pontosnews.gr
Κυριακή, 5/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρίγος για EastMed: Η Τουρκία απομονώνεται, τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται

4/01/2020 - 10:45πμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη σημασία που έχει η κοινή εθνική στρατηγική στην υλοποίηση του ενεργειακού αγωγού EastMed, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας στο Ζάππειο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος. Θεωρώντας «εσωτερικό μήνυμα» την υλοποίηση του έργου από «διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις», όπως επισημαίνει, ο Άγγελος Συρίγος εξηγεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας περνάει πολιτικά ένα μήνυμα, ότι τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται, αλλά και πως η Τουρκία με την στάση της «επιλέγει ακόμη μια φορά να απομονωθεί».

Θεωρεί μάλιστα πολύ πιθανό, ο EastMed να σηματοδοτήσει και την απαρχή μιας πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και σε άλλους τομείς.

Αντίθετα, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα όσα συνέβησαν στο Ιράκ και οδήγησαν στον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός αυτό μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή θεωρώντας ότι «η γειτονιά μας έχει μπει σε μια φάση πρωτοφανούς γεωπολιτικής ρευστότητας». Ωστόσο, σημειώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας, προτάσσει πως η χώρα μας καλείται να παραμείνει στη ζώνη της ειρήνης και να αναδειχθεί σε άξονα σταθερότητας κάνοντας, μάλιστα, ειδική μνεία στα τριμερή σχήματα ασφαλείας που έχει συγκροτήσει με το Τελ Αβίβ και το Κάιρο.

Νέο κεφάλαιο στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσόγειου ανοίγει o Eastmed   

Η συμφωνία του Ζαππείου, «πολιτικά περνάει ένα μήνυμα ότι τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται και ότι η Τουρκία επιλέγει για ακόμη μία φορά να απομονωθεί» δηλώνει. Από εκεί και πέρα, όμως συμπληρώνει, «χρειάζεται πολλή δουλειά σε βάθος χρόνου για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο EastMed. Κρατάω και ένα εσωτερικό μήνυμα, ότι ο EastMed είναι κάτι που υλοποιήθηκε από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε εθνική στρατηγική σε αυτό το θέμα».

Σε σχέση με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ο Έλληνας καθηγητής είναι σαφής: «Ο EastMed εμμέσως στρέφεται κατά της λογικής αυτού του μνημονίου. Το θεωρεί ανύπαρκτο και τα κράτη συμφωνούν ως προς τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Το ότι είναι παράνομο δεν σημαίνει ότι δεν θα το βρούμε μπροστά μας. Η Τουρκία θα το επικαλείται σε κάθε βήμα της», λέει, εξηγώντας ωστόσο, πως η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή μια πιο στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και σε άλλους τομείς.

Για τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, με δεδομένη την στάση της ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να έχει επιτυχία όταν την αγνοεί, ο Άγγελος Συρίγος σημειώνει ότι «Είναι ένας παραλογισμός που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα όριά του. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή από την Τουρκία έρχονται 4 αγωγοί, ένας από το Αζερμπαϊτζάν, ένας από το Ιράν και δύο από τη Ρωσία. Κανένας δεν είπε ότι αυτό το πράγμα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα της περιοχής. Αντιθέτως, το ότι η Τουρκία αντιδρά και θεωρεί πως η δημιουργία ενός νέου αγωγού που θα γίνει σε μερικά χρόνια και θα μεταφέρει μόνον ένα μικρό τμήμα του αερίου που αυτή τη στιγμή διέρχεται από την Τουρκία είναι ευθέως ανταγωνιστικό και επιθετική κίνηση, δείχνει μια άλλη αντίληψη η οποία δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς είναι ο νέος αρχηγός του του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
ΑΜΥΝΑ

Νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς

28/03/2026 - 11:10πμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (φωτ.: Χ/Nikos Dendias)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Patriot και F-16 μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν

6/03/2026 - 1:40μμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένταση Αθήνας-Άγκυρας για τους Patriot στην Κάρπαθο – Η Ελλάδα απαντά: Η αμυντική διάταξη είναι αδιαπραγμάτευτη

5/03/2026 - 1:11μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» (πηγή:  US Navy)
ΑΜΥΝΑ

ΕΥΠ: Φωτογραφικό υλικό από τη Σούδα, που τον συνδέει με το Ιράν, βρέθηκε στην κατοχή του Γεωργιανού

3/03/2026 - 12:39πμ
Εξωτερική εικόνα από τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Βάσεως των ΗΠΑ στη Σούδα (φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα: Γεωργιανός προσήχθη στην Αθήνα και ανακρίνεται

2/03/2026 - 10:25μμ
ΑΜΥΝΑ

Έκτακτο: Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα – Έγινε προσαγωγή ενός αλλοδαπού

2/03/2026 - 8:42μμ
Η φρεγάτα «Κίμων» στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

Στην Κύπρο αύριο ο Ν. Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Με απόφαση ΚΥΣΕΑ απεστάλησαν δύο φρεγάτες και δύο F-16

2/03/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο Ιράν

28/02/2026 - 12:20μμ
Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) (φωτ. αρχείου: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jackson Adkins/ commons.wikimedia.org/wiki)
ΑΜΥΝΑ

USS Gerald Ford: Στη Σούδα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο – Προορισμός του η Μέση Ανατολή

23/02/2026 - 9:00μμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Τέλος στη θητεία-αγγαρεία: Όλες οι αλλαγές στο Στρατό από την Α’ ΕΣΣΟ 2026

22/02/2026 - 12:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Άνοιξη, παράδοση και δημιουργία: Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο από τον Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)

Πειραιάς: Σε σοβαρή κατάσταση στο Τζάνειο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play out: Φωτιά στην παραμονή με τις νίκες Πανσερραϊκού και Αστέρα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

9 ώρες πριν
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign