pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο νέος κορονοϊός χτυπά την καρδιά εξίσου με τους πνεύμονες

28/03/2020 - 1:01μμ
Πάνω από 990.000 νεκροί από τη νόσο Covid-19
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ασθενείς με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και για όσους δεν έχουν τέτοιο ιστορικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη ακόμη και σε ανθρώπους με υγιή καρδιά.

Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους, όση προσοχή κι αν έχει δοθεί, δικαιολογημένα, στους πνεύμονες, άλλη τόση πρέπει να δοθεί και στην καρδιά. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους New York Times, ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν χειρότερα προβλήματα στην καρδιά, παρά στους πνεύμονες – μερικοί έχουν εικόνα εμφράγματος με «καθαρές» αρτηρίες, και ένοχος είναι ο νέος ιός.

Γι’ αυτό, άλλωστε, διεθνής ερευνητική ομάδα, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων, άρχισε να δοκιμάζει σε ασθενείς με Covid-19 ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, την κολχικίνη, με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατό η εν λόγω ουσία –η οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις– μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών για την καρδιά, αλλά ίσως και την επιθετικότητα της πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός.

Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Μοχάμαντ Ματζίντ, που αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα κινεζικές μελέτες και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό JAMA Cardiology, τόνισαν πως «είναι πιθανό, ακόμη και χωρίς προηγούμενη καρδιοπάθεια, το μυοκάρδιο να επηρεαστεί από τη νόσο του κορονοϊού. Η βλάβη στον καρδιακό μυ μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ασθενή με ή χωρίς καρδιολογικό πρόβλημα, όμως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους ήδη έχουν τέτοιο πρόβλημα».

Άλλωστε, οι μελέτες προηγούμενων κορονοϊών και ιών της γρίπης έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις αυτές είναι δυνατό να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, καρδιακή αρρυθμία και καρδιακή ανεπάρκεια – το εύρημα αυτό είναι πιο συχνό στο νέο κορονοϊό.

Είναι πιθανό (αλλά όχι βέβαιο) ότι στην περίπτωση της Covid-19 η μυοκαρδίτιδα οφείλεται στην εκτός ελέγχου αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, το οποίο προσπαθεί να καταπολεμήσει τον κορονοϊό παράγοντας υπερβολικά επίπεδα κυτοκινών, ουσίες που τελικά προξενούν βλάβη τόσο στην καρδιά όσο και στους πνεύμονες. Η κατάσταση αυτή είναι πιο σοβαρή στους ηλικιωμένους και στους χρόνια πάσχοντες. Η «καταιγίδα» των κυτοκινών μέσα στο σώμα, την οποία πυροδοτεί ο SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον καρδιολόγο Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι βασική αιτία για τις σοβαρές –και δυνητικά θανατηφόρες– οξείες αναπνευστικές επιπλοκές, αλλά και παράλληλα για την πρόκληση θρόμβων στις στεφανιαίες αρτηρίες και για συνακόλουθο έμφραγμα.

Μια εναλλακτική πιθανότητα είναι, σύμφωνα με τον καρδιολόγο Πίτερ Λίμπι της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ότι μερικοί ασθενείς με Covid-19 αναπτύσσουν καρδιολογικά προβλήματα λόγω της λοίμωξης στους πνεύμονες, η οποία στερεί το αναγκαίο οξυγόνο από την καρδιά, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας. Δεν αποκλείεται όμως επίσης ότι ο νέος ιός πλήττει άμεσα και όχι μόνο έμμεσα την καρδιά, κάτι που βρίσκεται υπό διερεύνηση.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/el/users/bruno141990-3044791)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τα οδοντιατρικά αμαλγάματα που περιέχουν υδράργυρο – Τι ζήτησαν οι ΗΠΑ

3/11/2025 - 9:15μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα από ευρωπαϊκή μελέτη που διήρκεσε 23 χρόνια

31/10/2025 - 12:05μμ
Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο, την κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσης Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι ουρολοιμώξεις συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος – Τι συστήνουν οι ειδικοί

24/10/2025 - 2:58μμ
(Φωτ.: UF Health / Jackie Hart)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη συνδέει το εμβόλιο του Covid-19 με την καταπολέμηση μορφών καρκίνου

22/10/2025 - 9:26μμ
Ο Παναγιώτης Αντωνιάδης στο δεύτερο σκαλί του βάθρου το 2024, στη Λισαβόνα
ΥΓΕΙΑ

Παναγιώτης Αντωνιάδης: Από τη μεταμόσχευση ήπατος στα παγκόσμια ρεκόρ, στα 73 του χρόνια

12/10/2025 - 10:34πμ
Στην οθόνη οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2025 (φωτ.: EPA / Claudio Bresciani / TT Sweden Out)
ΥΓΕΙΑ

Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε τρεις επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις τους κατά των αυτοάνοσων και του καρκίνου

6/10/2025 - 1:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης: Τα διαθέσιμα εμβόλια για την περίοδο 2025-2026

3/10/2025 - 7:58μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/marjonhorn-3698690/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Αμετάβλητες παραμένουν οι συστάσεις για τη χρήση παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη

23/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

UNICEF: Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά για πρώτη φορά αυτό του υποσιτισμού

10/09/2025 - 4:24μμ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

6/09/2025 - 5:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εξωτερική είσοδος του Ταξιάρχη. Το καμπαναριό που έστεκε πάνω από αυτήν κατεδαφίστηκε (φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας)

Ταξιάρχης, ο Αϊστράτγους του Αϊβαλιού – Η κρυφή πρώτη Ανάσταση πριν από την κόλαση του Διωγμού

5 λεπτά πριν
O προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάρα κατά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό (φωτ. αρχείου: EPA/Προεδρία της Συρίας)

ΗΠΑ: Αφαίρεσαν από τη λίστα των «τρομοκρατών» τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα

29 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το εικονογραφημένο ιστορικό ανέκδοτο (φωτ.: YouTube)

«Ο Μαχμούτ’ς και τ’ Ανεφορίτα τ’ αιίδια» σε κόμικ από τον Γ. Κωνσταντινίδη

53 λεπτά πριν
(Πηγή: freeworldmaps.net/europe/mediterranean)

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Εύζωνοι: Μια ζωντανή ιστορία – Στολές και σύμβολα ελευθερίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πάνω από 64 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 14 Νοεμβρίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign