pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μέγας Μπάιντεν ο Τουρκοφάγος

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

27/08/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ροπή μας να αναζητούμε διαρκώς σωτήρες, που θα μας απαλλάξουν από τα προβλήματά μας, έχει σίγουρα μεταφυσικές προεκτάσεις. Ωστόσο στη διεθνή πολιτική η μεταφυσική ουδόλως συνιστά διαμορφωτική συνιστώσα, καθόσον οι λογικές περί «περιούσιων λαών» είναι μάλλον σοβινιστικές, ενώ σίγουρα παραμένουν αναπόδεικτες και αστάθμητες.

Εσχάτως έχουμε αναγορεύσει τον Τζο Μπάιντεν, υποψήφιο των Δημοκρατικών για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, ως τον επελαύνοντα τιμωρό της Τουρκίας και του μαξιμαλισμού του Ερντογάν.

Το ίδιο πράτταμε το 2016, λίγο πριν από τις εκλογές που ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι η εναντίωσή του στο φονταμενταλιστικό Ισλάμ θα τον ωθούσε να ασκήσει πιέσεις κατά της Άγκυρας η οποία υποστηρίζει διαχρονικά και συνδιαλλάσσεται με τους τζιχαντιστές του ISIS, ενώ η πεποίθησή του ότι «τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συμβάλλουν ως οφείλουν στη διατήρηση του οργανισμού» θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να «τραβήξουν το αυτί» της Τουρκίας η οποία έχει φθάσει να συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία. Η προτεραιότητα, δηλαδή, στη ΝΑΤΟϊκή συνοχή θα καθιστούσε εκ των πραγμάτων αντιθετικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ομοίως και τώρα στηρίζουμε τις ελπίδες μας στον Μπάιντεν, αρκούμενοι σε δηλώσεις του που μάλλον στοχεύουν στην ψήφο της ελληνικής ομογένειας.

Εμβληματικό παραμένει το παράδειγμα του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος αμέσως μετά τις εκλογές είχε σπεύσει το 2004 να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η αμερικανική πολιτική χαράσσεται σταθερά και απαρέγκλιτα ανεξαρτήτως των ενδεχόμενων ετεροχρονισμών χάριν εκλογικών ή άλλων διαδικασιών.

Να το πούμε διαφορετικά: οι ΗΠΑ είναι «Πολύ Μεγάλη» Δύναμη για να μεταλλάσσει την πολιτική της ανάλογα με τις αλλαγές στην κυβέρνησή της, και γι’ αυτό κρίνεται ως κατεξοχήν ορθολογικός δρων.

Η αμερικανική στρατηγική συμπεριφορά καθορίζεται από την πλανητική κατανομή ισχύος, τις ίδιες δυνατότητες ελέγχου των σημείων ασφυξίας (chokepoints) και την αντίστοιχη ισχύ και βούληση των συμμάχων της Ουάσινγκτον να επωμιστούν σχετικά βάρη έναντι «λογικών» ανταλλαγμάτων. Τα εν λόγω δεδομένα δεν αλλάζουν, και ο εκάστοτε πρόεδρος αποφασίζει ορθολογικά με βάση αυτά. Συνεπώς, είναι εύλογο να οδηγείται στα ίδια συμπεράσματα, με τη μοναδική μεταστροφή να αφορά δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα όπως οι τακτικές κινήσεις ή το επικοινωνιακό ταμπεραμέντο.

Όσο η Κίνα εξακολουθεί να συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, όσο η Ρωσία τείνει να αναγιγνώσκεται ως δυνητικός εξισορροπητής της Κίνας, όσο η Ευρύτερη Μέση Ανατολή κατακερματίζεται και οδηγείται στο χάος και όσο ουδείς άλλος εκφράζει τη βούληση να αποκτήσει εποπτικό ρόλο αντί των ΗΠΑ, τόσο η Τουρκία θα προβάλλεται ως η περιφερειακή δύναμη της επόμενης μέρας γιατί αυτή το θέλει και αυτή κάνει προσπάθειες για να αποδείξει ότι μπορεί. Για τον αμερικανικό σχεδιασμό, η Ρωσία πρέπει να παραμείνει αρκετά ισχυρή για να εξισορροπεί πραγματικά και δυνητικά την κινεζική επιρροή στην κεντρική Ασία, στη Μογγολία αλλά και στην ίδια τη Σιβηρία. Πρέπει, όμως, να είναι και αρκετά ανίσχυρη ώστε να μην αποκτήσει συντονιστικό ρόλο στη Συρία, στη Λιβύη και εν γένει στις «θερμές θάλασσες». Γι’ αυτό (προσπαθεί να) φροντίζει η Τουρκία επιβάλλοντας κόστος στη Μόσχα.

Από αυτά δεν πρόκειται να μας σώσει κανένας Μπάιντεν, κανένας Τραμπ και κανένας… Κάνιε Γουεστ! Θα μας σώσει μια συντεταγμένη στρατηγική, η οποία θα θέσει στο επίκεντρο την αυτοβοήθειά μας με πολυδιάστατη διπλωματία και επιβολή κόστους στους συμμάχους μας, ήτοι καλλιέργεια της πεποίθησης ότι αν μας εγκαταλείψουν, θα έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα απ’ όσα θα κέρδιζαν από μια ενδεχόμενη ευθυγράμμιση με την Άγκυρα. Δεν θα μας σώσει η τακτική του «δεδομένου συμμάχου» ούτε εκείνη του «έτοιμου να συζητήσει για το οτιδήποτε». Θα μας σώσει η απαλλαγή από τη φοβικότητα και η σύγκλιση με δρώντες οι οποίοι έχουν ως συμφέρον την εξισορρόπηση της Τουρκίας, καθώς είναι λογικό αυτή η νεοοθωμανική υπερεξάπλωση να θίγει πολλούς – και όχι μόνο την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ κάνουν τη δουλειά τους, η Τουρκία τη δική της, κι εμείς οφείλουμε επιτέλους να κάνουμε τη δική μας.

Αναφερόμενος κυρίως στην Ευρώπη, ο John Mearsheimer είχε γράψει τα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ότι «σύντομα θα μας λείψει», και η νεοοθωμανική Τουρκία αποτελεί μια τέτοια απόδειξη αναθεωρητικού δρώντα, έναντι του οποίου δεν αντιπαρατάσσεται κάποιος πανίσχυρος υπερπόντιος εξισορροπητής. Η εξισορρόπηση επαφίεται στις αντιηγεμονικές συσπειρώσεις οι οποίες, για να συγκροτηθούν, πρέπει να αποβληθούν οι λογικές Τσάμπερλεϊν. Ο κατευνασμός οδηγεί στην ανισορροπία και η ανισορροπία στη σύγκρουση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
Οι γερουσιαστές
Richard Blumenthal (αρ.) και Lindsey Graham, τον Μάιο του 2025 στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου: EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό;

30/01/2026 - 3:58μμ
Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ό,τι απέμεινε από το τμήμα του «Βιολάντα» όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: offnetwork.gr / EUROKINISSI)

Φόβοι για νέα έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα

24 λεπτά πριν
Μια φωτογραφία του Άλκη περιτριγυρισμένη από κεριά στο σημείο της δολοφονίας του (φωτ.: EUROKINISSI)

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Άλκη Καμπανό και κανείς δεν τον ξεχνά – Η συγκλονιστική ανάρτηση της μητέρας του

49 λεπτά πριν
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

1 ώρα πριν
Χιόνια στο Ελατοχώρι Πιερίας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Κακοκαιρία: Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σε πολλές περιοχές μέχρι το πρωί της Δευτέρας – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, που χρειάζονται αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

2 ώρες πριν
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au)

Στην Ελλάδα για αποκατάσταση ο Ιωάννης Βιδινιώτης μετά το σοβαρό ατύχημα στην Αυστραλία, με τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign