pontosnews.gr
Τρίτη, 4/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επίσημη πρώτη του ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο» στις Σέρρες (βίντεο)

31/10/2019 - 2:02μμ
Επίσημη πρώτη του ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο» στις Σέρρες (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Λεωνίδα Κασάπη και Θωμά Σίδερη Γράμμα από τον Πόντο, το οποίο βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Πρόκειται για ιστορικό ντοκιμαντέρ για το διωγμό του ποντιακού ελληνισμού από τις εστίες του, με άγνωστο κινηματογραφικό υλικό από τις δεκαετίες 1910 και 1920, προερχόμενο από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, κάποια από τα οποία ενσωματώνονται πρώτη φορά σε ταινία.

Η υπόθεση
Τα μέλη της οικογένειας Αναστασιάδη εγκαταλείπουν μια για πάντα την εστία τους στο χωριό Αϊντογτού του Πόντου το 1919, όπως και όλοι οι κάτοικοι των χωριών της Κάβζας της επαρχίας Αμάσειας. Υπό την ασφυκτική πίεση του τουρκικών στρατιωτικών σωμάτων παίρνουν τον μακρύ και βασανιστικό δρόμο της εξορίας. Την ώρα του ξεριζωμού ο πατέρας του Γιάννη Αναστασιάδη είχε βρει ήδη φριχτό θάνατο στα καταναγκαστικά τάγματα εργασίας, αλλά η οικογένειά του δεν το γνώριζε.

Η μάνα με τα δυο αγόρια της, τον Γιάννη και τον Ισαάκ, και τις δυο κόρες, τη Βικτωρία και την Κερεκία, μαζί και με άλλους κοντινούς και μακρινούς συγγενείς θα οδοιπορήσουν για μήνες κυνηγημένοι προς τον Νότο, ένα ανθρώπινο κοπάδι που περιπλανιέται στο χώρο. Τα κορίτσια θα πεθάνουν από τύφο σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στα περίχωρα της Δαμασκού, ο μικρότερος γιος Ισαάκ θα γίνει βοσκός σε μια οικογένεια Κούρδων, και ο μεγαλύτερος, ο Γιάννης, θα μεταφερθεί σε ένα ορφανοτροφείο του Λιβάνου. Η οικογένεια Αναστασιάδη θα σκορπιστεί σαν τους κόκκους της σκόνης της Ανατολίας.

Στα μέσα πια της δεκαετίας του 1920, ο Γιάννης Αναστασιάδης θα σμίξει ξανά με τη μητέρα του μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και θα εγκατασταθούν αρχικώς στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο Γιάννης Αναστασιάδης θα αφιερώσει σχεδόν όλη τη ζωή του προσπαθώντας να εντοπίσει τον μικρότερο αδελφό του στην Τουρκία, και δεν θα πάψει ποτέ να του γράφει γράμματα. Ώσπου έπειτα από 60 χρόνια ένας Τούρκος βαλής θα παραδώσει ένα από τα γράμματα του Γιάννη στον Ισαάκ.

Θα καταφέρουν άραγε να συναντηθούν ξανά τα δύο αδέλφια;

Συντελεστές
Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Αριστοτέλης Μεταξάς, ενώ την πρωτότυπη μουσική ο Τούρκος συνθέτης Cengiz Onural· ούτι παίζουν ο Ali Fuat Aydin και ο Κώστας Τσαρούχης. Η ταινία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΡΤ Σερρών και τη σημαντική βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Συμμετέχουν o ηθοποιός Γιώργος Καρύδας και οι ερασιτέχνες Παύλος Κοσμόγλου, Άννα Θεοδωρίδου και Αγγελική Μιχαλιέρη, καθώς και ο μικρός Στέφανος Κασάπης. Συμμετέχουν οι πρόσφυγες δεύτερης γενιάς Όλγα Κασάπη και Ελένη Σταύρου.

Στην εκδήλωση της πρώτης παρουσίασης θα λάβουν μέρος ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων, η Θρακική Εστία Ν. Σερρών και η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι πρόσφυγες στο λιμάνι, και στο φόντο η πορεία του πλοίου της προσφυγιάς (οι φωτογραφίες είναι του Βλάση Αγτζίδη· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Χρυσόμαλλο δέρας»: Ο Βλάσης Αγτζίδης μίλησε στην Κατερίνη για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας

4/11/2025 - 9:28μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά τη συγκρότηση σε Σώμα (φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σελίδα στο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Ένας… Παπαδόπουλος στο τιμόνι

4/11/2025 - 3:11μμ
Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης κατά την ομιλία του στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Facebook / Vakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το δικό τους έπος έγραψαν οι Πόντιοι στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο – Η παρουσίαση του Βασίλη Κωνσταντινίδη

4/11/2025 - 1:32μμ
Φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ με λεζάντα «Ο Νίκος Καπνάς στην οδός Πλάτωνος Καλλιθέας το 1955. Δίπλα αριστερά διακρίνονται οι φυλακές, πρώην Σκοπευτήριο» (πηγή: searchculture.gr)· στο φόντο, εξώφυλλα περιοδικών που εξέδωσε (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Καπνάς: Οι λέξεις του ζωντάνεψαν «Μορφές και εικόνες ζωής» του Πόντου – Τη δική του υπογραφή έφεραν σημαντικά ποντιακά περιοδικά

3/11/2025 - 8:44μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας

3/11/2025 - 4:55μμ
Το εγκόλπιο με τον Άγιο Γεώργιο, απαραίτητο στοιχείο της ποντιακής φορεσιάς (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Τρία τ’ Αεργίτε: Ο Πόντος τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου

3/11/2025 - 3:25μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου στο ναό Αγίου Δημητρίου Ροδινιού, τιμώντας τη μνήμη του Οσίου Γεώργιου Καρσλίδη (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Ρόδου τίμησαν τη μνήμη του Οσίου Γεώργιου Καρσλίδη

3/11/2025 - 1:09μμ
Η συνοικία Λα Μπόκα του Μπουένος Άιρες, το 1960 (πηγή: Wikipedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι του Μπουένος Άιρες στα ’60s – Ναι, έκαναν και εκεί μια μικρή… παροικία

3/11/2025 - 9:47πμ
Μετά τον τερματισμό της αποστολής, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο (φωτ.: Facebook / Angelos Onisiforou)
ΠΟΝΤΟΣ

Τεράστιος ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, κολύμπησε 149 χιλιόμετρα σε ανοιχτή θάλασσα – Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, για τα παιδιά με καρκίνο

2/11/2025 - 10:20μμ
Στον μητροπολιτικό ναό της Νέας Ιωνίας, Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Μητρόπολη Νέας Ιωνίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Νέας Ιωνίας τίμησαν την προστάτιδά τους, την Αγία Ελένη της Σινώπης

2/11/2025 - 9:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

26 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στους τομείς της υγείας

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)

Ντικ Τσέινι: Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πολέμιος του Τραμπ πέθανε σε ηλικία 84 ετών

1 ώρα πριν

Ο Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης ετοιμάζεται για τον ετήσιο χειμερινό χορό του

2 ώρες πριν
Οι πρόσφυγες στο λιμάνι, και στο φόντο η πορεία του πλοίου της προσφυγιάς (οι φωτογραφίες είναι του Βλάση Αγτζίδη· εικ.: ΧΚ)

«Χρυσόμαλλο δέρας»: Ο Βλάσης Αγτζίδης μίλησε στην Κατερίνη για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας

2 ώρες πριν
Ο συνήγορος των τριών που παραδόθηκαν, Λευτέρης Κάρτσωνας (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Υπάρχουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, λέει συνήγορος των τριών αδελφών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign