pontosnews.gr
Κυριακή, 4/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κραυγή αγωνίας από τη ρωμαίικη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης – «Μέτρα, για να μην εξαφανιστούμε»

1/08/2020 - 10:18πμ
(Φωτ.: αρχείο EPA)

(Φωτ.: αρχείο EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την περασμένη Τετάρτη ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, και ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φεχρετίν Αλτούν, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένα βίντεο με περιγραφή στα ελληνικά που παρουσιάζει το πώς ζουν σήμερα στην Τουρκία οι μη μουσουλμανικές μειονότητες.

Πολλοί Έλληνες έσπευσαν να σχολιάσουν ότι πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό βίντεο μιας και παρουσιάζει τις μειονότητες να ευημερούν στη σημερινή Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) σημειώνει ότι σε κανένα σημείο του βίντεο δεν φαίνεται ότι ιδιαιτέρως η ρωμαίικη κοινότητα ζει ως εκπατρισμένη, καθώς το 98% της είναι εκτός της Κωνσταντινούπολης, εκριζωμένη βίαια με πολιτικές πράξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Ως Ομοσπονδία έχουμε αναγνωρίσει την αλλαγή στάσης της παρούσας ηγεσίας από το 2003 όταν ανέλαβε την εξουσία. Όμως, αυτό έχει ελάχιστη σημασία αν δεν γίνει η επανόρθωση των συνεπειών του κακού που έχουμε υποστεί. Οι εκκλησίες μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πλήρωμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, παρατίθενται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2009 και το 2018 με τις οποίες παραδέχεται ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» εξαναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Ομοσπονδία έχει υποβάλει σειρά προτάσεων που έχουν παραμείνει οι περισσότερες στα συρτάρια. «Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές με κυβερνητικούς ιθύνοντες στην Άγκυρα και την Αθήνα», προστίθεται.

Οι προτάσεις αυτές, ώστε σε μερικά χρόνια η κοινότητα στην Πόλη να μην αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες, περιλαμβάνουν:

  1. Την υποστήριξη της παλιννόστησης των νέων. «Έχουμε προτείνει την ίδρυση ερευνητικών κέντρων, αλλά δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση. Έχουμε προτείνει την καθιέρωση ειδικών υποτροφιών, και δεν έχουμε πάρει ποτέ κάποια απάντηση», λέει η ΟΙΟΜΚΩ.
  2. Τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που παραμένει κλειστή κατά παράβαση των ισχυόντων νόμων της χώρας.
  3. Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό Ίδρυμα, «στο οποίο θα μπορούσαν να εργαστούν πολλοί νέοι μας, όμως δεν παρέχεται σε αυτούς καμιά ελπίδα επειδή αυτό έχει διοίκηση που έχει αντιταχθεί στους νόμους τους κράτους και δεν έχει κάνει ποτέ εκλογές εδώ και 30 χρόνια».
  4. Τα Βακούφια, που από το 2013 «στερούνται του θεμελιώδους δικαιώματος να διενεργούν εκλογές, και αυτό αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους».
  5. Την ιθαγένεια στους νέους. «Η νέα γενιά να μπορεί να αποκτήσει ιθαγένεια της χώρας, που εμποδίζεται συνέπεια της πολιτικής αφαίρεσης των ιθαγενειών από τους γονείς τους στις δεκαετίες 1965-2000 κατά συστηματικό τρόπο», εξηγεί η ΟΙΟΜΚΩ.

Επίσης, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει πολλές αιτήσεις για επιστροφή στη ρωμαίικη κοινότητα του Αρχείου του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, «που κατασχέθηκε από το Μονοκομματικό καθεστώς και κρατείται από το Τürk Τarih Κurumu (ΤΤΚ)». Ακόμα, έχει απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη για την αποκάλυψη των κυκλωμάτων σφετερισμού των περιουσιών Ελλήνων που εκριζώθηκαν, ωστόσο ούτε αυτή η υπόθεση έχει προχωρήσει. «Τα κυκλώματα αυτά πάνω από όλα ληστεύουν και την περιουσία της Τουρκίας με την είσπραξη αποζημιώσεων από το θησαυροφυλάκιο», σημειώνεται.

Τέλος, η ΟΙΟΜΚΩ ζητά να υπάρξει μια ουσιαστική επίσημη αναγνώριση των συμβάντων σε όλη της διάρκεια της περιόδου 1923-2003, «και πρώτα απ’ όλα του πογκρόμ του 1955, που υπήρξε έργο εχθρών της Τουρκίας».

Ζητούμενο, όπως λέει, είναι να τεθεί ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η επιβίωση της ρωμαίικης κοινότητας, διότι «τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε την ύπαρξη της ευημερίας των μειονοτήτων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική ιθαγένεια: Ο γάμος των γονέων γίνεται εμπόδιο για ομογενείς στις ΗΠΑ

4/10/2026 - 4:21μμ
Τμήμα της αφίσας της πολιτιστικής εκδήλωσης (εικ.: facebook.com/GreekCommunity?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: «Ώρες ελευθερίας – Ελλήνων πράξεις» από την Ελληνική Κοινότητα και τον Σύλλογο «Βεργίνα»

4/10/2026 - 12:26μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον υπογράφει τον Immigration and Nationality Act, γνωστό ως νόμο Hart-Celler, στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας, στις 3 Οκτωβρίου 1965. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και οι γερουσιαστές Ρόμπερτ και Έντουαρντ «Τεντ» Κένεντι (φωτ.: LBJ Library / Yoichi Okamoto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες στην Αμερική: Η υπογραφή που άλλαξε το αμερικανικό όνειρο

3/10/2026 - 9:18μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ολίβια Βασιλοπούλου: Η Ελληνίδα της διασποράς που ετοιμάζεται να λάμψει στο Miss Universe

3/10/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

3/10/2026 - 2:25μμ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

2/10/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

2/10/2026 - 11:43πμ
Bourdo Photography Copyright
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Προεδρική Φρουρά στην Αυστραλία για την 28η Οκτωβρίου: Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στο Σίδνεϊ και για πρώτη φορά στην Καμπέρα

2/10/2026 - 10:22πμ
Το ελληνικό περίπτερο στην «Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα (φωτ.: Facebook / Посольство Греции в Москве-Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόσχα: Μια αυλή χόρεψε ελληνικά – Το «Μεράκι» των Ρώσων ελληνιστών

30/09/2026 - 9:48μμ
(Φωτ.: hephaestuswien.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κώστας Πολίτης επενδύει στη γλώσσα και τη νέα γενιά

29/09/2026 - 2:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Εύκολες νίκες για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

24 λεπτά πριν
Κάτοικοι των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης με τις οικοσκευές τους στην ακτή, καθώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, το 1922 (φωτ.: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Φωτογραφική Συλλογή Μιχάλη Τσάγκαρη / Γιώργος Λυκίδης)

Μουδανιά: Οι Σύμμαχοι πιέζουν, ο Βενιζέλος τηλεγραφεί – Η Ανατολική Θράκη αλλάζει χέρια

48 λεπτά πριν
Ο Μάρκο Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)

Μάρκο Ρούμπιο: Στην Αθήνα την Τρίτη για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο ξιφασκίας U17: Τρία μετάλλια για την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
Σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές εξακολουθούν να καταγράφονται στην Κρήτη, μετά το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/ EUROKINISSI)

Κρήτη: Ενεργοποίηση του Copernicus για τις καταστροφικές πλημμύρες – Στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/PontioiGlyfadas?locale=el_GR)

Ποντιακό γλέντι στην πλατεία Πόντου στη Γλυφάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV