Στις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνεχίζονται για να σπάσει η «αλυσίδα μετάδοσης του ιού», αλλά και «σε αυτούς που, μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια, συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης, αγνοώντας οδηγίες προστασίας στις διάφορες πλατείες», αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιας κατά την σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.«Αυτό που κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο την δική τους ζωή και την ζωή των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων. Έχουμε κατορθώσει, με θυσίες από όλους, σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, μετακινήσεων, κίνησης, να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου. Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα», πρόσθεσε.
Ο Ν. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι δεν είναι ζήτημα της Αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής κοινωνικής και ατομικής ευθύνης. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών, με εκατόμβες νεκρών, είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχνάμε. Και το ότι δεν τις ζήσαμε, οφείλεται καθαρά στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, Πολιτεία και πολίτες, και είχαμε αποτελέσματα που έχουν κάνει την χώρα μας θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο.
»Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές. Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι, ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κορονοϊός είναι αντίπαλος και, όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν παίζει, ούτε αντιμετωπίζεται με την Αστυνομία. Η Αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορονοϊό. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, τη ζωή των φίλων τους, τη ζωή της οικογένειας τους».
Η νέα καθημερινότητα στα σχολεία
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους όρους επαναλειτουργίας των σχολείων, ξεκινώντας από την Γ΄ Λυκείου, την Δευτέρα 11 Μαΐου. Μιλώντας για τη νέα καθημερινότητα στα σχολεία υπογράμμισε τα εξής:
- Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από την σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.
- Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται στις αίθουσες.
- Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών, στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή, ένας μαθητής ανά θρανίο. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15. Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των 15 μαθητών, χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής τη διδασκαλία. Εφόσον σε κάποια σχολική μονάδα πλεονάζουν κατάλληλες, ιδίως για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, σχολικές αίθουσες, η διδασκαλία σε υποτμήματα που προκύπτουν μετά την ως άνω κατανομή, μπορεί να είναι και καθημερινή.
- Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.
- Προκειμένου να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.
Όσον αφορά στο τι θα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα, ο υφυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται σταδιακή και με σειρά έξοδο των μαθητών στο προαύλιο. Να καθοριστούν διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο. Να γίνεται φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα και να απέχουν οι μαθητές από παιχνίδι με μπάλα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ. Επιπλέον, εκτός από τη διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.
Μετακίνηση μεταξύ νομών
Σχετικά με τη μετακίνηση μεταξύ νομών, ο Ν. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Θα ήθελα να θυμίσω ότι στην παρούσα φάση αυτή επιτρέπεται μόνο για τρεις λόγους. Για τροφοδοσία, για λόγους υγείας, που αποδεικνύονται με ανάλογα έγγραφα, και για επαγγελματική απασχόληση η οποία εξίσου αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα. Όσον αφορά στην ηπειρωτική χώρα, οι μετακινήσεις, αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν από τις 18 Μαΐου. Για τις μετακινήσεις στα νησιά θα ληφθούν αποφάσεις το προσεχές διάστημα».
















