pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ινδία: Ποια είναι και τι ρόλο διαδραματίζει η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ

7/09/2019 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου και η έκτη σε έκταση, η Ινδία, είναι η τιμώμενη χώρα φέτος στην 84η ΔΕΘ.

Στη γεωπολιτική διάλεκτο θεωρείται νήσος, όπως και η Ευρώπη. Αλλά, σε αντίθεση με τη γηραιά ήπειρο στην οποία όρη και ποταμοί προσδιόρισαν εθνικά σύνορα, η γεωγραφική διαμόρφωση της Ινδίας δεν επέτρεψε ξεχωριστά κράτη αλλά ισχυρές τοπικές οντότητες που δημιούργησαν και δημιουργούν προβλήματα αλλά αποδέχονται το ενιαίο της χώρας.

Για πρώτη φορά οι Ινδοί ήρθαν σ’ επαφή με τον Δυτικό κόσμο, με την προέλαση του Μεγάλου Αλέξανδρου μέχρι τον Ινδό ποταμό. Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους Ινδούς υπήρξε βαθιά.

Οι απειλές για την Ινδία έχουν ιστορικά προέλθει από τα περάσματα κατά μήκος των αφγανικών-πακιστανικών συνόρων και από τη θάλασσα. Η λύση για την Ινδία και στις δύο απειλές ήταν να φιλοξενήσει τους επιδρομείς αντί να αντισταθεί άμεσα, χρησιμοποιώντας την πολυπλοκότητα της ινδικής κοινωνίας.

Μεταξύ 11ου και 18ου αιώνα, η Ινδία κυβερνήθηκε από μουσουλμάνους.

Οι πρώτοι εισβολείς κατέλαβαν την περιοχή του σημερινού Πακιστάν. Εκτός από την περιοχή δυτικά της ερήμου Ταρ και του δέλτα του Γάγγη, δεν προσηλύτισαν μάζες Ινδών στη θρησκεία τους. Επωφελήθηκαν όμως από τη διχόνοια της Ινδίας για να δημιουργήσουν συνασπισμούς ιθαγενών δυνάμεων που ήταν έτοιμοι να συνεργαστούν με τους εισβολείς.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ακολούθησαν τους μουσουλμάνους στην Ινδία από τη θάλασσα. Όπως και οι μουσουλμάνοι, το κύριο κίνητρό τους ήταν οικονομικό και επιδίωξαν την πολιτική εξουσία ως μέσο για οικονομικούς σκοπούς.

Η βρετανική, η πιο μόνιμη ευρωπαϊκή παρουσία στην υποήπειρο, χρησιμοποίησε τις εσωτερικές εντάσεις της Ινδίας για να εδραιώσει τη δική της θέση

Οι περισσότερες περιοχές μουσουλμανικής πλειοψηφίας έγιναν ισλαμικές οντότητες, τελικά, χωρίζοντας το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Η υπόλοιπη Ινδία ήταν ενωμένη κάτω από μια ενιαία κυβέρνηση η οποία κυβέρνησε όπως οι Βρετανοί.

Η σύγχρονη Ινδία έχει τις ρίζες της στην κατάρρευση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν η απώλεια της Ινδίας αυτό που τελικά καταδίκασε τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Όλο το επίκεντρο της αυτοκρατορικής Βρετανίας, από το κανάλι του Σουέζ μέχρι το Γιβραλτάρ και τη Σιγκαπούρη, ήταν η διατήρηση των γραμμών προμήθειας από την Ινδία.

Οι Βρετανοί εγκατέλειψαν την Ινδία για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους ήταν εμπορικός: Το κόστος του ελέγχου της Ινδίας είχε ξεπεράσει την αξία που προέκυπτε.

Η ανεξαρτησία της Ινδίας είχε ως αποτέλεσμα την ενοποίηση της χώρας κάτω από μια αυθεντική ινδική κυβέρνηση. Οι περιοχές της πλειοψηφίας των μουσουλμάνων αποσπάστηκαν από την Ινδία, σχηματίζοντας μια ξεχωριστή χώρα η οποία αργότερα χωρίστηκε στο σύγχρονο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Ήταν αυτός ο χωρισμός που διαμόρφωσε την ινδική γεωπολιτική.

Για πολύν καιρό, το ινδικό συναίσθημα ήταν ότι ο διαχωρισμός του Πακιστάν από την Ινδία θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Αυτή η στάση ανάγκασε το Πακιστάν να διαμορφώσει την εξωτερική του πολιτική γύρω από την απειλή από την Ινδία. Ως αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές έχουν αντιπαρατεθεί σε τέσσερις πολέμους, κυρίως για το Κασμίρ, μαζί με έναν ακόμη που οδήγησε στην απόσυρση του Μπαγκλαντές.

Η Κίνα θεωρείται απειλή για την Ινδία. Στην πραγματικότητα, όμως το σύνολο των συνόρων τους διατρέχει τα υψηλότερα υψόμετρα των Ιμαλαΐων. Θα ήταν αδύνατο ένας στρατός να πολεμήσει περνώντας μέσα από τα λίγα περάσματα που υπάρχουν, και θα ήταν τελείως αδύνατο για κάθε μία χώρα να διατηρήσει έναν στρατό εκεί μακροπρόθεσμα.

Η μόνη μεγάλη άμεση σύγκρουση μεταξύ των ινδικών και κινεζικών δυνάμεων, η οποία σημειώθηκε το 1962, ήταν μια μάχη πάνω από τα συνοριακά εδάφη ψηλά στα βουνά που δεν μπορούσε να οδηγήσει πουθενά.

Μια πιθανή γεωπολιτική αλλαγή θα έρθει αν αλλάξει το καθεστώς του Θιβέτ. Εάν το Θιβέτ γίνει ανεξάρτητο, συμμαχήσει με την Ινδία και επέτρεπε στην Ινδία να στηρίξει ουσιαστικές δυνάμεις στην επικράτειά του και να οικοδομήσει εκεί μια σημαντική υποδομή εφοδιασμού, τότε –και μόνο τότε– η Ινδία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Κίνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ινδοί υπερασπίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κινήματα ανεξαρτησίας του Δαλάι Λάμα και του Θιβέτ και γιατί οι Κινέζοι μέχρι πρόσφατα το θεώρησαν ως σοβαρή απειλή.

Οι Κινέζοι προσπάθησαν να αναπτύξουν ισοδύναμες απειλές στην Ινδία, ιδίως με τη μορφή μαοϊκών κομμουνιστών ανταρτών.

Η σημαντικότερη στρατηγική σχέση που είχε η Ινδία μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1947 ήταν με τη Σοβιετική Ένωση.

Οι Σοβιετικοί και οι Αμερικανοί είχαν εμπλακεί σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό και η Ινδία ήταν αναπόφευκτα βραβείο που οι Σοβιετικοί δεν μπορούσαν εύκολα να πάρουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ναυτικό που στερούνταν οι Σοβιετικοί. Οι Ινδοί πίστευαν (με βάσιμους λόγους) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως θελήσουν να τους εντάξουν στη δική τους σφαίρα επιρροής.

Για τους Ινδούς, όμως, η λύση ήταν μια σχέση, αν όχι μια συμμαχία, με τη Σοβιετική Ένωση. Οι Σοβιετικοί θα μπορούσαν να παρέχουν οικονομική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και πιθανή πυρηνική ομπρέλα (ή τουλάχιστον πυρηνική τεχνική βοήθεια).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν μια σειρά προκλήσεων. Οι Βρετανοί θα φύγουν από τη Σιγκαπούρη και το κίνημα ανεξαρτησίας της Ινδονησίας επηρεάστηκε έντονα από τους Σοβιετικούς. Οι Αιγύπτιοι, και ως εκ τούτου ο δίαυλος του Σουέζ, μετακινήθηκαν στο σοβιετικό στρατόπεδο. Αν η Ινδία γίνει φιλοσoβιετική ναυτική δύναμη, θα ήταν απλώς ένα ακόμη στοιχείο κατά μήκος του νότιου άκρου της Ασίας που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η λύση για τις ΗΠΑ ήταν μια συμμαχία με το Πακιστάν. Αυτή η συμμαχία αποτελούσε πιθανή απειλή για την Ινδία και την ανάγκασε να εκτρέψει πόρους από τις ναυπηγικές κατασκευές στην οικοδόμηση στρατιωτικών και αεροπορικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει τους Πακιστανούς.

Η Σοβιετική Ένωση δεν έφτασε σε άμεση επαφή με το Πακιστάν – χωρίστηκαν από μια στενή λωρίδα επικράτειας στα βορειοανατολικά όρια του Αφγανιστάν γνωστή ως Διάδρομος Wakhan.

Οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν στα τέλη του 1979, αλλά από πολύ πριν προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους Αφγανούς, και μετά την εισβολή τους αποτελούσαν άμεση απειλή για το Πακιστάν.

Οι Κινέζοι ήταν επίσης ανήσυχοι για τη σχέση Ινδίας – Σοβιετικής Ένωσης. Ως εκ τούτου, η Κίνα κινήθηκε επίσης να βοηθήσει το Πακιστάν.

Από την άποψη της Ινδίας, η συνοριακή περιοχή μεταξύ Πακιστάν και Κίνας –δηλαδή το Κασμίρ– έγινε τότε στρατηγικά κρίσιμο ζήτημα θεμελιώδους εθνικού ενδιαφέροντος.

Το 1992 η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και η Ινδία έχασε το αντίβαρό της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρατήρησε ανησυχητικά την άνοδο στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, φίλα προσκείμενων στο Πακιστάν –αντικαθιστώντας τους Σοβιετικούς συμμάχους της Ινδίας– αλλά δεν είχε την δύναμη να κάνει τίποτα σημαντικό.

Η αδιαφορία των Ηνωμένων Πολιτειών και η συνεχιζόμενη σχέση της με το Πακιστάν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές για την Ινδία.

Στη συνέχεια, το 2001 ήταν ένα έτος αποσαφήνισης στο οποίο το ισοζύγιο μετατοπίστηκε εκ νέου. Η επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από την Αλ Κάιντα έφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκρουση με τους Ταλιμπάν. Πιο σημαντικό, τέντωσε την αμερικανική σχέση με το Πακιστάν σχεδόν στο σημείο θραύσης.

Τα αμερικανικά και ινδικά συμφέροντα ευθυγραμμίστηκαν ξαφνικά. Και οι δύο ήθελαν το Πακιστάν να είναι πιο επιθετικό εναντίον ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων.

Η επανευθυγράμμιση των σχέσεων της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτέλεσε ωστόσο μια θεμελιώδη αλλαγή στην ινδική γεωπολιτική. Η Ινδία εξακολουθεί να είναι ένα νησί που περιβάλλεται από ένα βουνό. Το πρωταρχικό της ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι η ενότητά του, κάτι που κινδυνεύει πάντα λόγω της εσωτερικής γεωγραφίας της υποηπείρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

13/07/2025 - 3:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών Τουρκίας-Λιβύης (πηγή: x.com/deikiletisim/status)

Τουρκία-Λιβύη υπέγραψαν νέα συμφωνία για εξορύξεις, υποδομές και ενέργεια

7 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ERTSports)

Hopman Cup: Διπλή ήττα για την Ελλάδα και μόνο με θαύμα η πρόκριση

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης: Δύο μετάλλια για την Ελλάδα την πρώτη μέρα

8 ώρες πριν
Το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han βρίσκεται ήδη στον τουρκικό στόλο (πηγή: twitter.com/HaberGlobal)

Τουρκία: Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την αγορά δύο νέων πλωτών γεωτρύπανων

8 ώρες πριν
Ο NWA 16788, ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στη Γη (φωτ.: Sotheby's)

Mετεωρίτης από τον Άρη πουλήθηκε έναντι 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων

9 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

EuroBasket U20: Πικρός αποκλεισμός για την Εθνική Νέων

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign