pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το φάουλ του ΝΑΤΟ

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

5/09/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η πλέον ενδιαφέρουσα είδηση την εβδομάδα που πέρασε ήταν το ξύπνημα, από το λήθαργο, του ΝΑΤΟ και η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό να αποφευχθεί στρατιωτικό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο που ο κ. Στόλτενμπεργκ υπονόμευσε ο ίδιος την πρωτοβουλία του. Δήλωσε πως κάνει την πρόταση μετά από συνεννόηση με τις ηγεσίες των δύο χωρών αλλά η Αθήνα διέψευσε ότι ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών ή τον πρωθυπουργό. Προκαλεί εντύπωση γιατί ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπέπεσε σε τέτοιο ατόπημα. Η εξήγηση είναι ότι θέλησε να προκαταλάβει την ελληνική κυβέρνηση στις προϋποθέσεις του διαλόγου.

Η Τουρκία δέχεται να συζητήσει για όλα άνευ προϋποθέσεων.

Η Ελλάδα θέτει, ορθώς, ως προϋπόθεση την απόσυρση του τουρκικού ναυτικού από τις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου το «Oruç Reis» διενεργεί έρευνες. Και συζήτηση μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η Αθήνα δεν μπορεί να αποκλίνει από αυτήν τη θέση. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος την ώρα που καταπατώνται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος για όλες τις φαντασιώσεις της Άγκυρας.

Το παράξενο είναι ότι το ΝΑΤΟ υλοποιεί τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ουάσιγκτον έχει πάρει σαφή θέση στο ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. Έχει καλέσει επανειλημμένως την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. Τότε, προς τι η ταύτιση της ΝΑΤΟϊκής θέσης με την τουρκική; Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι η αλλοπρόσαλλη πολιτική του προεδρικού περιβάλλοντος στην Ουάσιγκτον. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα για να βρει την ισορροπία του το παγκόσμιο σύστημα, είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν ξέρουν τι θέλουν. Έχουν επιμέρους θέσεις που πολλές φορές είναι αντιφατικές. Στο θέμα που αναλύουμε θέλουν να βοηθήσουν τον Ερντογάν. Στη μεσανατολική τους πολιτική, ιδιαίτερα στο Kουρδικό, δεν είναι σίγουρο ότι οι θέσεις τους ταυτίζονται με τις τουρκικές.

Το σίγουρο είναι ότι κανένα κυρίαρχο κράτος δεν θα δεχόταν να συνομιλήσει με κάποιο άλλο την ώρα που παραβιάζονται κυριαρχικά του δικαιώματα. Δεν μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα.

Πάντως, καλώς, η Αθήνα δεν διακόπτει τη ΝΑΤΟϊκή πρωτοβουλία.

Πρωτοβουλία ειρήνευσης χρειάζεται αλλά με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε. Να σταματήσουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟϊκό περιβάλλον δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκό για την Ελλάδα. Το 1974 με την αδράνειά του βοήθησε στην κατάληψη της μισής Κύπρου από την Τουρκία. Λίγο αργότερα, όταν αναζητήθηκε ο τότε Γενικός Γραμματέας Ζόζεφ Λοuνς, η Ελλάδα πήρε την απάντηση ότι είναι σε διακοπές. Και όταν βρέθηκε, εξέφρασε το ομώνυμο «Δόγμα Λουνς».

Το ΝΑΤΟ δεν παρεμβαίνει στις διαφορές μεταξύ μελών του. Όταν λέμε δεν παρεμβαίνει δεν εννοούμε ότι δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες όπως αυτή των τελευταίων ημερών. Αλλά δεν κινητοποιείται στην ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας. Ότι το ΝΑΤΟ υπερασπίζεται τα κράτη μέλη του αν δεχθούν επίθεση.

Προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: τι ακριβώς, κάνει σήμερα το ΝΑΤΟ; Η μόνη περίπτωση που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 5 ήταν στον πόλεμο του Ιράκ ως συμπαράσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δέχθηκαν τρομοκρατική επίθεση. Ενεργοποιήθηκε με τη μορφή προληπτικής παρέμβασης και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Όχι, όμως, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όχι κατά των απειλών που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία.

Στο προφανές ερώτημα τότε γιατί η Ελλάδα συμμετέχει στην Ατλαντική Συμμαχία, η απάντηση είναι: εάν δεν συμμετείχε τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Η Ελλάδα παίρνει ό,τι μπορεί από το ΝΑΤΟ και για τα υπόλοιπα που έχουν σχέση με την άμυνά της φροντίζει τη διαμόρφωση και συμμετοχή σε αμυντικές συμμαχίες. Έχουμε γράψει, επανειλημμένως, γι’ αυτά τα μικρά ΝΑΤΟ. Μικρά ΝΑΤΟ, λοιπόν, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ικανότατη διπλωματία και ισχυρή οικονομία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

1/11/2026 - 3:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

31/10/2026 - 10:13πμ
Η τουρκική φρεγάτα TCG Göksu στη Μεσόγειο, στις 2 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: US Navy / Theoplis Stewart II)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί προληπτικής διπλωματίας και «Γαλάζιας Παράνοιας»

30/10/2026 - 4:33μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Nick Sortor/Χ.com)

Φλόριντα: Εννέα νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους – Βίντεο καταγράφει τη στιγμή της πτώσης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ΗΠΑ: Δικαστική ήττα για την κυβέρνηση Τραμπ και πολιτικές αναταράξεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

7 ώρες πριν
Μέρος της αφίσας της εκδήλωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων/Facebook)

Μελίσσια: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Ιστορικές Ρίζες Ποντιακού Μέλλοντος» του Γιώργου Χατζηελευθερίου

8 ώρες πριν

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

8 ώρες πριν
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μάνη: Προθεσμία 48 ωρών στον 53χρονο που ομολόγησε τη δολοφονία του αδελφού του

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV