pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (βίντεο, φωτο)

9/06/2020 - 2:51μμ
ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (βίντεο, φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τον καλύτερο τρόπο επισφραγίστηκε σήμερα ένας πολυετής κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας που λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα. Αθήνα και Ρώμη, διά των υπουργών Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο υπέγραψαν σήμερα τη διακρατική Συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της Συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν μόλις χθες το βράδυ και οι δύο υπουργοί υπέγραψαν τη Συμφωνία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα για ΑΟΖ έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).«Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα».


Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες της ελληνικής και της ιταλικής αντιπροσωπείας στο ΥΠΕΞ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)

«Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε πως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν γίνεται επιλεκτικά και αυθαίρετα όπως ορισμένοι επιχειρούν να χρησιμοποιούν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Αναφέρθηκε επίσης στον ανυπόστατο χαρακτήρα της συμφωνίας Τουρκίας-Σάρατζ. «Οι σχέσεις με την Ιταλία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, γεγονός που επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο μερών. Μια συμφωνία που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδος- Ιταλίας».

«Η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης για την αγαστή συνεργασία κατά τη διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης την Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. 


Η στιγμή της υπογραφής

Υπογράφηκε επίσης Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάτζιο μίλησαν και για τον τουρισμό. Η Ιταλία δεν ανήκε στις 29 χώρες που θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου, λόγω των αρνητικών επιδημιολογικών αποτελεσμάτων της. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ρώμης, με τον Ντι Μάιο να δηλώνει στα ΜΜΕ της Ιταλίας πως «η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για το άνοιγμα εκ νέου με την Ιταλία».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας)
ΑΜΥΝΑ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Δωρεά για την ανέγερση νέας Μοίρας στη Σχολή Ικάρων

10/11/2025 - 11:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Νέο μισθολόγιο ενστόλων: Αυξήσεις και αναδρομικά έως τρεις μήνες

2/11/2025 - 9:08πμ
(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμική Αεροπορία: Σε λειτουργία εκθεσιακό περίπτερο στο σταθμό μετρό «Σύνταγμα» – Προσομοιωτές πτήσεων και συσκευές VR για μικρούς και μεγάλους

31/10/2025 - 6:58μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μοριοδότησης ΕΠΟΠ κατά ειδικότητα

31/10/2025 - 10:04πμ
Το ηρώο στο στρατόπεδο «Πλαστήρα», το οποίο επισκέφθηκαν οι μαθητές (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)
ΑΜΥΝΑ

Λάρισα: Ολοκληρώθηκαν οι «Ανοιχτές ημέρες γνωριμίας» μαθητών με το Στρατό Ξηράς

30/10/2025 - 11:05μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας (δ) συζητά με τον διευθυντή του naftemboriki.gr Μιχάλη Ψύλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας στο 4ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Έχουμε το καλύτερο αντι-drone σύστημα για τα Bayraktar – Ξεκινά το 2026 η εθελοντική στράτευση γυναικών

30/10/2025 - 4:51μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΥΕΘΑ: Εικόνες και μηνύματα από την τελετή αποκαλυπτηρίων της νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου

30/10/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Ιερολοχίτες: Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων στο Πεδίο του Άρεως

24/10/2025 - 6:00μμ
Πρέσβεις, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι αξιωματούχοι Ελλάδας-Τουρκίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR)
ΑΜΥΝΑ

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Στη Σμύρνη συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας

23/10/2025 - 11:17μμ
Το υποβρύχιο «Πιπίνος» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ΥΕΘΑ)
ΑΜΥΝΑ

28η Οκτωβρίου: Ανοιχτά για το κοινό πλοία και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

23/10/2025 - 5:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Άλωσε το Παρίσι ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των κατηγορούμενων στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Προφυλακίστηκαν οι ιερείς για τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Ήττα στο Αλεξάνδρειο για τον Άρη από την Μπαχτσεσεχίρ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Σπουδαία νίκη και πρόκριση για την Καρδίτσα

3 ώρες πριν
Ο Τζορτζ Πετρίδης με μια από της «Ελληνικές κεφαλές» του (φωτ.: Simatos/Cadena)

Τζορτζ Πετρίδης: Ο γλύπτης με καταγωγή από τη Σμύρνη ταξιδεύει τις «Ελληνικές κεφαλές» σε ολόκληρο τον κόσμο

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)

Αχαΐα: Νεκρό 4χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα 2 μέτρων

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign