pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνδυνος από πανδημίες που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων

19/09/2019 - 10:09πμ
Κίνδυνος από πανδημίες που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και χάος στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα διεθνής ομάδα ειδικών, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να εργαστούν για να προετοιμαστούν και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αυτόν.

Το Εποπτικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB), το οποίο έχει συγκληθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του αέρα και τείνουν να προκαλούν επιδημίες, όπως ο Έμπολα, η γρίπη και το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη σε έναν κόσμο με εκτεταμένες συγκρούσεις, εύθραυστα κράτη και αναγκαστική μετανάστευση.

«Η απειλή της εμφάνισης μιας πανδημίας σε όλον τον πλανήτη είναι πραγματική», προειδοποιεί η ομάδα αυτή ειδικών σε σχετική έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ένας παθογόνος παράγοντας που κινείται γρήγορα, έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες και να αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια», επισημαίνει το GPMB.

Μολονότι ορισμένες κυβερνήσεις και διεθνείς υπηρεσίες έχουν καταβάλει προσπάθειες επαγρύπνησης και προετοιμασίας για σημαντικά ξεσπάσματα ασθενειών μετά το καταστροφικό ξέσπασμα του Έμπολα την περίοδο 2014-2016 στη δυτική Αφρική, οι προσπάθειες αυτές είναι «άκρως ανεπαρκείς», επισημαίνεται στην έκθεση αυτή.

Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, η πρώην επικεφαλής του ΠΟΥ, η οποία συμπροεδρεύει της ομάδας αυτής ειδικών, πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις στις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση ασθενειών και θεμάτων υγείας «χαρακτηρίζονται από έναν κύκλο πανικού και αμέλειας».

Η ομάδα ειδικών επικαλείται την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, η οποία προκάλεσε το θάνατο, όπως υπολογίζεται, 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καθώς σήμερα ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων διασχίζει τον κόσμο με αεροπλάνα καθημερινά, ένα ισοδύναμης μορφής ξέσπασμα κάποιας ασθένειας που μεταδίδεται μέσω του αέρα θα μπορούσε να εξαπλωθεί παγκοσμίως σε λιγότερες από 36 ώρες και να προκαλέσει το θάνατο 50 ως 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως υπολογίζεται, εξαλείφοντας σχεδόν το 5% της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Στην περίπτωση μιας πανδημίας, πολλά εθνικά συστήματα υγείας –ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες– θα καταρρεύσουν, επισημαίνουν.

«Η φτώχεια και η αστάθεια οξύνουν τα ξεσπάσματα λοιμωδών ασθενειών και συμβάλλουν στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που ευνοούν την πρόκληση πανδημιών», δήλωσε ο Άξελ φαν Τρότσενμπουργκ, ο οποίος ασκεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι μέλος της ομάδας ειδικών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα που δίνουν αυτά τα ξεσπάσματα ασθενειών και να διορθώσουν την σκεπή προτού αρχίσει να βρέχει, δήλωσε παράλληλα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επενδύσουν στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, να αυξήσουν τα κονδύλια για έρευνες στις νέες τεχνολογίας, να βελτιώσουν τα συστήματα συντονισμού και ταχείας επικοινωνίας και να ελέγχουν την πρόοδο που συντελείται διαρκώς.

Ο ΠΟΥ είχε και αυτός προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι μια νέα πανδημία γρίπης –η οποία προκαλείται από ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα– είναι αναπόφευκτη, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pexels.com)
ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: 1,5 εκατομμύριο θάνατοι ετησίως από μολυσμένα τρόφιμα – Στο «στόχαστρο» τα παιδιά κάτω των 5 ετών

4/06/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/matthiasboeckel-3930681/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Άμεση ανάκληση παρτίδας γνωστής συσκευασμένης σαλάτας λόγω λιστέριας

3/06/2026 - 5:37μμ
Στιγμιότυπο από την κεντρική αγορά Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσιος Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ και υγεία: Νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωση με αυξημένο κίνδυνο για 20 παθήσεις

3/06/2026 - 12:34μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα ελπίδα για τον καρκίνο στο πάγκρεας: Χάπι φαίνεται να διπλασιάζει τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών

1/06/2026 - 8:33μμ
Συντονιστής του προγράμματος U-Report της UNICEF φορά προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια εκστρατείας ενημέρωσης για τον Έμπολα στην Γκόμα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Marie Jeanne Munyerenkana)
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Ο ΠΟΥ προκρίνει πειραματικές θεραπείες και νέα εμβόλια για το στέλεχος που πλήττει το Κονγκό

30/05/2026 - 11:23μμ
Διάφορες εφαρμογές σε κινητό τηλέφωνο, για πρόσβαση στα social media (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΥΓΕΙΑ

«Τα social media είναι σαν το κάπνισμα για τα παιδιά»: Σήμα κινδύνου από Βρετανούς γιατρούς

27/05/2026 - 5:54μμ
Μέρος της εξωτερικής άποψης της έδρας του ΠΟΥ στη Γενεύη (φωτ. αρχείου: EPA/ Salvatore di Nolfi)
ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τον έμπολα: Η επιδημία μάς ξεπερνά σε ρυθμό, είμαστε ένα βήμα πίσω

25/05/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/nickype-10327513/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Νέο «μπλόκο» στη λιανική πώληση ξηρού άνθους κάνναβης

21/05/2026 - 10:00μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Με τρία νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης διευρύνεται το «Προλαμβάνω»

16/05/2026 - 3:08μμ
Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

15/05/2026 - 11:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΟΠΕ)

European League: Νίκη στην πρεμιέρα για την Εθνική βόλεϊ γυναικών

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

Ένωση Ποντίων Ζωγράφου: Μια βραδιά μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους ήρωες της Κρήτης

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Πούτιν: Απορρίπτει συνάντηση με Ζελένσκι και επιμένει σε μακροχρόνια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

1 ώρα πριν
Ο γάμος του Ηρακλή (Eric) Μάνγκου και της Φανής (Faye) Νίτσου, Μελβούρνη, 2 Ιουνίου 1968 (φωτ.: Museums Victoria/Public Domain)

Γνωρίστηκαν στο πλοίο «Πατρίς» με προορισμό την Αυστραλία και έγραψαν τη δική τους ιστορία αγάπης στην ομογένεια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς – Η πολιτική διαδρομή του ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ευρωπαίο εισαγγελέα οι 13 συλληφθέντες για το κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign