pontosnews.gr
Σάββατο, 19/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

15 χρόνια Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας (βίντεο)

12/10/2019 - 8:09πμ
15 χρόνια Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εκατοντάδες νέοι και νέες ταξιδεύουν αυτή την ώρα για τη Θεσσαλονίκη από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να λάβουν μέρος στο 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες στο «Paok Sports Arena». Το φετινό φεστιβάλ είναι επετειακό και αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα διαφέρει σε αρκετά σημεία από τις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι ώστε να τιμηθούν τα 353.000 θύματα.

Κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα 14 φεστιβάλ καταλαβαίνει κανείς την αγάπη των Ποντίων για την παράδοση και τον πολιτισμό τους, αφού κάθε ένα από αυτά ήταν αφιερωμένο σε μια σπουδαία προσωπικότητα του Πόντου.

Ο θεσμός των Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2005 στη Θεσσαλονίκη. Τότε κανείς ίσως δεν φανταζόταν ότι έμελλε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη γιορτή για τον ποντιακό ελληνισμό. Το πρώτο εκείνο φεστιβάλ είχε αφιερωθεί στον αείμνηστο Χρύσανθο. Ακολούθησε το δεύτερο, το 2006 στη Δράμα, και το επόμενο, στη Νεάπολη Λάρισας, ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας, καθώς και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας Εποχή της Τραπεζούντας, Νίκο Καπετανίδη. Το 4ο Φεστιβάλ ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2008, και το 5ο, το 2009, διοργανώθηκε ξανά στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη μνημονεύοντας τον λυράρη Γώγο Πετρίδη.


1ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: Leonidas Mavrofridis)

Τα χρόνια περνούν και η διοργάνωση μπαίνει για τα καλά στη ζωή των Ποντίων όλων των ηλικιών. Όλοι αδημονούν για τη μεγάλη συνάντηση.

Το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ γίνεται το 2010 στην Κοζάνη, ενώ το 7ο στην Κομοτηνή – στη μνήμη του αείμνηστου μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου.

Μαζί με το «νεογέννητο» τότε pontos-news.gr διοργανώνεται το 8ο φεστιβάλ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, το 2012. Όλοι μιλούν για τη μεγαλύτερη ποντιακή διοργάνωση, με μεγάλο χορηγό τον επιχειρηματία και πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρη Μελισσανίδη. Τον Οκτώβριο του 2013 η μεγάλη διοργάνωση γίνεται στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, ενώ το 10ο Φεστιβάλ, στη Λάρισα, τιμά τη ζωή του συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά.


To Φεστιβάλ στο ΟΑΚΑ (βίντεο: pontos-news.gr)

Στον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη είναι αφιερωμένο το επόμενο, το οποίο φιλοξενείται στη Λευκόβρυση Κοζάνης, ενώ το 12ο παραμένει στη βόρεια Ελλάδα και διεξάγεται στην Ξάνθη.

Πλησιάζοντας στο σήμερα βλέπει κανείς την αγάπη του κόσμου, καθώς τα Φεστιβάλ συγκεντρώνουν τεράστια συμμετοχή από χορευτές όλης της Ελλάδας.

Το 2017 διεξάγεται το 13ο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στην εκ Πόντου οικογένεια των Υψηλαντών, και τέλος το περσινό έγινε και πάλι στη Λάρισα.

Το φετινό αναμένεται να είναι ίσως το πιο συγκινητικό απ’ όλα, λόγω του επετειακού χαρακτήρα του. Οι χορευτές είναι πανέτοιμοι να τιμήσουν τους αδικοχαμένους προγόνους τους μνημονεύοντας τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν.

Ελένη Κάλλη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

18/09/2026 - 1:07μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στον Υψηλάντη Βοιωτίας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία νίκη της Επανάστασης τιμήθηκε στον Υψηλάντη Βοιωτίας

18/09/2026 - 10:37πμ
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

17/09/2026 - 8:47μμ
Επιστολή γραμμένη στα καραμανλίδικα, από το Κιρκχαρμάν της Αμάσειας, περίπου το 1910.
(πηγή: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια επιστολή από την Αμάσεια: Οι Πόντιοι που έγραφαν τουρκικά με ελληνικά γράμματα, τα καραμανλίδικα

17/09/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι: Ο Αγιασμός και δύο θεατρικές βραδιές άνοιξαν τη νέα χρονιά για τον Σύλλογο Ποντίων

17/09/2026 - 2:21μμ
Η οικοδέσποινα Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται και αυτή, χορευτικά, για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

16/09/2026 - 6:44μμ
(Φωτ.: facebook.com/105.8alexpolis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη νέας πολιτιστικής χρονιάς για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»

16/09/2026 - 3:34μμ
(Εικ.: facebook.com/spfsth?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης αποκτά φωνή στα ερτζιανά

16/09/2026 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος της αφίσας των εκδηλώσεων (φωτ.: δήμος Νεάπολης Συκεών)

Δυναμική συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» στα «Θεοτόκια 2026» – Τριήμερο με μουσική, χορό και παράδοση

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα» – Αποκλείει συγκεκριμένα αμερικανικά ΜΜΕ από τον Λευκό Οίκο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: X / Realbalconesto)

Euroleague Super Cup: Στην παράταση η Ρεάλ και επανάληψη του τελικού με Ολυμπιακό

9 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, Μάικλ Πίτερς Κυριάκου (δεξιά), μαζί με τη Μάρεϊ Σκούρου, η οποία εκπροσώπησε τη νεολαία της Κοινότητας (φωτ.: The Greek Herald)

Αυστραλία: Η Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Οινουσσών)

Οι Οινούσσες τιμούν τη μνήμη του μικρασιατικού ελληνισμού

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παύλος Φύσσας: Η συγκίνηση της Μάγδας Φύσσα στην πορεία του Κερατσινίου – Προσαγωγές στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV