pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μένουμε σπίτι για να προφυλαχθούμε από τον φονικό ιό

11/04/2020 - 8:14μμ
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μένουμε σπίτι για να προφυλαχθούμε από τον φονικό ιό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σημαντικό μήνυμα απηύθυνε, σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη Θεία Λειτουργία για το Σάββατο του Λαζάρου, στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης διάβασε το μήνυμά του στα ελληνικά ενώ η Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα παρουσία ολίγων μόνων ιερέων της Πατριαρχικής Αυλής.

«Εισερχόμαστε, με κατάνυξη και ταπείνωση, στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, έχοντας διατρέξει μία Μεγάλη Τεσσαρακοστή διαφορετική από τις προηγούμενες» ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, υπογραμμίζοντας το ρόλο της πανδημίας από τον κορονοϊό.

« Η πανδημία του νέου κορονοϊου άλλαξε την καθημερινότητά μας και την εκκλησιαστική μας ζωή. Έκλεισαν οι ναοί για τους πιστούς. Η πανίερη γεύση της Θείας Κοινωνίας λείπει από τα αισθητήριά τους. Δεν βλέπουν το πρόσωπο των αδελφών εν συνάξει, στερούνται τις κατανυκτικές ακολουθίες και την ευωδία του θυμιάματος. Σίγουρα προκαλούν όλα αυτά μια αίσθηση αλλοτρίωσης,» είπε από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

«Μένουμε στο σπίτι μας για να προφυλαχθούμε από τον φονικό ιό, αλλά απουσιάζουμε από τον “οίκον του Πατρός”, στον οποίον όχι μόνον αισθάνονται οι ορθόδοξοι “σαν στο σπίτι τους”, αλλά ο οποίος “είναι το σπίτι τους”», τόνισε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας με συγκινητικό τρόπο τα αισθήματά του για την αναγκαστική τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Με πόνο ψυχής έπρεπε να πάρουμε την απόφαση παράτασης των μέτρων αυτών και για την Μεγάλη Εβδομάδα, τόνισε ο Πατριάρχης, εξηγώντας πως το μέτρο ήταν απαραίτητο για να προστατευθούν οι πιστοί. Και σε προσωπικό τόνο, περιέγραψε το πόσο είναι οδυνηρό το να χοροστατεί των λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας σε κλειστό ναό χωρίς εκκλησίασμα. «Να είσθε βέβαιοι, αδελφοί και τέκνα, ότι, αν εσείς πονάτε για τους κλειστούς ναούς, ο Πατριάρχης σας οδυνάται και υποφέρει. Όμως, σας διαβεβαιώ ότι δεν γινόταν διαφορετικά. Στις κρίσιμες ώρες της πανδημίας, οι ιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται, και οι Κυβερνήσεις λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Και εμείς πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία των αδελφών μας,» είπε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, για ακόμα μία φορά, αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του για να εξάρει το έργο των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που μάχεται για να αντιμετωπίσει τον φονικό ιό.

Απευθυνόμενος προς όλους τους πιστούς οι οποίοι θα βιώσουν φέτος ένα διαφορετικό Πάσχα, είπε: «Δεν θα πάρετε το “Άγιον Φως” το Πάσχα σε λαμπάδες, θα μεταγγισθή όμως στις καρδιές σας. Να ανοίξετε τις καρδιές σας την φωταυγή νύκτα της Αναστάσεως και να λάμψει σ᾽αυτές το φως από την ακοίμητη κανδήλα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. “Αδειάστε” ελεύθερα “τον εαυτόν σας από τον εαυτόν σας” για να φωτισθίτε από το ανέσπερο φως του αναστάντος Χριστού. Και τότε θα γίνετε κι εσείς “το φως του κόσμου”, Όπως ήθελε ο Κύριός μας να είναι αυτοί που Τον ακολουθούν.»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχόμενος προς όλους «Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση» εξέφρασε την πεποίθησή ότι η πανδημία θα ξεπεραστεί και θα επουλωθούν οι πληγές «συν Θεώ». Ευχήθηκε όλοι να βγουν από την κρίση έχοντας ανακαλύψει τη διάσταση «του βάθους των πραγμάτων» και έχοντας εκτιμήσει την αξία του θείου δώρου της υγείας και της ζωής, της θυσίας και της παραίτησης από τα ατομικά δικαιώματα για χάρη της αγάπης.

Αριάνα Φερεντίνου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Ελπιδοφόρος: Ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν, σύμβολο ελπίδας 25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

11/09/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: Δημήτρης Κωνσταντινίδης/hub.uoa.gr)
ΠΙΣΤΗ

ΕΚΠΑ: Με αγιασμό από τον Ιερώνυμο η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς – 190 χρόνια ιστορίας

9/09/2026 - 10:18μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του νέου πτωχοκομείου Darülaceze. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Τουρκική επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Βλέπουν» CIA πίσω από το Φανάρι και τη Χάλκη

9/09/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: Γιάννης Δεμιρτζόγλου/fosfanariou.gr)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Γκιόκσου: Η παλιά Ρωμιοσύνη της Χαλκηδόνας ξανάσμιξε στο ιστορικό Αγίασμα

9/09/2026 - 9:22πμ
Με τον υπουργό Οικονιμικών Κυριάκο Πιερρακάκη συναντήθηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)
ΠΙΣΤΗ

Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Σχέδιο για φοιτητικές εστίες και στέγη για νέες οικογένειες

8/09/2026 - 10:32μμ
Στιγμιότυπο από την ετήσια Θεία Λειτουργία στον αρμενικό ναό του Τιμίου Σταυρού, στο νησί Ακνταμάρ της λίμνης Βαν, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Anadolu / Emre Ilıkan)
ΠΙΣΤΗ

Οι Αρμένιοι επέστρεψαν στο Ακνταμάρ της Τουρκίας – Ο Τίμιος Σταυρός έγινε ξανά τόπος λατρείας, για μία ημέρα

8/09/2026 - 12:44μμ
(Φωτ.: youtube/Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Ο Βαρθολομαίος προειδοποιεί: «Μας εκδικείται η φύσις» – Η οικολογική κρίση και η ανθρώπινη πλεονεξία

7/09/2026 - 12:12πμ
(archbishopelpidophoros/instagram)
ΠΙΣΤΗ

Ελπιδοφόρος: «Ο Βαρθολομαίος άνοιξε τον δρόμο για μια θεολογική θεώρηση της Οικολογίας»

3/09/2026 - 8:53μμ
(Φωτ.: jerusalem-patriarchate.info)
ΠΙΣΤΗ

Βουλή: Προς ψήφιση το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

3/09/2026 - 11:41πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αικατερίνη Σινά: Παρέμβαση των ΗΠΑ για το καθεστώς της ιεράς μονής

3/09/2026 - 1:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Ιππική Παρέα Βλάστης)

Εορδαίας: Περισσότερα από 180 άλογα στην 7η Ορεινή Ιππική Συνάντηση – Μια παράδοση που «καλπάζει» μέσα στο χρόνο

3 λεπτά πριν
Η Φαίδρα Διαμάντη με την προπονήτριά της, Αθηνά Γουρνά (φωτ.: ego-gymnastics.gr)

Παγκόσμιο Αεροβικής: Στην τρίτη θέση των προκριματικών η Φαίδρα Διαμαντή – «Πετάει» για τον τελικό

38 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)

Πάρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση μεγάλης φωτιάς – Πυροσβέστες καταφθάνουν από Σύρο και Νάξο

1 ώρα πριν
Από τη σύσκεψη στο δημαρχείο του Καστελλόριζου (φωτ.: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος /EUROKINISSI)

Καστελλόριζο: Μέσα στην επόμενη τετραετία κλείνουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, λέει ο Κ. Μητσοτάκης – Όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη στο δημαρχείο

2 ώρες πριν
(Πηγή: instagram / circleofkourabies)

«Ο κύκλος του κουραμπιέ»: Γεύσεις και μνήμες 100 χρόνων ενώθηκαν σε ένα βιβλίο με άρωμα Ελλάδας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV