«Ό,τι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας, είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική αστάθεια λόγω της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό. Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών συνεδρίασαν την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, εξετάζεται και η ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το δε ειδικό Ταμείο (corona-fund, όπως αποκαλείται) θα είναι ύψους 25 δισ. ευρώ, για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας. Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διατεθούν 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. «Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο», τόνισε. Για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου θα υπάρξει συνεργασία με το Eurogroup και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ακόμα, προτεραιότητα της Ευρώπης, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Προτεραιότητα θεωρείται και η επάρκεια σε ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας για τον Covid-19.
Στην τηλεδιάσκεψη των «27» συμμετείχαν και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.