pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης: H επιστροφή του Σταυρού των Ποντίων, έναν αιώνα μετά

25/08/2020 - 2:46μμ
Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης: H επιστροφή του Σταυρού των Ποντίων, έναν αιώνα μετά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με το που ξεκίνησε –υπό έκτακτες ειδικές συνθήκες φέτος– η Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ο μητροπολίτης Ιωάννης ανέσυρε από το ράσο έναν ασημένιο σκαλιστό σταυρό και τον ακούμπησε στην Αγία Τράπεζα. Έναν αιώνα μετά τον ξεριζωμό, ο σταυρός-κειμήλιο επέστρεφε και πάλι στην Τραπεζούντα, από όπου ξεκίνησε το 1922 το μεγάλο ταξίδι κρυμμένος κάτω από το ράσο του πατρός Δαμιανού, προπάππου του σημερινού δεσπότη Ζάμπιας, κατά κόσμον Ιωάννη Τσαφταρίδη.


Φωτογραφία του π. Δαμιανού, προπάππου του μητροπολίτη Ιωάννη –  εικονίζεται και ο σταυρός (φωτ.: εφ. Καθημερινή)

Κομμάτι από τα «ιερά και όσια» του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, ο «σταυρός των Ποντίων», περιπλανιόταν κοντά εκατό χρόνια ανάμεσα στη Ζάκυνθο –όπου η καραβιά αποβίβασε τον πατέρα Δαμιανό και τα δώδεκα παιδιά του– και τις ζούγκλες της Αφρικής, στις οποίες ο δισέγγονός του Ιωάννης, με έδρα τη Ζάμπια, έμελλε να κηρύσσει ως ιεραπόστολος το λόγο του Θεού.

«Σε ένα ταξίδι με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο τον είχα παρακαλέσει να λειτουργήσω με την ευλογία του στην Παναγία Σουμελά. Για μένα ήταν ένα τάμα. Ήταν η επιθυμία του προπάππου μου, όποιος από τους απογόνους του γίνει παπάς να “λειτουργήσει” έστω και για μία φορά στον Πόντο, με τον σταυρό που είχε φέρει από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μοζάμανικ της Τραπεζούντας. Έτσι, όταν φέτος μου είπε ότι θα τελέσω μαζί με τους μητροπολίτες Μαδύτου Στέφανο και Σηλυβρίας Μάξιμο τη Θεία Λειτουργία, ένιωσα ότι εκεί ψηλά θα “συνομιλήσω” με τις ψυχές των προγόνων μου. Κάπως έτσι αισθανόμαστε εμείς οι Πόντιοι όταν προσκυνάμε στη Σουμελά», αφηγήθηκε στην Καθημερινή ο Πόντιος ιερωμένος.

Κάτω από το ράσο, όπως ο προπάππους του, αλλά με ακριβώς αντίθετη διαδρομή, ο μητροπολίτης Ιωάννης μετέφερε το φορτισμένο συναισθηματικά κειμήλιο για να ευλογήσει με αυτό τους πιστούς.

Μόνο που τούτο τον Δεκαπενταύγουστο ήταν ελάχιστοι οι Πόντιοι χριστιανοί ορθόδοξοι που σκαρφάλωσαν στη Σουμελά για να αποτίσουν φόρο τιμής στην «Ιερουσαλήμ της φυλής», και σχεδόν κανένας από την Ελλάδα, από όπου, προτού κλείσει το 2015 για επισκευές, στη μονή συνέρρεαν χιλιάδες προσκυνητές.

Μολυβένια σύννεφα κορονοϊού, ελληνοτουρκικής έντασης και χριστιανικής θλίψης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σκέπαζαν τώρα τις πλαγιές και τις χαράδρες με τα θεόρατα δένδρα και τους απόκρημνους βράχους του ιστορικού όρους Μελά, αποτρέποντας και μόνο την ιδέα στους Ποντίους του πλανήτη για ένα τέτοιο ταξίδι.


(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

«Είχαν έρθει κάποια μικρά γκρουπ από τη Γεωργία και τη Ρωσία και μερικοί Ρωμιοί από την Πόλη, τους οποίους και μεταλάβαμε». Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά λόγω κορονοϊού, αλλά και γιατί οι επισκευές στο χώρο δεν έχουν ολοκληρωθεί και υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος. Όσοι μπήκαν στο χώρο –λίγο περισσότεροι από εκατό θα ήταν αυτοί που πήραν αντίδωρο–, είχαν εφοδιαστεί με ειδικές άδειες από τις Αρχές. Χωρίς διαπίστευση δεν περνούσε κανείς.

Αλλά για τον μητροπολίτη Ιωάννη που κατέφθασε από την Αφρική για το οφειλόμενο χρέος στον προπάππου του και στις ψυχές των προγόνων του, λιγότερη σημασία είχε ο αριθμός των παρόντων.

Ο νους του, όπως και κάθε Πόντιου που πραγματοποιεί το οφειλόμενο προσκύνημα στη Σουμελά, ενόσω ιερουργούσε, έτρεχε πίσω στους αιώνες, στο μεγαλείο του Πόντου, στις σφαγές, τη μεγάλη έξοδο του ελληνισμού – «Αϊλί εμάς και βάι εμάς, η Ρωμανία πάρθεν…», και την προσδοκία ότι «η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…».


(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

«Έτρεχαν δάκρυα στα μάτια μου χωρίς να ξέρω αν ήταν χαράς ή λύπης. Εκείνες τις στιγμές εγώ ήμουν “αλλού”. Ένιωθα να τριγυρίζουν στην πλαγιά οι φιγούρες των μαρτύρων του Πόντου, των ξεριζωμένων και κατατρεγμένων, του προπάππου μου… Οι ψυχές, τα λείψανα αγιασμένα, όλων αυτών, συνάχθηκαν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και σε αυτή τη Λειτουργία ανέζησαν και στάθηκαν για να προσκυνήσουν τον Βασιλέα της Δόξης και την Παναγία Μητέρα Του. Γιατί σε κάθε Λειτουργία είμαστε όλοι μαζί, οι τωρινοί και οι αλλοτινοί, οι εγγύς και οι μεμακρυσμένοι, οι ζώντες και οι κεκοιμημένοι».

Οι τουρκικές Αρχές, όπως μας είπε ο μητροπολίτης Ιωάννης, υποδέχθηκαν με θέρμη τους τρεις αρχιερείς, τους διευκόλυναν στις μετακινήσεις τους και τους ξενάγησαν στα βυζαντινά χριστιανικά μνημεία της Τραπεζούντας.

«Επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας την οποία έχουν μετατρέψει σε τέμενος, αλλά δεν έχουν καλύψει τις αγιογραφίες και τα βυζαντινά ψηφιδωτά, μας πήγαν στο γυναικείο μοναστήρι της Θεοσκεπάστου που βρίσκεται σε μια μεγάλη χαράδρα και λειτουργεί ως μουσείο έχοντας αναδείξει τις αγιογραφίες, και στον ναό των Ταξιαρχών όπου συντηρούν τα ψηφιδωτά του 8ου αιώνα. Στο χώρο της μονής της Παναγίας έχουν αναδείξει τις αγιογραφίες, άλλα οι εργασίες συνεχίζονται. Εμείς λειτουργήσαμε μπροστά στην εκκλησία γιατί μέσα γίνονται εργασίες». Έχει ο Θεός…

Σταύρος Τζίμας

  • Πηγή: kathimerini.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ντέιμ Σάρα Μάλαλι (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΠΙΣΤΗ

Βρετανία: Για πρώτη φορά γυναίκα Αρχιεπίσκοπος στην Αγγλικανική Εκκλησία

3/10/2025 - 2:57μμ
(Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Σχολεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Τι συνέστησε στους μαθητές

30/09/2025 - 8:00μμ
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Φως Καππαδοκίας» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Το «Φως Καππαδοκίας» έλαμψε στη Θεσσαλονίκη – Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Αρσένιο και τον Όσιο Παΐσιο

30/09/2025 - 12:30μμ
Ορισμένες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

«Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης στα Βαλκάνια» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη

29/09/2025 - 5:07μμ
Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Άγιον Όρος - Πέρα από το Ορατό» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: Eurokinissi/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Με μεγαλοπρέπεια η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εγκαίνια της έκθεσης για το Άγιον Όρος

27/09/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αμερικής)
ΠΙΣΤΗ

Ευγνωμοσύνη Ελπιδοφόρου προς Τραμπ για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

26/09/2025 - 11:58μμ
(Φωτ.: flickr.com/photos/162498301@N07)
ΠΙΣΤΗ

Ο Πειραιάς υποδέχθηκε με συγκίνηση Τίμιο Ξύλο και Άρραφο Χιτώνα του Ιησού Χριστού από το Άγιον Όρος

20/09/2025 - 8:55μμ
Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη
ΠΙΣΤΗ

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

17/09/2025 - 10:07πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/John Mindala /Archons/Orthodox Observer)
ΠΙΣΤΗ

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ

16/09/2025 - 12:00πμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Σινά: Νέος ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος

14/09/2025 - 3:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστική σχολή με επτά τάξεις στη Σαφράμπολη (πηγή: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΒ' / Προσφορά Χρ. Περδικόπουλου)

Μαρτυρία Χρήστου Σαββίδη: Ο τελάλης φώναξε «Οι Έλληνες να ετοιμάζονται, σε λίγες μέρες θα φύγουν για την Πόλη»

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης: Ακόμα τρία μετάλλια για την Ελλάδα

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)

Ποντιακό παρών στην ιερά πανήγυρη στη μονή Αγίου Θεοδώρου Γαβρά στον Λαγκαδά

1 ώρα πριν
Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται το ισοπεδωμένο εργοστάσιο ενώ στο βάθος δεξιά, καμένα αυτοκίνητα από την έκρηξη (φωτ.: Χ/Kosher)

Πολύ ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε εργοστάσιο πυρομαχικών στο Τενεσί – Πολλοί νεκροί και αγνοούμενοι

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την απεργία της ΑΔΕΔΥ την 1η Οκτωβρίου (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Απεργία 14ης Οκτωβρίου: Ποιοι ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν, ποιες απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: uowm.gr)

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign