pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνδυνος από πανδημίες που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων

19/09/2019 - 10:09πμ
Κίνδυνος από πανδημίες που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και χάος στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα διεθνής ομάδα ειδικών, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να εργαστούν για να προετοιμαστούν και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αυτόν.

Το Εποπτικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB), το οποίο έχει συγκληθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του αέρα και τείνουν να προκαλούν επιδημίες, όπως ο Έμπολα, η γρίπη και το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη σε έναν κόσμο με εκτεταμένες συγκρούσεις, εύθραυστα κράτη και αναγκαστική μετανάστευση.

«Η απειλή της εμφάνισης μιας πανδημίας σε όλον τον πλανήτη είναι πραγματική», προειδοποιεί η ομάδα αυτή ειδικών σε σχετική έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ένας παθογόνος παράγοντας που κινείται γρήγορα, έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες και να αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια», επισημαίνει το GPMB.

Μολονότι ορισμένες κυβερνήσεις και διεθνείς υπηρεσίες έχουν καταβάλει προσπάθειες επαγρύπνησης και προετοιμασίας για σημαντικά ξεσπάσματα ασθενειών μετά το καταστροφικό ξέσπασμα του Έμπολα την περίοδο 2014-2016 στη δυτική Αφρική, οι προσπάθειες αυτές είναι «άκρως ανεπαρκείς», επισημαίνεται στην έκθεση αυτή.

Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, η πρώην επικεφαλής του ΠΟΥ, η οποία συμπροεδρεύει της ομάδας αυτής ειδικών, πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις στις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση ασθενειών και θεμάτων υγείας «χαρακτηρίζονται από έναν κύκλο πανικού και αμέλειας».

Η ομάδα ειδικών επικαλείται την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, η οποία προκάλεσε το θάνατο, όπως υπολογίζεται, 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καθώς σήμερα ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων διασχίζει τον κόσμο με αεροπλάνα καθημερινά, ένα ισοδύναμης μορφής ξέσπασμα κάποιας ασθένειας που μεταδίδεται μέσω του αέρα θα μπορούσε να εξαπλωθεί παγκοσμίως σε λιγότερες από 36 ώρες και να προκαλέσει το θάνατο 50 ως 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως υπολογίζεται, εξαλείφοντας σχεδόν το 5% της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Στην περίπτωση μιας πανδημίας, πολλά εθνικά συστήματα υγείας –ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες– θα καταρρεύσουν, επισημαίνουν.

«Η φτώχεια και η αστάθεια οξύνουν τα ξεσπάσματα λοιμωδών ασθενειών και συμβάλλουν στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που ευνοούν την πρόκληση πανδημιών», δήλωσε ο Άξελ φαν Τρότσενμπουργκ, ο οποίος ασκεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι μέλος της ομάδας ειδικών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα που δίνουν αυτά τα ξεσπάσματα ασθενειών και να διορθώσουν την σκεπή προτού αρχίσει να βρέχει, δήλωσε παράλληλα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επενδύσουν στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, να αυξήσουν τα κονδύλια για έρευνες στις νέες τεχνολογίας, να βελτιώσουν τα συστήματα συντονισμού και ταχείας επικοινωνίας και να ελέγχουν την πρόοδο που συντελείται διαρκώς.

Ο ΠΟΥ είχε και αυτός προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι μια νέα πανδημία γρίπης –η οποία προκαλείται από ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα– είναι αναπόφευκτη, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

22/11/2025 - 9:35πμ
Η παραπληροφόρηση διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με τα εμβόλια για τον covid (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για ψευδείς ειδήσεις για θέματα υγείας – Το πρώτο έρχεται τον Δεκέμβριο

16/11/2025 - 10:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Η φυματίωση παραμένει η φονικότερη μολυσματική νόσος, με 1,23 εκατ. θανάτους το 2024

13/11/2025 - 9:00πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/biancavandijk-9606149/)
ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως δεν συνδέεται με τη χρήση παρακεταμόλης κατά την κύηση

10/11/2025 - 10:27πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/bruno141990-3044791)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τα οδοντιατρικά αμαλγάματα που περιέχουν υδράργυρο – Τι ζήτησαν οι ΗΠΑ

3/11/2025 - 9:15μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα από ευρωπαϊκή μελέτη που διήρκεσε 23 χρόνια

31/10/2025 - 12:05μμ
Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο, την κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσης Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι ουρολοιμώξεις συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος – Τι συστήνουν οι ειδικοί

24/10/2025 - 2:58μμ
(Φωτ.: UF Health / Jackie Hart)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη συνδέει το εμβόλιο του Covid-19 με την καταπολέμηση μορφών καρκίνου

22/10/2025 - 9:26μμ
Ο Παναγιώτης Αντωνιάδης στο δεύτερο σκαλί του βάθρου το 2024, στη Λισαβόνα
ΥΓΕΙΑ

Παναγιώτης Αντωνιάδης: Από τη μεταμόσχευση ήπατος στα παγκόσμια ρεκόρ, στα 73 του χρόνια

12/10/2025 - 10:34πμ
Στην οθόνη οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2025 (φωτ.: EPA / Claudio Bresciani / TT Sweden Out)
ΥΓΕΙΑ

Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε τρεις επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις τους κατά των αυτοάνοσων και του καρκίνου

6/10/2025 - 1:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Η ομογένεια τιμά τους Άρχοντες της Εκκλησίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Νέος κύκλος έντασης στο νεκροταφείο μετά το αιματοκύλισμα των δύο οικογενειών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Με Ζίνι νίκησε η ΑΕΚ – Τρίποντα για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό

2 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρι Ντανάλις (αριστερά), με τη Γραμματέα Νία Καρτερή (δεξιά). (φωτ.: The Greek Herald/Andriana Simos)

Ανατροπή στις εκλογές της ομογένειας Νέας Νότιας Ουαλίας: Ο πρόεδρος Χάρι Ντανάλις αποσύρει την υποψηφιότητά του

3 ώρες πριν
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ένταση στην Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας: Αντιδράσεις, διαφωνίες και νέα διπλωματικά μέτωπα

3 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από χαρακτικό του Γ. Κυριακίδη με θέμα την Έξοδο του Μεσολογγίου (πηγή: e-thessalia.gr)

Γιάννης Κυριακίδης: Ο Πόντιος ζωγράφος και χαράκτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας σπουδαίο έργο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign