Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούντο συστηματικά στις κλοπές οχημάτων και στις κλοπές και διαρρήξεις από οικίες, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία. Οι δύο υποθέσεις, τις οποίες χειρίστηκε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφενός λόγω της μεθοδολογίας που εφάρμοζαν οι σπείρες και αφετέρου λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης τους, ιδίως στο στάδιο της προπαρασκευής και της προετοιμασίας των παράνομων ενεργειών τους.
Όπως ανέφερε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, κατά την παρουσίαση των δύο υποθέσεων, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρώτης υπόθεσης, που αφορά στις κλοπές οχημάτων, είναι ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους προμηθεύονταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό: laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων καθώς και λογισμικό (software) για τη δημιουργία κλειδιών, προγραμματισμένα με τα στοιχεία των οχημάτων-στόχων.
Πρόκειται για εξοπλισμό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ο οποίος είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές εισάγεται από το εξωτερικό.
Ο εξοπλισμός αυτός προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ καταδεικνύει επαγγελματικού τύπου τεχνογνωσία και ανάλογη υποδομή στην προπαρασκευή και τη διάπραξη τέτοιων κλοπών. Μάλιστα, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε εγκληματική ομάδα η οποία διέθετε τέτοιου τύπου υποδομή στην κατασκευή κλειδιών από οχήματα.
Για την υπόθεση αυτή, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, έγιναν οκτώ συλλήψεις, μεταξύ των οποίων είναι και το αρχηγικό μέλος της σπείρας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ. Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 39 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι συλληφθέντες έχουν διαπράξει και άλλες κλοπές και για το λόγο αυτό οι έρευνες συνεχίζονται. Επίσης, εντοπίστηκαν 5 κλεμμένα αυτοκίνητα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκίνητων καθώς και πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών οχημάτων, τα όποια ήταν αποθηκευμένα σε χώρους που διατηρούσαν συνεργαζόμενα μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, διοχέτευαν τα οχήματα, αυτούσια ή σε ανταλλακτικά-εξαρτήματα, σε δίκτυο που είχαν συστήσει το οποίο επεκτείνονταν και εκτός Αττικής: σε Πάτρα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Καστοριά, Βόλο και Ιωάννινα.
Η δεύτερη υπόθεση
Στη δεύτερη περίπτωση, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες στην Αττική, με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν ότι, προκειμένου να αποκτήσουν ειδικό εξοπλισμό και ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία, διέρρηξαν (με τη μέθοδο ριφιφί) δύο κλειθροποιεία, από τα οποία αφαίρεσαν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διέθεταν (μήτρες κατασκευής κλειδιών ασφαλείας, κλειδαριές ασφαλείας κλπ). Στη συνέχεια δημιούργησαν δικό τους πλήρες εργαστήριο-κλειθροποιείο, όπου κατασκεύαζαν κλειδιά θυρών ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας, τα όποια χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις των χώρων που επέλεγαν, για να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας.
Από τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, άλλα διατηρούσαν στην κατοχή τους και τα χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις και άλλα τα μεταπωλούσαν, ενώ ορισμένα τα διοχέτευαν στην αγορά της Ρουμανίας, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος. Για την υπόθεση αυτή, απογευματινές ώρες της 28ης Ιανουαρίου, έγιναν τέσσερις συλλήψεις σε Πατήσια και Κυψέλη, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, μέλη της σπείρας, ενώ μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 8 περιπτώσεις διαρρήξεων. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.