pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Μένουμε σπίτι» και προσέχουμε: Οδηγίες για τις ηλεκτρονικές αγορές

1/04/2020 - 10:56μμ
Ηλεκτρονικές πληρωμές: 13 ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή για αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές από ηλεκτρονικά καταστήματα, και η Ανεξάρτητη Αρχή γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της ότι διαβιβάζει τις αναφορές που λαμβάνει στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Παράλληλα, για την ποινική διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, προβαίνει στην υποβολή μηνυτήριων αναφορών στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» γνωστοποίησε ότι γίνεται το τελευταίο διάστημα αποδέκτης μεγάλου αριθμού έγγραφων αναφορών και τηλεφωνικών παραπόνων-καταγγελιών σχετικά με προβλήματα που συναντούν οι καταναλωτές με τις διαδικτυακές αγορές τους, ιδίως προϊόντων τεχνολογίας (κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ, φορητών υπολογιστών, κτλ.).

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές καταγγέλλουν τη μη προσήκουσα εκτέλεση των παραγγελιών τους από ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία διαθέτουν προς πώληση τα προϊόντα τους σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων πελατών, όπως συμβαίνει με τα αποκαλούμενα «προϊόντα-κράχτες».

Όπως διαπιστώθηκε από την Αρχή, ορισμένα από τα καταστήματα αυτά δεν παραδίδουν τα προϊόντα εντός του συμφωνημένου κατά περίπτωση χρόνου και μεταθέτουν διαρκώς το χρόνο παράδοσης σε μελλοντικές ημερομηνίες, χωρίς όμως εντέλει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους καταναλωτές και χωρίς να προβαίνουν σε επιστροφή των χρηματικών ποσών που έχουν προεισπράξει προς ολοσχερή εξόφληση του τιμήματος των αγαθών, κατά πάγια πολιτική τους. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, οι εν λόγω επιχειρήσεις διακόπτουν, μετά τη συναλλαγή, και κάθε επικοινωνία με τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν καμία πληροφόρηση σε σχέση με την πορεία των αγορών τους ή την επιστροφή των χρημάτων τους.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αναδεικνύει αυτές τις αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και διαβιβάζει τις αναφορές που λαμβάνει στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Παράλληλα, δεδομένης της αναγκαιότητας και της ποινικής διερεύνησης αυτών των υποθέσεων, προβαίνει στην υποβολή μηνυτήριων αναφορών στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Περαιτέρω, η Αρχή συστήνει στους καταναλωτές για την καλύτερη προστασία τους, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο:

  • Να προτιμούν την πραγματοποίηση αγορών από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Σημαντική ένδειξη αξιοπιστίας είναι η μακρόχρονη λειτουργία των καταστημάτων στην αγορά και η ύπαρξη φυσικής έδρας τους.
  • Να ελέγχουν πάντοτε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Να αναζητούν, ειδικότερα, την επωνυμία της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης. Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί –αποτελεί, μάλιστα, ένδειξη απάτης.
  • Να ελέγχουν οπωσδήποτε, πριν από την πληρωμή, ότι ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Να βεβαιώνονται ότι το σύμβολο ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων εμφανίζεται στο πεδίο «διεύθυνση του προγράμματος περιήγησης» – browser με τη μορφή https. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν ότι το e-shop διαθέτει SSL (Secure Sockets Layer), δηλαδή πρωτόκολλο ασφαλούς μετάδοσης ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, ειδικά για αγορές με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες και paypal.
  • Να εντοπίζουν στο διαδίκτυο τυχόν σχόλια, εμπειρίες ή συστάσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη συναλλαγεί με το κατάστημα. Αυτό γίνεται εύκολα, πληκτρολογώντας το όνομα της εταιρείας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος σε μια μηχανή αναζήτησης.

Να προσεγγίζουν τις συστάσεις με κριτικό μάτι, διότι μπορεί να είναι παραπλανητικές ή κατασκευασμένες.

  • Τα αναγνωρισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν στον ιστότοπό τους σήματα εμπιστοσύνης των ενώσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και των οργανισμών που διαθέτουν πιστοποιητικά ασφαλείας και απορρήτου προσωπικών δεδομένων. Αυτό δείχνει ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη και ότι τηρεί τους βασικούς κανόνες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει από αυτήν με ασφάλεια.
  • Να αποφεύγουν την πραγματοποίηση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα που απαιτούν αποκλειστικά την προείσπραξη του τιμήματος των αγαθών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, paypal ή τραπεζικού εμβάσματος και δεν διαθέτουν την αντικαταβολή ή την ηλεκτρονική πληρωμή τη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.
  • Να μην πείθονται από τις υπερβολικά δελεαστικές τιμές των προϊόντων σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή, εν πάση περιπτώσει, αυτό να μην είναι το μοναδικό κριτήριο για την πραγματοποίηση των αγορών τους.
  • Επί σοβαρών ενδείξεων προβληματικής συναλλαγής, να προβαίνουν άμεσα σε αμφισβήτηση προς τα τραπεζικά τους ιδρύματα, εφόσον η εξόφληση των αγαθών έχει γίνει μέσω κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής) και, αντίστοιχα, προς τους οργανισμούς διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών (πχ. paypal).
  • Θα πρέπει, τέλος, οι καταναλωτές να λαμβάνουν επιβεβαίωση της παραγγελίας, την οποία να φυλάσσουν μαζί με κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με αυτήν. Αν χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τον έμπορο, να προτιμούν το ηλεκτρονικό μήνυμα. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση προβλήματος θα έχουν στη διάθεσή τους έμπρακτες αποδείξεις της επαφής-επικοινωνίας τους, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της συναλλαγής που έχουν συμφωνηθεί.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το συνεργείο όπου έγινε η έκρηξη, στην οδό Βόλου στη Λάρισα. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: YouTube / onlarissa.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Έκρηξη σε συνεργείο υγραεριοκίνησης – Υπάρχουν τραυματίες

5/10/2026 - 12:14μμ
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Προποφόλη χωρίς αντίδοτο και κρίσιμα ερωτήματα για τις συνθήκες του περιστατικού

5/10/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Κυβερνητικό κλιμάκιο στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία – Αυτοψίες για τις ζημιές

5/10/2026 - 10:43πμ
(Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΛΜΕ: Στάσεις εργασίας από σήμερα έως τις 30 Οκτωβρίου για υπερωρίες και αξιολόγηση

5/10/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ιωνία: Στον ανακριτή ο 35χρονος που δάγκωσε και έκοψε το αυτί οδηγού ταξί

5/10/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροβομβίδα σε καφετέρια στον Άγιο Παντελεήμονα – Δεύτερη επίθεση στο ίδιο κατάστημα μέσα σε έναν μήνα

5/10/2026 - 8:29πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο καιρός τη Δευτέρα – Τοπικές βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα

5/10/2026 - 8:08πμ
Νεαρή ηθοποιός κλεισμένη σε κουτί κούκλας στην καλλιτεχνική και ακτιβιστική εγκατάσταση «Kid Tok Shop» της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας, στην πλατεία της Όπερας στο Παρίσι, στις 25 Νοεμβρίου 2025. Η δράση είχε στόχο την ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις του TikTok στην ψυχική υγεία των νέων και την εκμετάλλευση των δεδομένων και των συναισθημάτων των χρηστών (φωτ.: EPA / Sadak Souici)
ΕΛΛΑΔΑ

Social media: Όριο 15 ετών από το 2027 στην Ελλάδα – Τι σχεδιάζεται για γονείς και παιδιά

4/10/2026 - 11:00μμ
Σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές εξακολουθούν να καταγράφονται στην Κρήτη, μετά το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ενεργοποίηση του Copernicus για τις καταστροφικές πλημμύρες – Στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο

4/10/2026 - 7:23μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Φωτιά στα Μεταξάτα

4/10/2026 - 6:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το συνεργείο όπου έγινε η έκρηξη, στην οδό Βόλου στη Λάρισα. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: YouTube / onlarissa.gr)

Λάρισα: Έκρηξη σε συνεργείο υγραεριοκίνησης – Υπάρχουν τραυματίες

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)

Θάνατος Μαζωνάκη: Προποφόλη χωρίς αντίδοτο και κρίσιμα ερωτήματα για τις συνθήκες του περιστατικού

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/Office of the Prime Minister of Spain)

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 29 Νοεμβρίου

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/spfna2?locale=el_GR)

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής: Γλέντι υποδοχής πρωτοετών φοιτητών στη Νίκαια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)

Κρήτη: Κυβερνητικό κλιμάκιο στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία – Αυτοψίες για τις ζημιές

2 ώρες πριν
(Πηγή: Ινστιτούτο Γκουρτζίεφ Τιφλίδας)

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Πόντιου δάσκαλου σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV