και οι υπόλοιπες είναι άγνωστης προέλευσης.
Ο αριθμός των κρουσμάτων πλέον ανέρχεται σε 13.420 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), και των θανάτων σε 310. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).