Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η καθιστική διαμαρτυρία των προσφύγων και των μεταναστών στη Μόρια, η οποία ξεκίνησε από γυναίκες που βρίσκονται στον καταυλισμό και έχει ως κύριο αίτημα τη μεταφορά προς την Ευρώπη, καθώς το συγκριμένο καμπ «είναι φυλακή». Η κατάσταση στη Μυτιλήνη, μετά και το θάνατο της γυναίκας από τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή, είναι εκρηκτική. Οι αιτούσες άσυλο απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και δικαιοσύνη. Θέλοντας να τονίσουν το πώς νιώθουν στη Μόρια, τύλιξαν έναν άνδρα σε σεντόνι και τον περιέφεραν σαν νεκρό.
Οι διαμαρτυρόμενες μαζί με τα παιδιά τους είχαν σκοπό να κατέβουν στη Μυτιλήνη προκειμένου να διαδηλώσουν, ωστόσο οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τις σταμάτησαν περίπου 300 μέτρα πριν από την κύρια είσοδο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, σήμερα μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στον Πειραιά 215 άτομα, γυναίκες, παιδιά και νεαροί άνδρες που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. «Πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό και όχι για προσφυγικό πρόβλημα», τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις σε δύο άξονες: στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων, θα κατασκευαστούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και θα αυξηθούν οι επιστροφές. Στόχος, σημείωσε, είναι περίπου 10.000 επιστροφές έως το 2020.
Επιπλέον, θα επιχειρηθεί διεθνοποίηση του ζητήματος. «Η συμμετοχή στη συνθήκη Σένγκεν δεν σημαίνει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας φράση του πρωθυπουργού. Η Αθήνα ζητά από την Ευρώπη δίκαιο καταμερισμού του βάρους και από την Τουρκία έλεγχο των ροών μέσω του ελέγχου των δικτύων διακινητών.