pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εμπορικός πόλεμος: Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται

9/10/2019 - 11:34πμ
Νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση 15ετούς ομολόγου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ποσό ίσο με ολόκληρη την οικονομία της Ελβετίας, ή περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια: αυτό θα στοιχίσει ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε χθες η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας πως καταγράφεται «συγχρονισμένη επιβράδυνσή» της.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νεότερες προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στις 15 Οκτωβρίου· θα είναι αναθεωρημένες επί τα χείρω για φέτος και το 2020.

Τον Ιούλιο ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός προέβλεπε ανάπτυξη 3,2% φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά. Το 2019 «περιμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν το 90% της υφηλίου» τόνισε η Γκεοργκίεβα σε ομιλία της, στην οποία φάνηκε να δίνει τον τόνο ενόψει της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Γκεοργκίεβα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από μόλις μία εβδομάδα, επισήμανε πως «η ανάπτυξη θα μειωθεί φέτος στο πιο χαμηλό επίπεδό της από τις αρχές της δεκαετίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε πριν από ενάμιση χρόνο εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναγκάσει το Πεκίνο να τερματίσει αυτό που αποκαλεί «κακόπιστες» εμπορικές πρακτικές από πλευράς του. Η σύγκρουση, η οποία διεξάγεται με την ανταλλαγή αμοιβαίων ομοβροντιών τιμωρητικών δασμών σε εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, έπληξε σημαντικά σχεδόν το σύνολο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

«Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι σχεδόν στάσιμη», διαπίστωσε η Γκεοργκίεβα.

Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται –ή απειλεί– να επιβάλλει επιπρόσθετες κυρώσεις και σε άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπιστοσύνη των επενδυτών υποχωρεί.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να απολέσει περίπου 0,8% ως το 2020, έναντι 0,5% που προβλεπόταν τον Ιούλιο. «Πρόκειται χονδρικά για το μέγεθος της οικονομίας της Ελβετίας», επέμεινε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση. Είμαι πεπεισμένη πως εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», συνέχισε η Βουλγάρα οικονομολόγος, προσθέτοντας «ναι, μπορούμε» – επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του Μπαράκ Ομπάμα.

Πέραν του εμπορίου, η διαφαινόμενη δύσκολη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπερχρέωση των επιχειρήσεων στις οκτώ μεγαλύτερες οικονομίες (Γερμανία, Κίνα, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) εντοπίστηκαν ως μείζονες απειλές από την Γκεοργκίεβα.

Ακόμα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής, μιας «κρίσης έναντι της οποίας κανένας δεν είναι προστατευμένος» και «όλοι έχουν ευθύνη να δράσουν».

Οι διεθνείς συγκρούσεις για το εμπόριο μειώνουν εξάλλου τη δυνατότητα των αναδυόμενων χωρών να μπουν στο δρόμο της ανάπτυξης και να ξεριζώσουν τη φτώχεια, υπογράμμισε παράλληλα η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξηγώντας πως «αύξησαν την αβεβαιότητα» και «μείωσαν απότομα τις επενδύσεις».

Κατά την άποψη της Ελληνοαμερικανίδας οικονομολόγου –που πήρε άδεια από το πανεπιστήμιο Yale πέρυσι για να αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας–, η σημαντική μείωση των επενδύσεων είναι ακόμη πιο προβληματική διότι ουδέποτε επανήλθαν σε καλά επίπεδα μετά την οικονομική κρίση του 2008.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτά σήμερα, Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα

18/01/2026 - 8:38πμ
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

16/01/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

16/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/helpsg-399520/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες – Δίνεται έμφαση στη μητρότητα

16/01/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

14/01/2026 - 11:49μμ
Το ελληνικών συμφερόντων «DELTA HARMONY» (φωτ: marinetraffic / Dimitris Alipasalis)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία: Επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοια στον Εύξεινο Πόντο

13/01/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Σήμερα η πρεμιέρα – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν – Ποιες Κυριακές θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

12/01/2026 - 10:33πμ
Αγροτικό μπλόκο στην Ισπανία, ενάντια στη συμφωνία με τη Mercosur (φωτ.: EPA / David Borrat)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι αγρότες για Mercosur: Πούλησαν τη γεωργία για να ευνοήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία

11/01/2026 - 2:19μμ
Στιγμιότυπο από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού στην Αθήνα (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Αρχίζουν τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου

11/01/2026 - 11:45πμ
Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 63 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου

10/01/2026 - 3:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κηφισός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αύριο, Δευτέρα, λόγω εκτέλεσης εργασιών

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Απόγονοι Μικρασιατών / Melina Iliadou)

Μια εικόνα στο facebook ξυπνά μνήμες, γεύσεις και αρώματα Μικρασίας

43 λεπτά πριν

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης αποχαιρετά με θλίψη τον Θανάση Μουσόπουλο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Δυσκολεύτηκε αλλά νίκησε τον ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός – Σημαντικό διπλό ο Κολοσσός

2 ώρες πριν
Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μικρολίμανο: Ληστεία με μπαλτά σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών – Ο δράστης διέφυγε με 12.000€

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign