pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Σάββας, ο ηγιασμένος

Καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας

5/12/2023 - 8:35πμ
(Πηγή: Facebook / Άγιος Σάββας Ύψωνα)

(Πηγή: Facebook / Άγιος Σάββας Ύψωνα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας. Από πολύ νωρίς γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στον μοναστικό βίο. Είχε τόση πίστη, που κάποτε μπήκε σε έναν κλίβανο πυρός από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού.

Όταν ήταν 18 έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα.

Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο, που τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο Όσιος Θεόκτιστος. Ο Άγιος Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Μάλιστα, ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός –παρά το νεαρό της ηλικίας– που προσαγορεύτηκε παιδαριογέροντας από τον Μέγα Ευθύμιο.

Ο Άγιος Σάββας όσο μεγάλωνε τροφοδοτούσε όλο και περισσότερο το πνεύμα του, γι’ αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας, το οποίο επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών, και έτσι επιτέλεσε σημαντικότατα έργα.

Για την αγιότητα της ζωής του και για τη μεγάλη του φήμη είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δυο φορές πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, προς τον Αναστάσιο και έπειτα προς τον Ιουστινιανό.

Πού βρίσκεται σήμερα το λείψανο

Σε ηλικία 94 ετών, το 534, ο Άγιος Σάββας ανήλθε προς Κύριον εν ειρήνη. Το 584 το λείψανο ανακομίσθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του για να ενταφιαστεί ο ηγούμενος Κασσιανός. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε κατά πάσα πιθανότητα στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών.

Για το χρόνο άφιξής του στη Βενετία επικρατούν δύο παραδόσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, το λείψανο το 1026 το έκλεψε από την Κωνσταντινούπολη ο Βενετός ευγενής Πιέτρο Τσεντρανίκο και το κατέθεσε στο ναό του Αγίου Αντωνίνου.

Κατά τη δεύτερη παράδοση, το λείψανο δεν μεταφέρθηκε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά διαφυλάχθηκε στον Άγιο Ιωάννη της Άκρας, απ’ όπου μεταφέρθηκε από τους Γενουάτες στην ανταγωνίστρια της Βενετίας πόλη τους.

Το 1257 οι Βενετοί πέτυχαν να το μεταφέρουν στη Βενετία – η παρουσία στην πόλη επιβεβαιώνεται από τη σχετική ομολογία του Σαββαΐτου Μοναχού Σωφρονίου στον Μητροπολίτη Ρωσίας Άγιο Μακάριο, το 1547.

Το 1965, μετά από ενέργειες του Πατριάρχη Βενέδικτου, η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε το λείψανο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και φυλάσσεται έκτοτε στη Μονή του.

• Αναδημοσίευση από το saint.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πριγκίπισσα Όλγα βλέπει το άψυχο σώμα του συζύγου της πρίγκιπα Ιγκόρ σε σκίτσο του Vasily Surikov (1848–1916) που φιλοτεχνήθηκε το 1915 (πηγή: en.wikipedia.org/wiki)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Όλγα: Σήμερα τιμάται η μνήμη της ισαποστόλου που άνοιξε το δρόμο για τον εκχριστιανισμό των Ρώσων

11/07/2025 - 9:45πμ
(Πηγή: www.nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια: Υποδοχή ιερού λειψάνου εκ της χειρός του Αγίου Νεκταρίου από τα Βουρλά

8/07/2025 - 1:00μμ
Ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος και η αν. Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ Αμαλία Παππά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: facebook/Γενικά Αρχεία Κράτους)
ΠΙΣΤΗ

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

6/07/2025 - 11:29πμ
(Φωτ.: EPA / Βατικανό)
ΠΙΣΤΗ

Ιταλία: Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό για τη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου

28/06/2025 - 8:20μμ
Το λείψανο από το χέρι του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)
ΠΙΣΤΗ

Το λείψανο του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου στην Κάτω Ποταμιά

25/06/2025 - 11:40πμ
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου  με τον πάπα Λέοντα ΙΔ', στο Βατικανό (φωτ.: Vatican Media)
ΠΙΣΤΗ

Την ευαρέσκειά του για την κοινή παρουσία με τον Βαρθολομαίο στη Νίκαια εξέφρασε ο πάπας Λέων

22/06/2025 - 10:12μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη υποδοχή της ιερής εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Τραπεζούντιου (φωτ.: facebook/Δέσποινα Στεφανίδου)
ΠΙΣΤΗ

Το Λάκκωμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Άγιο Ιωάννη τον Τραπεζούντιο

22/06/2025 - 12:27μμ
Η υπό ανασύσταση ιερά μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης (φωτ.: bazelonas.blogspot.com)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα: Στις 23 και 24 Ιουνίου ο 1.755ος πανηγυρικός εορτασμός στην υπό ανασύσταση ιερά μονή Κοζάνης

22/06/2025 - 8:59πμ
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Επιστημονική εσπερίδα για τον Άγιο Γεώργιο στη Νεάπολη

18/06/2025 - 6:40μμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΠΙΣΤΗ

Το Άγιο Πνεύμα φώτισε και φέτος τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα

11/06/2025 - 1:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: amnesty.org)

Ιράν: Δημόσιος απαγχονισμός ενόχου για βιασμό και φόνο ενός μικρού κοριτσιού

20 λεπτά πριν
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

1 ώρα πριν
(Πηγή: RADIOTHIVA.gr)

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη βιομηχανική περιοχή

2 ώρες πριν
Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

2 ώρες πριν
(Εικ.: Χ.Κ)

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

3 ώρες πριν
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign