pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο πατέρας Μελισσανίδης, το τραγούδι, η Mercedes και οι φτωχοί (video)

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

25/05/2020 - 2:57μμ
Ο απίθανος πατέρας Μελισσανίδης – Το τραγούδι, η Mercedes, οι φτωχοί – Τι έλεγε για την Αγια-Σοφιά (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο ανακάλυψε το Sportdog στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια σπάνια ηχογράφηση του πατέρα του Δημήτρη Μελισσανίδη, Ζώρα, ο οποίος τραγουδά το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Μά την Παναΐαν λέγω» σε στίχους που έγραψε ο ίδιος με τον Γιώργο Δημητριάδη, ενώ λύρα παίζει ο Αντρέας Κουγιουμτζίδης.

Το κομμάτι προέρχεται από το δίσκο «Αέρτς» (σημαίνει Άγιος Γεώργιος), και ηχογραφήθηκε το 1996 από τη δισκογραφική Cronos Music.

«Με λένε Ζώρα, από τους Μελισσανίδηδες»
«Δύο λεωφορεία [μασίνας] στο σταθμό. Το ένα είναι της Βέροιας. Έλα ή θα έρθω, μη με φάει η νοσταλγία για σένα. Ουρανέ μου, γιατί βασίλεψες; Μήπως είσαι ερωτευμένος, σαν εμένα το παλικάρι, που μου έβαλες μπελά; Εμένα Ζώρα με φωνάζουν, είμαι απ’ τους Μελισσανίδηδες. Χωρίς εμένα δεν γίνονται βαφτίσια και γάμοι», αναφέρουν τα λόγια σε ελεύθερη απόδοση στη νεοελληνική.

Σε αυτήν εκδοχή του τραγουδιού ο γονέας του ηγέτη της ΑΕΚ ερμηνεύει μερακλήδικα την ιστορία που πλέκει ο δημιουργός του, η οποία εν μέρει αναφέρεται στον ίδιο. Γιατί ο Ζώρας, πριν ανοίξει τη σχολή οδηγών, ήταν οδηγός στα αστικά λεωφορεία στη Νίκαια.

Το τραγούδι άρεσε πολύ στον πατέρα του Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον δημιουργό του να προσθέτει στο τέλος τη στροφή με την αναφορά στον ίδιο τον Ζώρα πλέκοντας κομμάτια που στοιχειοθετούν το χαρακτήρα του, όπως το γεγονός ότι ήταν η ψυχή των κοινωνικών εκδηλώσεων. Αναφέρεται άλλωστε στο βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη Ο Ζώρας του Πόντου – Γεώργιος Μελισσανίδης (εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2010), ότι ψυχαγωγούσε τον κόσμο με τη λύρα του, παίζοντας σε γάμους και βαπτίσεις.

Ο Γιώργος Δημητριάδης εκτός από δημιουργός του συγκεκριμένου τραγουδιού ήταν και επιστήθιος φίλος του Ζώρα Μελισσανίδη. Τον γνώριζε από το 1981 και έκαναν αχώριστη παρέα από το 1993 μέχρι το 2002 που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια. Πριν από μερικές μέρες συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από το φευγιό του.

Την ημέρα που έφυγε, το ημερολόγιο έγραφε 14 Μαΐου 2002.

Ο καλλιτέχνης επέστρεφε από την επαρχία και θυμάται, μιλώντας στο Sportdog, τα τελευταία λόγια που του είπε. «Σε περιμένω» είχε αναφέρει ο Ζώρας από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Η μοίρα είχε άλλα σχέδια όμως.

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην κηδεία του. Τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία περίπου 100 λυράρηδες και τραγουδιστές της ποντιακής μούσας με το «Αητέντς επαραπέτανεν» και το «Μά την Παναΐαν λέγω». Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε ναυλώσει αεροπλάνα από την Αθήνα για να μεταφερθεί το πλήθος στην Ημαθία.

Τα καλοκαίρια στη Σουμελά και το δώρο του Δημήτρη
«Ήταν φλογερός Πόντιος. Δεν έλειπε από ποντιακές εκδηλώσεις. Αγαπούσε πάρα πολύ τους ανθρώπους που είχαν σχέση με την ποντιακή λύρα και το τραγούδι. Ήταν δωρητής της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τριγύριζε στα πανηγύρια, σε ποντιακές εκδηλώσεις, διοργάνωνε γλέντια. Ήταν γαλαντόμος. Ειδικότερα όταν ήταν σε παρεΐστικο γλέντι συνήθιζε να δωρίζει χρηματικά ποσά στον εκάστοτε καλλιτέχνη.

»Η μεγάλη του αγάπη στην ποντιακή μουσική ήταν ο Γώγος Πετρίδης», αναφέρει ο Γιώργος Δημητριάδης, ο οποίος περιγράφει μια ανάμνησή του:

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μια μέρα ήρθε ο Ζώρας κουστουμαρισμένος, οδηγώντας μια Mercedes του 1936, αντίκα, την οποία του την είχε κάνει δώρο ο Δημήτρης. Την αγόρασε και την επισκεύασε, χωρίς να χαλάσει την παραδοσιακή φινέτσα του αμαξιού. Εγώ κάθισα στο πίσω κάθισμα και έπαιζα λύρα. Ο Ζώρας οδηγούσε και κόρναρε στο δρόμο».

Ο Ζώρας σε νεότερη ηλικία

Μοίραζε κρυφά τρόφιμα σε φτωχούς
Ο Ζώρας είχε διακριθεί για το φιλανθρωπικό του έργο. Κληρονόμησε από τον πατέρα του Ιάκωβο τη συμβουλή «όταν έχεις, να δίνεις σ’ εκείνους που δεν έχουν». Και αυτήν τη συμβουλή την μετέτρεψε σε δόγμα: «Όποιος δίνει σε φτωχό και πεινασμένο, δανείζει στον Θεό» – φράση που αναφέρεται στο βιβλίο των «Παροιμιών» του Σολομώντα («Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν», Παρ. ιθ´ 17).

«Χριστούγεννα και Πάσχα ο Ζώρας επέλεγε φτωχές οικογένειες. Την παραμονή των εορτών πήγαινε μέσα στη νύχτα και άφηνε κρυφά τρόφιμα και διάφορα άλλα είδη σουπερμάρκετ. Γέμιζε σακούλες και τις μοίραζε. Ήμουν παρών σε τέτοιες δράσεις του», θυμάται ο Γιώργος Δημητριάδης.

Πώς θα αντιδρούσε ο Ζώρας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης; «Θα συνέχιζε το φιλανθρωπικό του έργο, όπως κάνουν και τώρα οι γιοι του, Δημήτρης και Ιάκωβος, οι οποίοι έφτιαξαν το Μελισσανίδειο Ίδρυμα στη μνήμη του, στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά του Βερμίου», δηλώνει με σιγουριά ο καλλιτέχνης.

Είχε σχέση ο Ζώρας με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό; «Δεν θα έλεγα ότι ήταν φίλαθλος. Αλλά ήταν συμπαραστάτης σε ό,τι έκανε ο Δημήτρης. Γιατί ο Δημήτρης ήταν ΑΕΚτζής από μικρός. Ο Ζώρας ήταν πολύ περήφανος. Όταν πήρε ο γιος του την ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέκτησε τα τρία πρωταθλήματα στη σειρά, έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Τα παιδιά του, να ξέρετε, είχαν φοβερή αδυναμία στον Ζώρα», αναφέρει.

Ο καλλιτέχνης κάνει και μια αποκάλυψη για το γήπεδο της ΑΕΚ:

«Η Αγια-Σοφιά, μου είχε πει ο Ζώρας, ήταν μεγάλο όνειρο του Δημήτρη. Πάντα έλεγε με σιγουριά ότι θα το κάνει. Τώρα που έχτισε το γήπεδο επιβεβαιώνεται ο Ζώρας μετά θάνατον», καταλήγει ο επιστήθιος φίλος του.

Λίγα λόγια για τον μουσικό
Ο Γιώργος Δημητριάδης γεννήθηκε το 1954 στην Αναρράχη της επαρχίας Εορδαίας, του νομού Κοζάνης. Στα ποντιακά δρώμενα τον συναντούμε το 1974 με την Εύξεινο Λέσχη Πτολεμαΐδας στα κέντρα «Πόντος», «Ξενιτέας» και «Φάρος». Το 1981 μετοίκησε στην Αθήνα ξεκινώντας τις εμφανίσεις του στην πρωτεύουσα από το Κέντρο «Τρυγόνα», στη λεωφόρο Καβάλας. Το 1982 παίρνει μεταγραφή για το κέντρο «Ρομάντικα» στο Μενίδι. Το 1986 μεταφέρεται στο κέντρο «Ακρίτας», στην ίδια περιοχή. Το 1987 και για έξι συνεχόμενες σεζόν εμφανίζεται στο «Φάρο» Περιστερίου, ενώ από το 1994 επιστρέφει στο Μενίδι και παραμένει στο ποντιακό κέντρο «Λεμόνα» μέχρι το 2009. Στο μεσοδιάστημα είχε φτιάξει δικό του ποντιακό στέκι με την ονομασία «Ρωμανία», στη Χαραυγή Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Χρήστος Κωνσταντινίδης

  • Πηγή: sportdog.gr.
  • Οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη Ο Ζώρας του Πόντου – Γεώργιος Μελισσανίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Αργυρώ Αναστασίου/ EUROKINISSI)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Προσφορά ζωής από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

18/01/2026 - 2:34μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σε πλήρη δράση ο ποντιακός σύλλογος Πτολεμαΐδας: Εκδηλώσεις, νέες πρωτοβουλίες και βιωματική ποντιακή κουζίνα

18/01/2026 - 11:01πμ
Η Κεντρική Σχολή των Σουρμένων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1888. Το 1914 είχε συνολικά 220 μαθητές (πηγή: ozhanozturk.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια περιπέτεια στα Σούρμενα – Στο έλεος των Τούρκων η ενορία Καρακαντζή

17/01/2026 - 9:55μμ
(Φωτ.: facebook / Sofia Amperidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Ο Σύλλογος Ποντίων και Φίλων «αροθυμία» τίμησε τη Σοφία Αμπερίδου

17/01/2026 - 3:22μμ
Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

16/01/2026 - 10:37μμ
(Φωτ.: anatolinet.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας διαρκής φόρος τιμής στον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη

16/01/2026 - 3:31μμ
Τα ερείπια από το Κάστρο στη Χαψάμανα του Πόντου. Τα τείχη του έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί (πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Χαψάμανα (Γκιόλκιοϊ) του Πόντου – 200 ελληνικές οικογένειες ζούσαν στο χωριό μέχρι το 1920

16/01/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Καλαθόπον: Πράξη αγάπης με παράδοση τροφίμων στις Τράπεζες Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

16/01/2026 - 9:02πμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Αναβίωσε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν» και έκοψε βασιλόπιτα

15/01/2026 - 5:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»: Ποντιορόκ παρακάθ’ με τους Led Seftelin

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σωματείο Ποντίων Θεσσαλονίκης «Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς»)

Πλησιάζει ο χορός του Σωματείου Ποντίων Θεσσαλονίκης «Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς»

50 λεπτά πριν
Ψηφιδωτή παράσταση από τη Βασιλική του Αγίου Βιτάλιου στη Ραβέννα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' στον αυλικό του κύκλο. Στο κέντρο φαίνεται ο Ιουστινιανός, δεξιά του στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Μαξιμιανός, ενώ αριστερά εμφανίζονται οι αυλικοί αξιωματούχοι και οι Πραιτοριανοί φρουροί (φωτ.: wikipedia.org)

Σαν σήμερα, το 532 μ.Χ., ο Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα και σώζει τον βυζαντινό θρόνο

1 ώρα πριν
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αιγύπτιος ομόλογός του Μπαντρ Αμπντελατί και ο κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπο στο Κάιρο (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης οκτώ ορειβατών από χαράδρα στον Ταΰγετο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign