Οδηγίες προς τους καταναλωτές ενόψει της Σαρακοστής και ειδικότερα του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας δίνει η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Οι ελεγκτές τροφίμων επισημαίνουν ότι η μυρωδιά και η εμφάνιση είναι τα κυριότερα κριτήρια που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη πριν προχωρήσει στην αγορά θαλασσινών, ενώ δίνουν και μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες που επιτρέπουν στους καταναλωτές να ξεχωρίσουν τα φρέσκα από τα αλλοιωμένα προϊόντα.
Για τα νωπά θαλασσινά (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, κλπ.), τονίζεται ότι η επιφάνειά τους θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα μάτια ζωηρά και χωρίς κηλίδες, ενώ τα πλοκάμια να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Στα κατεψυγμένα, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν για τυχόν παραμορφώσεις του προϊόντος, ενώ για τα οστρακοειδή (μύδια, χτένια, κυδώνια, γυαλιστερές, κλπ.) σημειώνεται ότι πρέπει να είναι ζωντανά.
Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί και καβούρια πρέπει να μυρίζουν… θάλασσα, ενώ στον παραδοσιακό ταραμά η αλλοίωση φαίνεται από την μούχλα, την πικρή ή την υπερβολικά ξινή γεύση. Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι τα συσκευασμένα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να φέρουν την προβλεπόμενη από την νομοθεσία σήμανση (αναγνωριστικό σήμα, είδος αλιεύματος και ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης).