pontosnews.gr
Σάββατο, 21/05/2022
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Αμερικανίδα που αγάπησε τους Σαρακατσάνους

8/09/2020 - 10:13μμ
Η Αμερικανίδα που αγάπησε τους Σαρακατσάνους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η εικόνα Σαρακατσάνων νομάδων κτηνοτρόφων να περπατούν με τα ζώα τους στο δρόμο από την αρχαία Κόρινθο προς το Άργος, ένα κυριακάτικο μεσημέρι το μακρινό 1968, εντυπώθηκε βαθιά μέσα της· κι όταν αρκετά χρόνια αργότερα μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα, θέλησε να μάθει περισσότερα γι’ αυτή την ξεχωριστή φυλή.

sarakatsanoi bw

Με καταγωγή από την Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κατά βάθος πολίτης του κόσμου από νεαρή ηλικία, αφού ο αξιωματικός πατέρας της έπαιρνε μεταθέσεις σε διάφορες πόλεις και χώρες –από τη Χαβάη στο Λονδίνο κι από κει στη Γερμανία και αλλού–, η Ράνταλ Γουόρνερ (Randall Warner) αγάπησε την Ελλάδα, αυτήν που γνώρισε μέσα από τα βιβλία της αρχαιοελληνικής ιστορίας, και όχι μόνο την επισκέφθηκε ως φοιτήτρια στη δύση της δεκαετίας του 1960, αλλά κάποια χρόνια αργότερα έμελλε να μετακομίσει μόνιμα και να μεγαλώσει εδώ την οικογένειά της.

Το φως του ουρανού αλλά και η αγάπη για την απλή ζωή την κράτησαν, μαζί με τον καλλιτέχνη σύζυγό της Μπάρι Φέλντμαν (Barry Feldman) στην Ελλάδα από το 1989 έως σήμερα. Όμως ήταν η «νομαδική» ζωή της οικογένειάς της, λόγω των πολλών μετακινήσεων, αυτή που θα έλεγε κανείς πως την έκανε ν’ αγαπήσει τους Σαρακατσάνους, να μάθει όσο περισσότερα μπορούσε γι’ αυτούς αλλά και να συλλέξει πολλά αντικείμενα σχετικά με τη σαρακατσάνικη παράδοση, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στο οποίο και τα δώρισε.


Η Γουόρνερ στο σπίτι της στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Δημήτρης Τσίπας / parallaximag.gr)

«Ήρθα στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1968, έχοντας σπουδάσει αρχαία ελληνικά. Ήθελα να δω αν η Ελλάδα τού σήμερα [σ.σ.: της εποχής εκείνης] ήταν τόσο συναρπαστική όσο υπήρξε για μένα η αρχαία Ελλάδα», αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ράνταλ Γουόρνερ, η οποία, στο πρώτο εκείνο ταξίδι, είδε την εικόνα αυτή με τους νομάδες κτηνοτρόφους πάνω στην οποία έχτισε μια μοναδική σχέση με το σαρακατσάνικο στοιχείο.

Δύο δεκαετίες μετά από εκείνη την πρώτη επίσκεψη, η Γουόρνερ ήρθε στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε έως τη συνταξιοδότησή της στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου ανάμεσα στους πολλούς μικρούς θησαυρούς του αρχείου της εντόπισε μια φωτογραφία Σαρακατσάνων να περπατάνε από τη Θέρμη προς το κέντρο της πόλης, με τα άλογα φορτωμένα, καθώς οι νομάδες όπου πάνε κουβαλούν μαζί κι ολόκληρο το σπίτι τους.

Μέσα από τα βιβλία της Αγγελικής Χατζημιχάλη για τους Σαρακατσάνους, τις αναφορές της

Δόμνας Σαμίου και του Πάτρικ Σέιμουρ αλλά και τα πολλά ταξίδια στην ηπειρωτική χώρα, η Γουόρνερ ανακάλυψε τον θαυμαστό κόσμο των Σαρακατσάνων και απέκτησε το πρώτο της αντικείμενο, μια παραδοσιακή φούστα από την περιοχή της Ροδόπης, σ’ ένα ταξίδι στην Καβάλα με το 2CV, το πρώτο αυτοκίνητο του ζευγαριού στην Ελλάδα.

«Το πρώτο αντικείμενο της συλλογής μου το βρήκα στην Καβάλα. Ακολούθησε η Κομοτηνή, μετά το Μέτσοβο και αλλού. Από την Ήπειρο ως τη Ροδόπη ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ακόμη και στη Σκόπελο εντόπισα ορισμένα αντικείμενα. Έμαθα τους Σαρακατσάνους τόσο μέσα από τον ξεχωριστό ρουχισμό τους –τις φούστες, τα γιλέκα, τα ζωνάρια– όσο και από τα καλύβια τους, αλλά και τα ανταμώματά τους», λέει η συνταξιούχος πλέον Αμερικανίδα.

sarakatsaniko antamwma1
Σαρακατσάνικο αντάμωμα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Ακόμη και σήμερα, μέσα από τις σελίδες βιβλίων για τους Σαρακατσάνους ταξιδεύει αναμιγνύοντας τις εικόνες που παίρνει απ’ αυτά με αναμνήσεις από τα ταξίδια με το μικρό 2CV, που αποδείχθηκε ωστόσο αρκετά μεγάλο ώστε να «κουβαλήσει» την ανεκτίμητη γνώση κι εμπειρία που μπορεί να προσφέρει σε κάποιον η διαδρομή…

Δεν περιορίστηκε όμως μόνο στην αναζήτηση αντικειμένων σχετικών με τη σαρακατσάνικη κουλτούρα, αλλά θέλησε να διεισδύσει βαθύτερα στην ίδια τη ζωή, τα ήθη κι έθιμα των Σαρακατσάνων, συμμετέχοντας από τη δεκαετία του 1990 ήδη στο πρώτο της σαρακατσάνικο αντάμωμα, κάπου βόρεια της Δράμας, όπως λέει, σε μια αχανή έκταση μέσα στη φύση.

sarakatsaniko antamwma3
(Φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Γύρω στο 2015, η Ράνταλ Γουόρνερ αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή της σε κάποιο μουσείο, και σε μια επαφή με την πολύ δραστήρια πρόεδρο και διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου, τα αντικείμενα αυτά βρήκαν τη νέα μόνιμη στέγη τους.

«Η συλλογή μου δεν ανήκει σε μένα για πάντα, για κάποιον καιρό ναι, αλλά όχι παντοτινά», εξηγεί.

Επρόκειτο για μια δωρεά που η Αγγ. Γιαννακίδου χαρακτηρίζει «σημαντική και συγκινητική», αποτελούμενη από διάφορα αντικείμενα: δύο τεμάχια Παναγούλες Σαρακατσάνικες, μία τάβλα, ένα τουρνοκώλι, μια ζώνη κεντημένη με χάντρες, ένα πουκάμισο με μανίκια μεσιακά, ένα ζωνάρι, ένα γιλέκο, μια φούστα κοντή πλισέ, ένα φουστάνι πλισέ, δύο μπόχους σαρακατσάνικους (ο ένας στολισμένος με φούντες), κάλτσες μάλλινες πλεκτές κ.ά. «Μου θύμισε όλο το ενδιαφέρον των ανθρώπων το ’60-’70, κυρίως των ξένων, για τις υλικότητες αυτές, τα ρούχα, και κυρίως τα σαρακατσάνικα, που προκαλούν εντύπωση με την τέλεια τεχνική και δωρικότητα», τονίζει η πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο γενικός γραμματέας του Ελιζέ ανακοινώνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης (φωτ.: EPA /  Mohammed Badra)
ΕΛΛΑΔΑ

Γαλλία: Μία έμπειρη διπλωμάτης νέα υπουργός Εξωτερικών, μία Ελληνίδα στην κυβέρνηση

20/05/2022 - 7:49μμ
Μίνα Γκάγκα, Aναπληρώτρια Yπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Γιαν Κάρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, Εμμανουήλ Παπασάββας, Κοινός Διοικητής των Διασυνδεόμενων Παιδιατρικών Νοσοκομείων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
ΕΛΛΑΔΑ

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία γυρίζουν σελίδα: Παραδόθηκαν πλήρως ανακαινισμένα από τον ΟΠΑΠ

20/05/2022 - 2:26μμ
Δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για την δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. (Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη στους δύο δράστες

20/05/2022 - 1:29μμ
Το νοσοκομείο Παπανικολάου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατεπείγουσα έρευνα για τον θάνατο 43χρονου στο «Παπανικολάου» διέταξε ο Θάνος Πλεύρης

20/05/2022 - 12:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

20/05/2022 - 8:12πμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για Βαγγέλη Παπαθανασίου: Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στους Δρόμους της Φωτιάς

19/05/2022 - 8:45μμ
Μίνα Γκάγκα, Aναπληρώτρια Yπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Γιαν Κάρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, Karel Komarek, Πρόεδρος Δ.Σ. της Allwyn, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Καμίλ Ζίγκλερ, Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ, Εμμανουήλ Παπασάββας, Κοινός Διοικητής των Διασυνδεόμενων Παιδιατρικών Νοσοκομείων
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την ανακαίνιση των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού»

19/05/2022 - 8:37μμ
(Φωτ.: newsbrake.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο σπουδαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

19/05/2022 - 7:34μμ
(Πηγή φωτ.: anixneuseis.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών η Κατερίνα Βελλίδη

19/05/2022 - 12:17μμ
Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς φορώντας την Ποντιακή στολή στην μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιούν την τελετουργική αλλαγή φρουράς, στο Μνημείο του  Αγνώστου Στρατιώτη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

19 Μαΐου 2022: Με τι καιρό θα γίνουν οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

19/05/2022 - 8:11πμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: livesofrefugees.org/)

Ένωση Μικρασιατών Θήβας: Παρουσιάζει τη δράση «Ζωές κομμένες στα δυο» για το 1922, η Μικρασιατική Καταστροφή και τους πρόσφυγες

5 ώρες πριν
(Εικ.: pontosnews.gr)

Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας και δεν ασχολείται σοβαρά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

6 ώρες πριν
(Φωτ.: snf.org/el/)

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ανακαλεί δωρεά προς το ΥΠΠΟΑ λόγω «διαρκών και συστηματικών καθυστερήσεων» υλοποίησης έργου

7 ώρες πριν
Εικόνα από τη λαμπαδηφορία στην Πρέβεζα (φωτ.: Γιώργος Ευσταθίου/EUROKINISSI)

ΚΕΔΕ: Η «φλόγα της μνήμης» άναψε για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

«Παρχάρια 2022» στο Οχυρό Νυμφαίας – Επιστροφή για το ποντιακό συναπάντημα «με πάλεμαν, φαΐν, χορόν»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Οργασμός παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16, μη επανδρωμένα και CN-235

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign