pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία των Ποντίων 2020: Ο Γιώργος Ζαχαριάδης στο τρίγωνο του Βερμίου – Ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές

23/05/2020 - 1:00μμ
Γενοκτονία των Ποντίων 2020: Ο Γιώργος Ζαχαριάδης στο τρίγωνο του Βερμίου – Ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης ολοκλήρωσε μια ακόμη διαδρομή με ισχυρούς συμβολισμούς, μια διαδρομή μνήμης και τιμής αφιερωμένη «στα άταφα κόκαλα των προγόνων μας», όπως επισημαίνει ο ίδιος στη σελίδα του στο facebook. Την 19η Μαΐου 2020, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων κατέθεσε τον δικό του φόρο τιμής στις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές.

Τιμώντας τη μνήμη τους, 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποίησε για 4η συνεχόμενη χρονιά, ως ένα ευλαβικό μνημόσυνο, τη διαδρομή των 100 χλμ: Ιερός Ναός Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, Ροδοχώρι Νάουσας – Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά, Καστανιά Βέροιας – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, Άγιος Δημήτριος Κοζάνης.


(Φωτ.:Γιώργος Ζαχαριάδης)

Κάθε φορά που ο Πόντιος δρομέας κάνει αυτήν τη διαδρομή, τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, καθώς στο παρελθόν είχε τρέξει στα ιερά χώματα του Πόντου και στις τρεις ιστορικές Μονές για τον ποντιακό ελληνισμό. Περιγράφοντας το πώς έζησε φέτος τη διαδρομή, ο ΤεμόνΑΕΚ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έρχονται στο μυαλό μου εικόνες από τον Πόντο, στιγμές που έζησα στους δρόμους των προγόνων μας, τρέχοντας στα ιερά, ματωμένα και πονεμένα χώματα. Από τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, στις Μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, εκεί στην Ματσούκα, στην περιοχή που σχηματίζεται το τρίγωνο της Ζύγανας… και γονατίζ’ η Ζύγανα, ’ς ση καμονής το βάρος… Οι τρεις Μονές που υπάρχουν στον Πόντο, σχηματίζουν το τρίγωνο της Ζύγανας, όμως, πλην της Παναγίας Σουμελά η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι άλλες δύο έχουν παραμείνει ερείπια… χωρίς Δεσπότ’ διαταγήν και Διάκου συνεργίαν… Στην Ελλάδα, οι τρεις Μονές σχηματίζουν και πάλι ένα τρίγωνο, αφού βρίσκονται στο ίδιο βουνό, στο τρίγωνο του Βερμίου».

  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/03/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23/03/2026 - 6:16μμ
(Φωτ.: Facebook/ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ  ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας έκλεψε τις εντυπώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Λαοδάμας»

23/03/2026 - 5:05μμ
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

23/03/2026 - 4:05μμ
Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

23/03/2026 - 12:30μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
Ο διμοιρίτης-στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο και αντιστασιακός πολεμιστής του ΕΛΑΣ Γεώργιος Συμεωνίδης με φόντο τη λίμνη Μεταλλείου, όπου έδρασε και έχασε τη ζωή του από τους Γερμανούς (φωτ. λίμνης: Ανέστης Αθανασιάδης, φωτ. Στρατιώτη και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γιώργος ο «Επαναστάτης», ο Γιάννης ο «Δάσκαλος» και ο Άλφρεντ ο αντιναζιστής Γερμανός: Μια ιστορία των Χριστουγέννων του 1943

22/03/2026 - 8:51μμ
Από παλαιότερη σύμπραξη του μουσικού εργαστηρίου με τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη (φωτ.: facebook / Γιώργος Πουλαντσακλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου

22/03/2026 - 6:10μμ
Από την εκδήλωση για τον Στάθη Ευσταθιάδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τον Στάθη Ευσταθιάδη τίμησαν στην Κομοτηνή – Μια ζωή αφιερωμένη στη διάσωση της ποντιακής μνήμης

22/03/2026 - 9:14πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Φερών

21/03/2026 - 11:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

24 λεπτά πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

55 λεπτά πριν
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Χειροπέδες σε κύκλωμα εικονικών εταιρειών με μοντέλα, παίκτη ριάλιτι κι έναν tiktoker

2 ώρες πριν
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

3 ώρες πριν
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign