Θλίψη, αλλά κυρίως οργή, επικρατεί στην Κίνα για το θάνατο του «ήρωα» Λι Ουενλιάνγκ, του οφθαλμίατρου σε νοσοκομείο στην Ουχάν που στα τέλη Δεκεμβρίου προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που έρχεται, αλλά κατηγορήθηκε από τις Αρχές για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Ο 34χρονος, που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, πέθανε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στην αποκλεισμένη Ουχάν.
Στα τέλη Δεκεμβρίου παρατήρησε ότι στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν επτά ασθενείς είχαν ιογενή πνευμονία παρόμοια με αυτή που προκάλεσε ο SARS, ο κορονοϊός που το 2003 στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Μάλιστα, στις 30 Δεκεμβρίου έστειλε μήνυμα μέσω του WeChat σε συναδέλφους του προειδοποιώντας ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας.
Τέσσερις ημέρες αργότερα κλήθηκε στο Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας όπου υποχρεώθηκε να υπογράψει δήλωση ότι αφενός έκανε «ψευδή σχόλια» και αφετέρου διατάραξε την κοινωνική τάξη. Ήταν ένας από τους οκτώ Κινέζους που μπήκε στο στόχαστρο των Αρχών και απειλήθηκε με διώξεις.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Weibo, ο δρ Λι Ουενλιάνγκ έγραψε ότι στις 10 Ιανουαρίου άρχισε να βήχει, ότι μία ημέρα μετά έκανε πυρετό και ότι δύο μέρες αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο όπου έγινε η διάγνωση και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα του κορονοϊού.
Μετά την είδηση του θανάτου του, η πλατφόρμα Weibo γέμισε με σχόλια χρηστών που ζητούσαν μια συγγνώμη από τις Αρχές, αλλά και ελευθερία του λόγου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, τα σχετικά hashtag λογοκρίθηκαν – όταν τα αναζήτησε το BBC την Παρασκευή είχαν ήδη αποσυρθεί.
(Πηγή: Twitter)
Η περίπτωση του Λι Ουενλιάνγκ, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δείχνει ότι το σύστημα ελέγχου που εφαρμόζει το Πεκίνο είναι αδύναμο να προσαρμοστεί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ο νέου τύπου κορονοϊός. Η κινεζική κυβέρνηση δέχεται ήδη δριμεία κριτική για τα αντανακλαστικά της στη νέα κρίση –παρά τα διδάγματα που πήρε από τον SARS–, και επικρίνεται για την προσπάθεια που έκανε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.
«Αποτίνουμε φόρο τιμής στον τρόπο που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της επιδημίας και εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ουχάν για το θάνατο του 34χρονου οφθαλμίατρου, ενώ το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην περιοχή ομάδα ερευνητών της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς. «Βαθιά θλίψη» εξέφρασε μέσω Twitter και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στην ηπειρωτική Κίνα έχουν νοσήσει 31.161 άνθρωποι εκ των οποίων έχουν πεθάνει οι 636. Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί 240 κρούσματα και έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι, σε Χονγκ Κονγκ και Φιλιππίνες.
Εν τω μεταξύ, το South China Agricultural University, το οποίο ηγείται της έρευνας για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε ότι ο παγκολίνος, ο φολιδωτός μυρμηγκοφόγος που κινδυνεύει με εξαφάνιση, ενδέχεται να είναι ο ξενιστής. Το συγκεκριμένο θηλαστικό διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.
«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», τονίζουν οι Κινέζοι ερευνητές.