Έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ιταλία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων. Μιλώντας σε τρεις ιταλικές εφημερίδες (Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica), κάλεσε την Ευρώπη να μην έχει «εγωιστική στάση».
Μακρόν: Δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Μάλιστα, διερωτήθηκε εάν η Ευρωζώνη είναι απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων πολύ χαλαρών που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του. «Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε ακόμα από την υπερήφανη και ισχυρή Ευρώπη, όπως την αποκάλεσε, να πάει ένα βήμα παραπέρα. «Γι’ αυτό υπερασπίζομαι τη δημοσιονομική αλληλεγγύη στη διαχείριση της κρίσης λόγω του κορονοϊού και τις συνέπειές της», υπογράμμισε.
Τονίζοντας ότι δεν θέλει στο μέλλον η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες να ρωτήσουν τους Ευρωπαίους εταίρους πού ήταν όταν εκείνες βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε: «Δεν θέλω μια εγωιστική και διχασμένη Ευρώπη».
Στις 25 Μαρτίου οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας την έκδοση ενός κοινού χρεωστικού τίτλου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Στην πρόταση αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία, η οποία παραπέμπει στον ESM.