pontosnews.gr
Κυριακή, 28/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

15 χρόνια Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας (βίντεο)

12/10/2019 - 8:09πμ
15 χρόνια Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκατοντάδες νέοι και νέες ταξιδεύουν αυτή την ώρα για τη Θεσσαλονίκη από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να λάβουν μέρος στο 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες στο «Paok Sports Arena». Το φετινό φεστιβάλ είναι επετειακό και αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα διαφέρει σε αρκετά σημεία από τις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι ώστε να τιμηθούν τα 353.000 θύματα.

Κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα 14 φεστιβάλ καταλαβαίνει κανείς την αγάπη των Ποντίων για την παράδοση και τον πολιτισμό τους, αφού κάθε ένα από αυτά ήταν αφιερωμένο σε μια σπουδαία προσωπικότητα του Πόντου.

Ο θεσμός των Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2005 στη Θεσσαλονίκη. Τότε κανείς ίσως δεν φανταζόταν ότι έμελλε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη γιορτή για τον ποντιακό ελληνισμό. Το πρώτο εκείνο φεστιβάλ είχε αφιερωθεί στον αείμνηστο Χρύσανθο. Ακολούθησε το δεύτερο, το 2006 στη Δράμα, και το επόμενο, στη Νεάπολη Λάρισας, ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας, καθώς και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας Εποχή της Τραπεζούντας, Νίκο Καπετανίδη. Το 4ο Φεστιβάλ ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2008, και το 5ο, το 2009, διοργανώθηκε ξανά στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη μνημονεύοντας τον λυράρη Γώγο Πετρίδη.


1ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: Leonidas Mavrofridis)

Τα χρόνια περνούν και η διοργάνωση μπαίνει για τα καλά στη ζωή των Ποντίων όλων των ηλικιών. Όλοι αδημονούν για τη μεγάλη συνάντηση.

Το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ γίνεται το 2010 στην Κοζάνη, ενώ το 7ο στην Κομοτηνή – στη μνήμη του αείμνηστου μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου.

Μαζί με το «νεογέννητο» τότε pontos-news.gr διοργανώνεται το 8ο φεστιβάλ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, το 2012. Όλοι μιλούν για τη μεγαλύτερη ποντιακή διοργάνωση, με μεγάλο χορηγό τον επιχειρηματία και πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρη Μελισσανίδη. Τον Οκτώβριο του 2013 η μεγάλη διοργάνωση γίνεται στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, ενώ το 10ο Φεστιβάλ, στη Λάρισα, τιμά τη ζωή του συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά.


To Φεστιβάλ στο ΟΑΚΑ (βίντεο: pontos-news.gr)

Στον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη είναι αφιερωμένο το επόμενο, το οποίο φιλοξενείται στη Λευκόβρυση Κοζάνης, ενώ το 12ο παραμένει στη βόρεια Ελλάδα και διεξάγεται στην Ξάνθη.

Πλησιάζοντας στο σήμερα βλέπει κανείς την αγάπη του κόσμου, καθώς τα Φεστιβάλ συγκεντρώνουν τεράστια συμμετοχή από χορευτές όλης της Ελλάδας.

Το 2017 διεξάγεται το 13ο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στην εκ Πόντου οικογένεια των Υψηλαντών, και τέλος το περσινό έγινε και πάλι στη Λάρισα.

Το φετινό αναμένεται να είναι ίσως το πιο συγκινητικό απ’ όλα, λόγω του επετειακού χαρακτήρα του. Οι χορευτές είναι πανέτοιμοι να τιμήσουν τους αδικοχαμένους προγόνους τους μνημονεύοντας τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν.

Ελένη Κάλλη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: ΧΚ)

2026: Όλες οι αργίες και τα (λιγοστά) τριήμερα – Τι μας περιμένει

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Πόλο γυναικών: Κορυφαία πολίστρια στον κόσμο η Φωτεινή Τριχά

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ανοιξιάς «Κοτύωρα»)

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στην Ανοιξιά με τον Σύλλογο Ποντίων «Κοτύωρα»

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο της «υποδοχής» (πηγή: x.com)

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Όλες οι δηλώσεις και το παρασκήνιο

2 ώρες πριν
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

2 ώρες πριν
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign