pontosnews.gr
Τρίτη, 26/09/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μετά από 112 χρόνια αποπερατώνεται ο ναός Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ στο Καστελόριζο

6/10/2019 - 12:07μμ
Μετά από 112 χρόνια αποπερατώνεται ο ναός Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ στο Καστελόριζο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από… 112 χρόνια ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποπεράτωση του ναού του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ, στο νησί του Καστελόριζου. Ο εμβληματικός αυτός ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1904 με δαπάνες των ευεργετών του νησιού Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να αποπερατωθεί.

Οι εργασίες διακόπηκαν το 1907 και έκτοτε ο ναός παραμένει ημιτελής παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την αποπεράτωσή του τη δεκαετία του 1980.

Η ιστορία της «ταλαιπωρίας» του ιστορικού αυτού κτηρίου, προκάλεσε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν επισκέφθηκε το νησί τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και με παρέμβασή του η ΑΜΚΕ «Αιγέας» ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο και να αποκαταστήσει το μνημείο. Ήδη κλιμάκιο τεχνικών της ΑΜΚΕ βρέθηκε στο νησί στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών και έπιασε δουλειά για την επικαιροποίηση των μελετών που υπήρχαν και είχε συνεργασία με τον Δήμο Μεγίστης και παράγοντες υπηρεσιών.

«Η αποκατάσταση του κτηρίου είναι όνειρο όλων των Καστελοριζιών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μιχάλης-Στρατής Αμύγδαλος που χειρίζεται το θέμα από την πλευρά του δήμου. Όπως τονίζει, οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις αυτές και ευελπιστούν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, ότι το κτήριο δεν λειτούργησε ποτέ ως εκκλησία, αφού δεν είχε αποπερατωθεί, κάτι που οι κάτοικοι του νησιού ελπίζουν ότι θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο ναός είναι ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό κτήριο και μάλιστα η πρόσοψή του είναι αντιγραφή της πρόσοψης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως το είχαν οραματιστεί οι ευεργέτες του νησιού.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου «Αιγέας», πριν από λίγο καιρό, με επιστολή τού ιδρυτή και διαχειριστή της, εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αναλάβει την ανακαίνιση, αποπεράτωση και εξοπλισμό του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Καστελορίζου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν τον σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο των μεγάλων ευεργετών στην κοινωνία.

Η ΑΜΚΕ «Αιγέας», η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε ανάλογα έργα, πάντοτε με τη μορφή των δωρεών, προσφέρθηκε να αναλάβει το έργο μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο, στις 9 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε νησιά των Δωδεκανήσων, οπότε επισκέφθηκε τον συγκεκριμένο ναό. Ο Άγιος Γεώργιος Σαντραπέ είναι ένα εντυπωσιακό, λόγω μεγέθους αλλά και τεχνοτροπίας, εκκλησιαστικό μνημείο. Να τονιστεί πως έχει υποστεί φθορές με την πάροδο του χρόνου.

Ο Κ. Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο, αναζήτησε την συνδρομή της ΑΜΚΕ «Αιγέας» για την αποπεράτωση και την ανακαίνιση της ιστορικής εκκλησίας και ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για τη θετική ανταπόκρισή της. Το έργο θα εκτελεστεί από την ΑΜΚΕ «Αιγέας» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Επιπλέον, η ΑΜΚΕ «Αιγέας» θα καλύψει και το κόστος εξοπλισμού του ναού, ώστε αυτός να καταστεί πλήρως λειτουργικός.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ. Μαστής.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Τουρκία: Μήνυση κατά του Βαρθολομαίου για τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη

15/09/2023 - 4:37μμ
Στον τόπο που ήταν για τρεις αιώνες θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός, σύμφωνα με την παράδοση, είχαν φυτρώσει μυροβόλα φυτά ονομάστηκαν «βασιλικά». Ο βασιλικός, του οποίου τα κλαδάκια χρησιμοποιούν οι ιερείς για τον Αγιασμό, την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μοιράζεται στους πιστούς ως ευλογία. Αυτόν το βασιλικό χρησιμοποιούν πολλές νοικοκυρές αποξηραμένο για να κάνουν προζύμι και να «πιάσουν» το ζυμάρι τους (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου) 
ΠΙΣΤΗ

Ύψωση Τιμίου Σταυρού: Το σύμβολο του μαρτυρίου του Χριστού έγινε σύμβολο Σωτηρίας των ανθρώπων

14/09/2023 - 11:22πμ
Τα ιερά κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, ο Σταυρός του Μανουήλ Γ΄ Κομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΙΣΤΗ

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Πανηγυρίζει το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά

8/09/2023 - 8:34μμ
(Φωτ.: Χρήστος Μπόνης / Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Ιερώνυμος: Κάποιοι από αυτούς που σήμερα συνωστίζονται, μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων

31/08/2023 - 5:22μμ
Στιγμιότυπο από την αγρυπνία στη μονή Εσφιγμένου στην οποία προεξήρχε ο καθηγούμενος της μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος (φωτ.: ekklisiaonline.gr)
ΠΙΣΤΗ

Άγιον Όρος: Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου – Η ιστορία της Παναγίας Πορταΐτισσας

28/08/2023 - 1:37μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΙΣΤΗ

Ιερά Σύνοδος: Παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος

25/08/2023 - 8:55μμ
Η πρόσοψη του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο Κρήτης (φωτ.: el.wikipedia.org/wiki/Ναός_του_Αγίου_Τίτου)
ΠΙΣΤΗ

Σαν σήμερα, το 1898, σφαγιάστηκαν χριστιανοί στο Ηράκλειο Κρήτης – Έγινε εκδήλωση μνήμης στον ναό του Αγίου Τίτου

25/08/2023 - 6:12μμ
Πιστοί ξάπλωναν στην είσοδο του Ιερού Ναού για να περάσει από πάνω τους η εικόνα της Παναγίας και να πάρουν την ευλογία της (φωτ.: Αρχείο Ι.Ν. Παναγίας Νέων Ρόδων)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία η Σκουπιώτισσα στα Νέα Ρόδα: Η θαυματουργή εικόνα και η ιστορία της «διάσωσής» της από μια 12χρονη Μικρασιάτισσα

23/08/2023 - 9:41πμ
Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας Αγαθόνικος (φωτ.: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)
ΠΙΣΤΗ

Δεκαπενταύγουστος στην Τανζανία με Θεία Λειτουργία και ανασκόπηση του ιεραποστολικού έργου

19/08/2023 - 11:08πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην γενέτειρά του Ίμβρο (Φωτ.: ec-patr.org/ Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Στην γενέτειρά του Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

16/08/2023 - 10:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/ estia1930ns)

Θεόφιλος Καστανίδης: Το λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου, εκεί που ξεψύχησαν τ’ εμέτερον οι αθρώπ’ – Η επετειακή εκδήλωση της Εστίας Νέας Σμύρνης

25 λεπτά πριν
Επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Πόρτα» από την Αχτσιόγλου στον Κασσελάκη – Αρνήθηκε επιτελική θέση

51 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΕΜΑΚ)

Θρίλερ στη Φωκίδα: Νεκρός ο 65χρονος αγνοούμενος, ζωντανός ο 38χρονος γιος του

1 ώρα πριν
Στο κέντρο το κάγκελο που υποχώρησε με αποτέλεσμα ο 13χρονος να βρεθεί στο κενό (φωτ.: ΕΡΤ)

Λαμία: Χειρουργήθηκε στα πόδια ο 13χρονος που έπεσε στο κενό κατά τη διάρκεια διαλείμματος στο σχολείο

2 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα της εκδήλωσης

Χαλάνδρι: Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες

3 ώρες πριν
Ο επικεφαλής της KO του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος συνομιλεί με τον νέο πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη (φωτ.:  ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Εποχή Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει ο Φάμελλος επικεφαλής της ΚΟ

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign