Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού η συζήτηση έγινε με λιγότερους βουλευτές και 141 ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Είχαν προηγηθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει το ΚΙΝΑΛ επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου και το ΚΚΕ και επί της αρχής του.
Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ «για να μην τη νομιμοποιήσει»
«Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί συμφέροντα, καταστρατηγεί αξίες και κεκτημένα δεκαετιών»
Είχε προηγηθεί σκληρή κριτική, αφενός για την επιλογή της επιστολικής ψήφου ως διαδικασίας έγκρισης του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον, και αφετέρου για το περιεχόμενό του, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ξεκινώντας από το διαδικαστικό, τόνισε πως δεν αποτελεί «δευτερεύον ζήτημα», καθώς «μέχρι προχτές η κυβέρνηση νομοθετούσε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» για θέματα που δεν αφορούσαν μόνο την πανδημία, ενώ τώρα, στη δεύτερη φάση, προωθεί νομοσχέδια με τη Βουλή να «υπολειτουργεί» αφού επιτρέπεται η παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300 και ενώ δεν «δικαιολογείται έκτακτη ανάγκη» – χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε τη διαδικασία επιστολικής ψήφου, λέγοντας πως «δεν παραβιάζει μόνο τον κανονισμό της Βουλής αλλά και το Σύνταγμα». Κλείνοντας την ομιλία του, μάλιστα, ενημέρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, «για να μην την νομιμοποιήσει», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «κανονικοποιήσει» μια κατάσταση «εξαίρεσης» που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Παίρνοντας το λόγο και πάλι, μετά από τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα για τη διαδικασία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι «η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε επίσης την αναφορά του πρωθυπουργού στη συγκέντρωση των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων έξω από την Βουλή, λέγοντας πως «ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τις αποστάσεις», ενώ «όταν πέρασε έξω από το Μαξίμου το φορτηγό με τη συναυλία» και καλούσε «τα τηλεοπτικά συνεργεία να τον απαθανατίσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πειράζανε».
Η απάντηση του Προέδρου της Βουλής
Ο Κώστας Τασούλας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στις κατηγορίες του για τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, υπεραμύνθηκε του τρόπου λειτουργίας της Βουλής επικαλούμενος και τις ομόφωνες αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε τις αιτιάσεις για παραβίαση του συντάγματος ενώ μίλησε για μια «αμήχανη» κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκίνησε λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για τον καλύτερο συνδυασμό που έγινε ώστε και η βουλή να μην κλείσει και οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο. Παράλληλα επεσήμανε, ότι στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη με πλήρη σύνθεση θα γίνει καλύτερος συνδυασμός όλων των παραγόντων για να είναι πιο εκτεταμένη η λειτουργία της Βουλής.