Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση ολοκληρώθηκε το 13ο Συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου, στην Αδελαΐδα. Μεταξύ άλλων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Γενοκτονιών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, στο κοιμητήριο του Salisbury, από τον ιερέα Χρήστο Τσορακλίδη.
Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο ως ένδειξη τιμής στα θύματα των γενοκτονιών.
Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Επισκόπου Σιλουανού παρουσία αντιπροσώπων σωματείων της Ομοσπονδίας, πλήθος κόσμου και παιδιών με τις ποντιακές τους φορεσιές. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν των ηρώων από τη Ν. Αυστραλία οι οποίοι βοήθησαν τους επιζώντες των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων το διάστημα 1914-1924.
Πρώτα τον λόγο πήρε ο Επίσκοπος Σιλουανός, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η στέρηση της ελευθερίας κάποιου, ισοδυναμεί με γενοκτονία. Διότι χωρίς ελευθερία είσαι νεκρός και αυτό έγινε κατά την περίοδο 1914 με 1922». Έπειτα στα βήμα ανέβηκε ο πρώην υπουργός Μάικλ Άτκινσον, ο οποίος πρωταγωνίστησε την περίοδο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση στην ιστορία της αναγνώρισης.
(Φωτ.: Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ερευνητής-γενοκτονολόγος καθηγητής Παναγιώτης Διαμάντης αναλύοντας την ιστορία πίσω από τη βοήθεια που είχε σταλεί την περίοδο 1914 με 1922 από την Αδελαΐδα και τις γύρω περιοχές.
Τέλος, δόθηκαν εικονίσματα της Παναγίας Σουμελά στον Επίσκοπο Σιλουανό και τον ιερέα Χρήστο Τσορακλίδη, ενώ στο Μάικλ Άτκινσον το βραβείο «Υψηλάντης» για την αφοσίωσή του στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.