pontosnews.gr
Κυριακή, 12/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλα όσα έγιναν στο 9ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού

28/11/2019 - 12:04μμ
Όλα όσα έγιναν στο 9ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επιμορφωτικό από κάθε άποψη ήταν το 9ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Νέας Ιωνίας, θέμα του οποίου ήταν «Η επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον νεοελληνικό πολιτισμό». Πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Την εναρκτήρια ομιλία – καλωσόρισμα εκφώνησε ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Λουκάς Χριστοδούλου, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν η δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο μητροπολίτης Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) Γιάννης Τριανταφυλλίδης.

Ακολούθησε (μέσω Skype) η τιμητική βράβευση της γενικής προξένου στη Σμύρνη Αργυρώς Παπούλια, η οποία σκόρπισε συγκίνηση στους συνέδρους, και ξεκίνησαν οι εισηγήσεις.


Η τιμητική βράβευση της Αργυρώς Παπούλια (φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναλύοντας το θέμα «Μακεδονία και προσφυγικός ελληνισμός», με ιδιαίτερη παράθεση στατιστικών στοιχείων για την αποκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία, ενώ ο Σταύρος Ανεστίδης (υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών) μίλησε για τη «Διαφύλαξη και διαχείριση της συλλογικής μνήμης του μικρασιατικού ελληνισμού: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών» και πώς δημιουργήθηκε αυτή η κιβωτός μαρτυριών και ντοκουμέντων. Στο δεύτερο μέρος αναγνώστηκε στους συνέδρους η εισήγηση της δρ Αικατερίνης Καμηλάκη-Πολυμέρου «Οι Μικρασιάτες και οι νέες πατρίδες – Εθνογραφική προσέγγιση», καθώς η ίδια δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Το τέλος της πρώτης συνεδρίασης ολοκληρώθηκε με ομιλίες και παρουσίαση βίντεο από τους δημιουργούς της τηλεοπτικής εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» Χρίστο Βασιλόπουλο και Δημήτρη Πετρόπουλο, με θέμα «Ο ρόλος της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της μικρασιατικής μνήμης».

Η δεύτερη μέρα του συμποσίου (Σάββατο 23 Νοεμβρίου) ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρωτότυπης ανακοίνωσης του Νίκου Φιλιππαίου με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στο μικρασιατικό και το ελλαδικό θέατρο σκιών» και συνεχίστηκε με την παρουσίαση των «Μνημείων Μικρασιατών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη» από τον επίκουρο καθηγητή Πασχάλη Βαλσαμίδη, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν συγκεντρωμένα τα μνημεία της περιοχής Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένα στις αλησμόνητες πατρίδες. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη «Η Μικρασιατική Καταστροφή στον ορίζοντα της ποίησης του Γ. Σεφέρη».


(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)

Στο δεύτερο μέρος ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης μίλησε για τη «Συμβολή των Μικρασιατών ιεραρχών στον πολιτισμό και την ιστορία της Μακεδονίας» και ανέδειξε μορφές ιεραρχών που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο και στην κοινωνία και στον πολιτισμό μέσα από την πολύπλευρη δράση τους. Ο καθηγητής Γιώργος Γιαννακόπουλος έκλεισε τις εργασίες της δεύτερης μέρας παρουσιάζοντας την πρωτότυπη εργασία του «Ένα ψηφιακό μουσείο για τον ελληνισμό της Μ. Ασίας»· με την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας ο καθένας από το σπίτι ή το γραφείο του θα έχει πρόσβαση σε πολύτιμα μουσειακά εκθέματα, έγγραφα και ντοκουμέντα του μικρασιατικού ελληνισμού.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, τρίτη μέρα του συμποσίου, οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με τον διευθυντή του Μουσείου της ΑΕΚ Ανδρέα Μπαλτά. Το θέμα του ήταν «Ο σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο», μια πρωτότυπη ερευνητική εργασία για τις αθλητικές ομάδες και τους πρόσφυγες προέδρους αθλητικών σωματείων του Μεσοπολέμου. Η Θέμις Παπαδοπούλου στη συνέχεια, από την Εστία Νέας Σμύρνης, παρουσίασε το θέμα «”Εστία Ν. Σμύρνης”: Λαμπρός φωτοδότης φάρος και εργαστήρι πολιτισμού στην Ελλάδα», ενώ ο αρχιτέκτων-μελετητής Χρήστος Φλώρος μίλησε για «Το αριστούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που κτίσθηκε για να στεγάσει Μικρασιάτες πρόσφυγες, και η πρόταση να γίνει Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού».


Από τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας (φωτ.: xtypos.gr)

Το δεύτερο μέρος της τελευταίας μέρας καλύφθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Νικόλαο Γκιολέ που παρουσίασε τις «Μικρασιατικές και κωνσταντινουπολίτικες επιδράσεις στη ναοδομία της Ελλάδας». Στο ενδιάμεσο των εισηγήσεων τηλεφωνική παρέμβαση έκανε η ηθοποιός Μιμή Ντενίση που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ενώ έκλεισε με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαμαλάκη και την εισήγησή του «Επιδράσεις της μικρασιατικής κουζίνας στην αστική κουζίνα της Αθήνας».

Το συμπόσιο έκλεισε με μικρασιατικά φαγητά που προσφέρθηκαν σε όλους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο (πηγή: facebook.com/groups/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ /Ender Pınarbaşı)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πρίγκηπος: «Η Ζωή εν Τάφω» στον Άγιο Δημήτριο – Παρουσία εκατοντάδων πιστών η Ακολουθία του Επιταφίου

11/04/2026 - 7:49μμ
Ο Βαραββάς στην πυρά, όπως ορίζει το μικρασιατικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νέα Κίο Αργολίδας τη Μεγάλη Παρασκευή.  10 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Κίος: Το μικρασιατικό έθιμο της καύσης του Βαραββά αναβίωσε τη Μεγάλη Παρασκευή

11/04/2026 - 4:59μμ
Έλληνες στρατιώτες στον Πειραιά κατά την επιστροφή τους από το μικρασιατικό μέτωπο (φωτ.: Συλλογή Π. Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγάλο Σαββάτο, 1923: Επιστρέφουν στη Μυτιλήνη οι πρώτοι αιχμάλωτοι στρατιώτες από το μέτωπο της Μικράς Ασίας

11/04/2026 - 9:35πμ
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

9/04/2026 - 10:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φώτης Κόντογλου: Ο Εσταυρωμένος του στην παλιά πόλη της Ξάνθης, μια εικόνα ευλάβειας και πίστης

9/04/2026 - 10:58πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέο ΔΣ στον Μικρασιατικό Σύλλογο Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»

8/04/2026 - 10:32πμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου 1924 (πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η μετάφραση των Πρακτικών των Διαπραγματεύσεων των Συνδιασκέψεων στη Λωζάννη (1922-1923) από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών – Η έκδοσή τους από τη Βουλή των Ελλήνων

7/04/2026 - 8:22μμ
Νικήτας Κακλαμάνης και Νίκος Ουζούνογλου με τον τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων και το σχέδιο όρων της Συνθήκης της Λοζάνης (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Δημήτριος Κλεάνθους)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λοζάνη: Για πρώτη φορά στα ελληνικά τα πρακτικά που καθόρισαν τη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εποχή

7/04/2026 - 4:30μμ
Στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στην Κατερίνη για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κατερίνη: Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον θρακικό ελληνισμό – Ισχυρό μήνυμα μνήμης

6/04/2026 - 9:44μμ
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Στο επίκεντρο το Μαύρο Πάσχα του 1914

6/04/2026 - 5:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Οικονομία 2026: «Προσγείωση» ανάπτυξης και άνοδος πληθωρισμού λόγω Μέσης Ανατολής

27 λεπτά πριν
Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα του Σεκεσφέχερβαρ, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία (φωτ.: EPA/Tamas Vasvari HUNGARY OUT)

Ουγγαρία: Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές από το 1989 – Το τέλος ή τη συνέχεια της 16ετούς κυριαρχίας του Βίκτορ Όρμπαν

57 λεπτά πριν
Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ εποχής από γειτονιά της Τραπεζούντας όπου υπάρχει δημόσια βρύση. Η καρτ ποστάλ εποχής είναι από το αρχείο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Πάσχα στην Τραπεζούντα το 1913: Από την ακμή του Ποντιακού Ελληνισμού στον Γολγοθά του ξεριζωμού το 1923

1 ώρα πριν
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, μιλά σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος πριν αναχωρήσει από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν (φωτ.: EPA/ Sohail Shahzad)

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν: Η «τελική προσφορά» του Βανς και η ψύχραιμη αντίδραση της Τεχεράνης

2 ώρες πριν
Εικόνα από την Αναστάσιμη ακολουθία στον Ιερο Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Ελευθέρι Θεσπρωτίας (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί» του π. Αρίσταρχου Γκρέκα

2 ώρες πριν
Ανθισμένη πασχαλιά (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η Κυριακή του Πάσχα – Πού θα σημειωθούν βροχές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign