pontosnews.gr
Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η εξωτερική πολιτική της χούντας

16/11/2019 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όπως παντού, έτσι και στην εξωτερική πολιτική, η δικτατορία είτε υπό την ηγεσία Παπαδόπουλου είτε υπό την ηγεσία Ιωαννίδη υπήρξε καταστροφική για τη χώρα.

Είναι τραγικό. Ο θεσμός που συγκροτήθηκε για να φυλάττει την ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας υπήρξε ο καταλύτης για τη σύγχρονη καταστροφή της. Και με το πραξικόπημα του 1967 και με την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χούντας. Ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος του μετεμφυλιακού συστήματος. Αυτό το σύστημα, και την τραγική κατάληξή του με τη δικτατορία, πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει ακριβά ο ελληνισμός.

Η χώρα οδηγήθηκε στη δικτατορία σε ένα κλίμα εθνικού διχασμού (σαν και αυτό που κινδυνεύουμε ακόμη και τώρα να περάσουμε), το οποίο εκμεταλλεύθηκαν υπηρεσίες των ΗΠΑ για να επιβάλουν τα ανδρείκελά τους.

Έκαναν τη δουλειά τους, τα στήριξαν, και όταν ήρθε η ώρα αντικατέστησαν τον Παπαδόπουλο και την παρέα του με τον Ιωαννίδη και την πιο σκληρή δική του παρέα. Και οι δύο «έδωσαν» στην Τουρκία με την άφρονα πολιτική τους.

Στο εσωτερικό έκαναν τους σκληρούς βασανίζοντας και εκτελώντας Έλληνες δημοκρατικούς πολίτες. Στο εξωτερικό, μόλις αγρίευε η Τουρκία τής παρείχαν τα πάντα.

Κατά μία ιστορική ερμηνεία οι ΗΠΑ, ή κάποιες υπηρεσίες τους, ενθάρρυναν και υποστήριξαν το πραξικόπημα Παπαδόπουλου τον Απρίλιο του 1967 ενόψει του Πολέμου των Έξι Ημερών του Ισραήλ. Όντας υποχείριό τους, θα τους παρείχε κάθε διευκόλυνση.

Τα μυαλά του Παπαδόπουλου πήραν αέρα. Επειδή στηρίχθηκε στο πραξικόπημα από τις ΗΠΑ, νόμισε πως θα μπορούσε να είχε καταλυτική επιτυχία και στο Κυπριακό, για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα και να έχει την αποδοχή της κοινής γνώμης. Τόσο μπορούσαν, τόσο καταλάβαιναν, τόσα έκαναν.

Το αποτέλεσμα ήταν, χωρίς να έχουν καταλάβει τον εξωτερικό περίγυρο, να επιδιώξουν ελληνοτουρκική συνάντηση στην Κεσσάνη και στην Αλεξανδρούπολη (Σεπτέμβριος του ’67) και να θέσουν όρους που δεν θα αποδεχόταν η Τουρκία (ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με διαπραγμάτευση μιας τουρκικής βάσης στο νησί), πιστεύοντας πως η Άγκυρα θα φοβόταν να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους λόγω της σταθερότητας του καθεστώτος τους και της ρευστότητας που παρουσίαζε το τουρκικό πολιτικό τοπίο. Τι να πει κανείς…

Οι Τούρκοι κάγχασαν, τους είπαν να εγκαταλείψουν την ιδέα της ένωσης, και αντιπρότειναν αυτά που μέχρι σήμερα επιδιώκουν ως λύση του Κυπριακού.

Η πολιτική τους απειρία τους έκανε να χειριστούν κάκιστα και μια τοπική τουρκική πρόκληση στην Κοφίνου που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αστυνομικές δυνάμεις. Έστειλαν τον Γρίβα με τους άνδρες του, με αποτέλεσμα μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση γνωστή ως «γεγονότα της Κοφίνου». Το αποτέλεσμα ήταν να απειλήσουν οι Τούρκοι με απόβαση, να φοβηθεί η δικτατορία στην Αθήνα, να παρέμβουν οι ΗΠΑ και να δοθεί λύση αρνητική για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτών που αποδέχθηκαν οι δικτάτορες ήταν και η απόσυρση της μεραρχίας που είχε στείλει στη μεγαλόνησο το 1964, με πολύ κόπο, ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Η εξουσία διαφθείρει, και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.

Ο Παπαδόπουλος, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις σποραδικές αντιστάσεις του ελληνικού λαού, ήλεγξε τις εξελίξεις με την αμερικανική υποστήριξη. Η Ουάσινγκτον ήταν το μόνο στήριγμα που είχε η δικτατορία. Με ένα νόθο δημοψήφισμα καθιέρωσε νέο σύνταγμα με το οποίο ήταν, ως πρόεδρος, απόλυτα κυρίαρχος. Με τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη επιχείρησε να πάρει κάποια φιλελεύθερα μέτρα, αλλά οι Αμερικανοί δεν στήριξαν την προσπάθειά του.

Αυτήν τη φορά αρνήθηκε να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα για τον ανεφοδιασμό των ισραηλινών στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Ενθάρρυνε λοιπόν η CIA τον Ιωαννίδη να ετοιμαστεί για τη διαδοχή, και ο θλιβερός ταξίαρχος βρήκε κατάλληλη τη στιγμή, με τη φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο, να πραγματοποιήσει νέο πραξικόπημα. Διοικούσε από τα παρασκήνια με πολιτική κυβέρνηση και δεν κατάλαβε πόσο εγκληματική για τη χώρα ήταν η πολιτική του ακόμη και όταν παραιτήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Σπυρίδων Τετενές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άγγελος Βλάχος και ο γενικός διευθυντής Ιωάννης Τζούνης.

Ο Ιωαννίδης ήταν κολλημένος με τον Μακάριο και την Κύπρο. Τον ενθάρρυνε και ο ανεκδιήγητος Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Γκας Αβρακότος και προχώρησε στο πραξικόπημα στο νησί παρά τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες.

Άνθρωποι πολιτικά ανίκανοι έκλεισαν ένα τραγικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας με μια εθνική καταστροφή. Την πληρώνουμε ακόμη και σήμερα, και θα συνεχίσουμε να την πληρώνουμε.

Και το επίσης τραγικό: Όταν, τέλος πάντων, το καθεστώς κατέρρεε, σκέφθηκε να προχωρήσει σε επιστράτευση. Τα αποτελέσματα ήταν οικτρά.

Καλά, από πολιτική δεν γνώριζαν. Αλλά εγκατέλειψαν και το στρατό;

Αυτοί λοιπόν, οι υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής, προσπαθούν να παρουσιάσουν ως μύθο την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πολλοί Έλληνες, ίσως και λόγω της απαράδεκτης πολλές φορές δημόσιας συμπεριφοράς ανθρώπων που συμμετείχαν στην εξέγερση και την εξαργύρωσαν ποικιλοτρόπως, είναι ευεπίφοροι στα κελεύσματά τους.

Πολυτεχνείο, όμως, όχι μόνο υπήρξε αλλά ήταν και το αποκορύφωμα της αντίδρασης του ελληνικού λαού κατά της χούντας.

Γι’ αυτό, μην το πυροβολείτε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όχι στην Πενταμερή – Υπαρξιακός μονόδρομος η Ελλάδα να γίνει πόλος στην περιοχή

6/03/2021 - 9:17πμ
ΓΝΩΜΕΣ

Σε δύσκολα νερά η ελληνική εξωτερική πολιτική

5/03/2021 - 6:23μμ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επιθεωρούν τιμητικό άγημα Ευζώνων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΓΝΩΜΕΣ

Συμπτώσεις ανησυχίας ή ανησυχητικές συμπτώσεις;

4/03/2021 - 9:47πμ
Το ταφικό μνημείο για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Πεδίον Άρεως, στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1821

28/02/2021 - 7:22μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Στριμωγμένη η Αθήνα, περί άλλα τυρβάζει

27/02/2021 - 9:28πμ
(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δύση έχει ευθύνη για αυτό που σήμερα είναι η Τουρκία… έναντι της ανθρωπότητας

26/02/2021 - 6:01μμ
(Φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί κατευνασμού και… ο νοών νοείτω

25/02/2021 - 11:04πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Της δευτέρας παρουσίας (Μέρος Β’)

23/02/2021 - 9:54πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα ακυρώνει τον εαυτό της

21/02/2021 - 6:10μμ
Εξωτερική άποψη του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΓΝΩΜΕΣ

Επικίνδυνα βήματα προς τα πίσω με το νομοσχέδιο για το ΥΠΕΞ

20/02/2021 - 9:00πμ
Σχολίασε το!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: paokbc.gr)

Basket League: Τέσσερις αναμετρήσεις σήμερα, ενδιαφέρον σε Θεσσαλονίκη και Περιστέρι

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Εργασίες συντήρησης στην πύλη της Μητρόπολης Αθηνών ενόψει της 25ης Μαρτίου (photo)

30 λεπτά πριν
Βόλτες στο κοκκινωπό έδαφος του πλανήτη Άρη κάνει ήδη το «Perseverance» (φωτ.: twitter.com / NASA)

NASA: To «Perseverance» κάνει βόλτες στον Κόκκινο Πλανήτη (photos)

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Μοσχανδρέου)

Super League: Τρία ματς σήμερα, ο Παναθηναϊκός στα Ιωάννινα – Αγώνες σε Κρήτη και Περιστέρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης: Ο «φάρος γνώσης» του Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου εξακολουθεί να σκορπά φως στους Ποντίους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Miltiadis Varvitsiotis)

Οικογενειακές σημαίες της Επανάστασης από τον Βαρβιτσιώτη στο Πολεμικό Μουσείο

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign