pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το τέλος της Ευρώπης και η συνάντηση του Βερολίνου

18/01/2020 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εδώ και καιρό η Ευρώπη διολισθαίνει προς την παρακμή. Η εντροπία του ευρωπαϊκού συστήματος αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό και κανείς δεν θέλει –ίσως και να μην μπορεί– να παρέμβει και να την σταματήσει. Η Ευρώπη δεν παίζει κανέναν σημαντικό ρόλο στις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Παραμένει ακόμη ένας ενδιαφέρων οικονομικός χώρος, αλλά μέχρι εκεί.

Διερχόμαστε μια μεταβατική περίοδο επαναπροσδιορισμού του διεθνούς συστήματος, και η Ευρώπη, τόσο ως σύνολο όσο και ως μεμονωμένες χώρες, απέχουν από τη διαμόρφωσή του. Η περίπτωση της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και τελευταία της Λιβύης αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ευρωπαϊκής απουσίας που θα έχει επιπτώσεις και στις χώρες μεμονωμένα και στην Ευρώπη ως σύνολο.

Η Ευρώπη, υποτίθεται ένωση χωρών, μοιάζει σαν ο καθένας να προσπαθεί να πάρει κάτι από μια τελειωμένη υπόθεση. Οι πρώτοι που το αντιλήφθηκαν ήταν οι Βρετανοί.

Η ατυχία της Ευρώπης είναι ότι την υψηλή διαχείριση των υποθέσεών της την έχει η Γερμανία. Το Βερολίνο δεν εκτιμήθηκε ποτέ για τη διπλωματία του, αλλά για τη δύναμή του και την οικονομική του προσήλωση από τότε που η Γερμανία συγκροτήθηκε ως ενιαίο κράτος.

Μπήκε καθυστερημένα στο αποικιακό μοίρασμα και επεδίωξε να πάρει μερίδιο προβάλλοντας βία. Τη βία του Α΄ και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Μόλις μεταπολεμικά η ηγεσία του αντιλήφθηκε πως θα έπρεπε να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις για να ανακάμψει και να κερδίσει χρόνο να αποφύγει ακόμη έναν πόλεμο. 

Συμμετείχε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα από ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη ευρωπαϊκή προσπάθεια είχε ως βάση την Ένωση Χάλυβα και Άνθρακα, υλικών που η κατοχή τους αποτελούσε προϋπόθεση για την πολεμική μηχανή. Η γερμανική συμμετοχή κράτησε μέχρι τον Κολ. Από τη στιγμή που ενώθηκε και αισθάνθηκε δυνατή, από τη στιγμή που οι νέες γενιές δεν έζησαν τα εγκλήματά της, η Γερμανία με τους διαδόχους του Κολ –και κυρίως την ανεπαρκέστατη Μέρκελ– άλλαξε αντιλήψεις.

Μέχρι τη Μέρκελ οι Γερμανοί καγκελάριοι μοιράζονταν την ευρωπαϊκή εξουσία. Κρατούσαν αυτό που γνώριζαν καλά, την οικονομία, και άφηναν περιθώρια ανάπτυξης στην πολιτική τόσο στη Γαλλία όσο και στη Βρετανία.

Η Μέρκελ και το σύστημα που την έφερε στην εξουσία και την περιέβαλε τα ήθελαν όλα δικά τους. Και την οικονομική και την πολιτική εξουσία. Το αποτέλεσμα είναι μια αυξανόμενη οικονομική ανισότητα Βορρά-Νότου και μια πολιτική περιθωριοποίηση όλων των δυνάμεων που θα ήθελαν να εφαρμόσουν μια ευρωπαϊκή πολιτική πέρα από τη γερμανική μύτη. Το γερμανικό έγκλημα για την Ευρώπη είναι ότι αυτό δεν το ήθελε και δεν το επέτρεψε. Αποτέλεσμα; Οι Βρετανοί βγαίνουν από την Ένωση και στους Γάλλους δεν έχει επιτραπεί να εφαρμόσουν κανένα από τα οραματικά στοιχεία που διατύπωσε ο Μακρόν για το μέλλον της ηπείρου.

Υπήρξε και ένα ακόμη αποτέλεσμα. Όλες οι χώρες είναι δυσαρεστημένες από την πολιτική του Βερολίνου και ο ευρωσκεπτικισμός όχι μόνο αυξάνεται αλλά το ερώτημα αν χρειάζεται η Ένωση, και σε τι, είναι κυρίαρχο στις ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι όπως είναι η Ευρώπη δεν χρειάζεται. Ό,τι ήταν να δώσει με την παρούσα μορφή, το έδωσε. Πρέπει να αλλάξει πολλά, αλλά το Βερολίνο, που εντέλει αποφασίζει, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο αλλά επιδιώκει να εκμεταλλευτεί και τις τελευταίες ρανίδες της ευρωπαϊκής δυναμικής αποκλειστικά προς όφελός του.

Η Γερμανία έμεινε έξω από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις. Και οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεπάγονται και οικονομικές. Στο Βερολίνο το αντιλήφθηκαν αργά. Και τρέχουν, τώρα, να μπουν στο παιχνίδι – μόνο που δεν είναι εύκολο.

Η διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό είναι μια τέτοια προσπάθεια των Γερμανών. Δεν θα πετύχει διότι η Γερμανία δεν έχει καμία δύναμη να επιβάλει λύσεις. Η Τουρκία βρίσκεται από την άποψη αυτήν σε πλεονεκτικότερη θέση. Η Γερμανία θα είχε δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο αν ηγούνταν μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική, αποφασισμένης να υποστηρίξει τα συμφέροντά της.

Δεν το έκανε, δεν θέλει να το κάνει και τα επίχειρα θα είναι η περιθωριοποίησή της.

Η Μέρκελ απέκλεισε την Ελλάδα από τη Διάσκεψη ικανοποιώντας την Τουρκία. Το Βερολίνο βλέπει κοντόθωρα το στενό γερμανικό συμφέρον και αδιαφορεί για οτιδήποτε ευρωπαϊκό.

Ο καθένας στην Ευρώπη, ακόμη και η δύναμη που ηγεμονεύει, προσπαθεί μόνο να πάρει. Η Ευρώπη δεν οικοδομήθηκε όμως στη βάση αυτήν. Οικοδομήθηκε στη βάση οραματικών στοιχείων η επικράτηση των οποίων ωφελούσε το σύνολο των μελών.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν στην παρούσα φάση την Ελλάδα ως «αποθήκη ψυχών» στην οποία θα μπορούσαν να στοιβάξουν όλους τους μετανάστες. Δεν τους ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Στο κάτω-κάτω αν οι επιπτώσεις είναι βαριές, διώχνουν τη χώρα από την Ένωση.

Για την Ελλάδα η διάσκεψη του Βερολίνου δείχνει το μικρό δέμας της χώρας. Κάτι σοβαρό πρέπει να γίνει για να αλλάξει η περιφρονητική αντίληψη του κόσμου. Η Αθήνα αναπαράγεται με το μύθο πως αν συνεχίσει την υπάρχουσα πολιτική της δίνει την αίσθηση δύναμης σταθερότητας. Αυτά είναι ψευδαισθήσεις αδυνάτων. Κανείς δεν υπολογίζει τον στρατιωτικά και οικονομικά αδύνατο που δεν μπορεί να υπερασπίσει τα δικαιώματα και την κυριαρχία του.

Θα πρέπει να αποκτήσουμε σκληρή ισχύ με αποφασιστικότητα να την προβάλλουμε αν και όταν χρειαστεί. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι οι μόνες προϋποθέσεις να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας και να αποφύγουμε τον πόλεμο. Διότι κανείς δεν θα θελήσει να αναμετρηθεί με μια δύναμη που έχει αυξημένη ικανότητα αποτροπής.

Αυτά είναι τα διδάγματα από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
(Πηγή: Hans Leonhard Schäufelein & Adam Petri / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Γ’)

26/08/2025 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Το τίμημα των επιλογών μας

24/08/2025 - 3:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ουκρανία: Ο κύβος ερρίφθη

23/08/2025 - 10:07πμ
Η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το 2016, για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από την υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (φωτ. αρχείου: UN Photo/Cia Pak)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο φόβος φυλάει τα έρημα

22/08/2025 - 3:59μμ
Γερμανική εικονογράφηση του 16ου αι. (πηγή: picryl.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Β’)

19/08/2025 - 9:28πμ
Ο Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά κατά την υποδοχή του Πούτιν  στην αμερικανική στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα (φωτ.: Sputnik / Kremlin Pool / Sergey Bobylev)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Αλάσκα, ο Τραμπ και η «Νέα Γιάλτα»

16/08/2025 - 6:40μμ
Η εικόνα της αιμορροούσας που αγγίζει το χιτώνα του Ιησού για να θεραπευθεί, στις κατακόμβες της Ρώμης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Α’)

12/08/2025 - 9:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά τώρα στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής

16 λεπτά πριν
Ατομικό βιβλιάριο της Διεύθυνσης Αστικής Αποκαταστάσεως της ΕΑΠ για πρόσφυγα, αγοραστή οικίας στον συνοικισμό του Βύρωνα (πηγή: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ)

Σεπτέμβριος του 1923: Ιδρύεται η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων – Ένα τιτάνιο έργο για ένα φτωχό και διχασμένο κράτος

37 λεπτά πριν
Η είσοδος της Βίλλας Κώνστα στη Νέα Ερυθραία (φωτ.: Facebook / Δήμος Κηφισιάς)

«Αλλοτινές πατρίδες» στη Νέα Ερυθραία – 103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

1 ώρα πριν
Το νέο στηθοσκόπιο  φέρει ένα εξάρτημα περίπου στο μέγεθος τραπουλόχαρτου (φωτ.: BBC/ PA MEDIA)

Βρετανία: «Έξυπνο» στηθοσκόπιο εντοπίζει καρδιακή ανεπάρκεια και ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς σε δευτερόλεπτα

1 ώρα πριν
Στα χαλάσματα σπιτιών στην επαρχία Κονάρ που βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν (πηγή: Χ / All India Radio News)

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Στο ισοπεδωμένο Ουαντίρ κάθε οικογένεια θρηνεί νεκρούς και τραυματίες

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Στη φυλακή ο «εμπρηστής με το ποδήλατο» – Αρνήθηκε τη φωτιά στην Παιανία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign