pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το σύνδρομο της πολιορκούμενης χώρας και η «παράλυτη» Αθήνα

6/12/2019 - 5:23μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκία διακατέχεται από το σύνδρομο της πολιορκούμενης χώρας και αυτό την έχει ωθήσει να επεξεργαστεί ένα εθνικό σχέδιο διάσπασης το κλοιού πολιορκίας της. Αυτή η εκτίμηση ήταν που έκανε τους Τούρκους στρατηγιστές να πείσουν τον Ερντογάν να υιοθετήσει και να εφαρμόσει το δόγμα «για να μην μικρύνει η Τουρκία, πρέπει να επεκταθεί, να μεγαλώσει». Θεωρεί ότι η παρουσία των Κούρδων στα νοτιονατολικά σύνορά της και συγκεκριμένα στις βόρειες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας και η δημιουργία δύο αυτόνομων κουρδικών κρατών, το ένα στο Β. Ιράκ αναγνωρισμένο από το σύνταγμα του 2005 και το άλλο στη ΒΑ Συρία, που λειτουργεί ντε φάκτο από το 2012, συνιστούν απειλή για τη δική της εδαφική ακεραιότητα.

Κι αυτό γιατί η ίδρυση και λειτουργία των δύο αυτών κρατών και μάλιστα με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων της Δύσης, θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο, το οποίο θα επεκταθεί ως φαινόμενο στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.

Εξέλιξη που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία, πρώτα στην ομοσπονδοποίηση και μετά κανείς δεν ξέρει πού αλλού. Επίσης η Τουρκία θεωρεί ότι αυτός ο πολιορκητικός κλοιός επεκτείνεται στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπου Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα, υποστηριζόμενες από ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και τις λοιπές χώρες της ΕΕ και του NATO, επεξεργάζονται μια νέα Συνθήκη των Σεβρών στις θαλάσσιες ζώνες που την περικυκλώνουν και την αποκόπτουν από τις διεθνείς θάλασσες. Τα παραπάνω δεν αποτελούν εκτιμήσεις του γράφοντος, αλλά απαύγασμα αναλύσεων, εκτιμήσεων και δηλώσεων Τούρκων στρατηγιστών, κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων.

Όλοι αυτοί ήταν που ώθησαν τον Ερντογάν να υιοθετήσει το δόγμα διάσπασης του πολιορκητικού κλοιού της Τουρκίας, που θα επέτρεπε ταυτοχρόνως την επέκτασή της σε περιοχές, χερσαίες και θαλάσσιες, που συμπεριλαμβάνονται στα σύνορα του λεγόμενου Εθνικού Όρκου.

Συμπερασματικά, με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, για να μην σμυκρίνει η Τουρκία, αποφάσισε να εξαλείψει τις απειλές με επιχειρήσεις και δημιουργία στρατιωτικών βάσεων εκτός των συνόρων της.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε εισβολή στο Β. Ιράκ, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τη δράση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και εκμεταλλευόμενη την απόλυτη οικονομική και όχι μόνο εξάρτηση που έχει η Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν από την Άγκυρα, και δημιούργησε εκεί μια μεγάλη και περί τις 30 μικρές στρατιωτικές βάσεις. Έτσι, έσπασε το μέρος του κλοιού που θεωρούσε ότι είχε δημιουργηθεί γύρω της στο Β. Ιράκ, εξαλείφοντας την εναντίον της απειλή που προερχόταν από εκεί. Στη συνέχεια, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αντιπαλότητα και τη σύγκρουση συμφερόνων ΗΠΑ-Ρωσίας, πήρε την άδεια της Μόσχας και έκανε τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη», εισβάλλοντας στην περιοχή Τζαραμπλούς-Αλ Μπαμπ, την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», εισβάλοντας στο Αφρίν, και εσχάτως με την άδεια των ΗΠΑ την επιχείρηση «Πηγή Αίματος» (και όχι Ειρήνης), εισβάλοντας στην περιοχή Τελ Αμπγιάντ – Ρασουλαΐν, όπου εγκατέστημε μια υποτιθέμενη «ζώνη ασφαλείας». Επίσης, έκανε άτυπη εισβολή στην περιφέρεια Ιντλίμπ, εγκαθιστώντας εκεί 12 μικρά στρατόπεδα, υποτίθεται παρατηρητήρια με βάση τη Συμφωνία της Αστανά.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές η Τουρκία, συνεργαζόμενη με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και μάλιστα εν γνώσει Ρωσίας και ΗΠΑ, επιχειρεί εθνοκάθαρση εναντίον των Κούρδων, για να εξαλείψει την «κουρδική απειλή».

Με όλες αυτές τις επιχειρήσεις η Τουρκία δημιούργησε σοβαρά ρήγματα στον κλοιό που θεωρούσε ότι την ποριορκούσε από ξηράς και όταν θεώρησε ότι εξουδετρώθηκε σε κάποιο βαθμό η απειλή που προέρχονταν από κει, αποφάσισε να δημιουργήσει τα ρήγματα στον κλοιό που θεωρεί ότι δημιουργείται στις θαλάσσιες ζώνες της Αν. Μεσογείου και το Αιγαίο. Για το λόγο αυτό και επειδή ήταν μόνη σ’ αυτό το νέο εγχείρημα, χωρίς διεθνή στήριξη, πρώτα κάλεσε το Πακιστάν, το οποίο έσπευσε να παρέχει όχι μόνο διπλωματική και πολιτική στήριξη, αλλά και ναυτική-αεροπορική, χωρίς να λησμονούμε το ενδεχόμενο να «δανείσει» στην Τουρκία ακόμα και… πυρηνικά όπλα.

Μετά την επίδειξη δύναμης με το Πακιστάν στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, η Τουρκία προχώρησε στην υπογραφή των μνημονίων με τη Λιβύη, για τα οποία κάναμε ήδη σχετική αναφορά.

Για όσους δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο νόμιμο ή όχι των μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι επιχειρήσεις εισβολής στο Ιράκ και τη Συρία, η εθνοκάθαρση που επιχειρείται εναντίον των Κούρδων, οι σφαγές παιδιών και αμάχων, η φανερή συνεργασία της Τουρκίας με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, η εμφανέστατη εμπλοκή της στη διακίνηση ανθρώπων και η εισβολή της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουν ίχνος νομιμότητας από πλευράς διεθνούς δικαίου. Τουναντίον, η Τουρκία εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου.

Άρα, είναι πραγματικά αφελές να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί από δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών της και θα αλλάξει συμπεριφορά. Πολύ απλά, όσο οι ενέργειές της δεν στρέφονται ευθέως εναντίον στρατηγικών συμφερόντων ΗΠΑ και Ρωσίας, γιατί μόνο αυτούς υπολογίζει, η Τουρκία θα εφαρμόσει ό,τι λένε τα μνημόνια, ιδιαίτερα το πρώτο, ασχέτως κι αν επικρατήσει ο Χαφτάρ και τα ακυρώσει.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν η Τουρκία διασφαλίσει ότι οι θαλάσσιες ζώνες που έχει οριοθετήσει αυτοβούλως με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, τότε θα επιχειρήσει να «σπάσει» και το τελευταίο μέρος του κλοιού που θεωρεί ότι την αποκλείει και την πολιορκεί. Τότε θα στραφεί στο Αιγαίο. Και όλα δείχνουν ότι κανείς δεν είναι έτοιμος στην Αθήνα να αντιμετωπίσει στρατηγικά όλα όσα αναφέρθηκαν στο άρθρο αυτό, το οποίο ελπίζουμε να αποτελέσει βάση για προβληματισμό για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής απειλής για την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοντέινερ φορτωμένα σε πλοίο στο λιμάνι του Λος Άντζελες (φωτ.: EPA / Allison Dinner)

Δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα ανακοίνωσε ο Τραμπ – Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ένας TikToker με πλούσιο ποινικό μητρώο: Συνελήφθη ξανά ο αστέρας των social media

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Simon Lim)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο: Ήττα στην πρεμιέρα για την Εθνική

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Οδηγός λεωφορείου καταδίωξε και παρέσυρε συνάδελφό του μετά από λογομαχία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Ποιες περιοχές απειλούνται

2 ώρες πριν
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign