pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λαμπρός ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, με αναφορές στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

15/08/2019 - 5:56μμ
Λαμπρός ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, με αναφορές στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου το πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού, η Παναγία Σουμελά, υποδέχτηκε και φέτος χιλιάδες πιστούς για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού οι Πόντιοι συνέρρευσαν για να τιμήσουν με ευλάβεια και ταπεινότητα το ιερότερο σύμβολό τους, τη δική τους Παναγία. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αναφορές στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, καθώς μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων.

Για δεύτερη φορά στην ιστορία, στο ιερό προσκύνημα συνεόρτασαν μαζί με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και οι εικόνες των Αγίων Ιωάννη Βαζελώνος και Γεωργίου Περιστερεώτα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που παρέστη στις εκδηλώσεις, τόνισε ότι «Οι Έλληνες οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε οι θύτες της Γενοκτονίας των Ποντίων να εκφράσουν τουλάχιστον μια ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη», ενώ τόνισε την ανάγκη να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα σε ετήσια βάση, σε αριστούχο μαθητή και μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών το 2003.


(Βίντεο: kozan.gr)

Ακολούθησε η λιτάνευση των εικόνων και η κατάθεση στεφάνων από επισήμους στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του μοναστηριού. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και το επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» δώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη διάρκεια του γεύματος έναν αναμνηστικό ασημένιο δίσκο με αναπαράσταση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Ο ΠτΔ από τη μεριά του ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και όλους όσοι συμμετείχαν στους εορτασμούς, και υπογράμμισε το χρέος του αγώνα όλων των Ελλήνων, υπό όρους «αρραγούς ενότητας», ώστε να διεθνοποιηθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων.


(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης. Παρευρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Στέλιος Κιμπουροπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μητροπολίτες, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας και υπηρεσιακοί παράγοντες των σωμάτων ασφαλείας, μέλη ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/John Mindala /Archons/Orthodox Observer)
ΠΙΣΤΗ

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ

16/09/2025 - 12:00πμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Σινά: Νέος ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος

14/09/2025 - 3:14μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Σινά: Ανακοινώθηκε η επιστολή παραίτησης του Δαμιανού – Τι φοβάται και τι συμβουλεύει

12/09/2025 - 2:12μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη

7/09/2025 - 12:50μμ
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: «Πιστοποιείται αναμφιβόλως» ότι η επιστολή παραίτησης Δαμιανού δεν προέρχεται από τον ίδιο

6/09/2025 - 10:43μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός στο Προεδρικό Μέγαρο, σε συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Αικατερίνης Σινά: Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός

4/09/2025 - 1:33μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ (φωτ.: Ορθόδοξος Παρατηρητής/Δημήτριος Πανάγος)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ – Πότε θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ

2/09/2025 - 12:00μμ
Στιγμιότυπο από την θεία λειτουργία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αρχή της Ινδίκτου  (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου, Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Με λαμπρότητα η γιορτή της Ινδίκτου στο Φανάρι

2/09/2025 - 8:38πμ
Από αριστερά, οι ψηφισθέντες επίσκοποι Καμπέρας Αθηναγόρας και ο Κερασούντος Χριστόφορος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ένας υπερήφανος Πόντιος εξελέγη επίσκοπος Κερασούντος

1/09/2025 - 1:55μμ
Ετήσιο μνημόσυνο για τους ιερείς, τους κτήτορες και τους ευεργέτες της Νέας Κίου (φωτ.: Αργολικές ειδήσεις / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Κίος Αργολίδας: Τιμήθηκαν οι ιερείς, οι κτήτορες και οι ευεργέτες της πόλης

31/08/2025 - 4:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο εισαγγελέας ζητά τη θανατική ποινή για τον Τάιλερ Ρόμπινσον

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

6 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. 16 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Καραβάνια αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας – Κόλαση πυρός από το Ισραήλ

6 ώρες πριν
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Γκουτέρες: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

6 ώρες πριν
Στην Πλατεία Μικρασιατών Προσφύγων της Νέας Περάμου Αττικής (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Περαμίων-Κυζικηνών)

Από την Πέραμο Κυζίκου στη Νέα Πέραμο Αττικής: Εκδήλωση τιμής και μνήμης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Πτολεμαΐδα: Αποκαλύπτεται το μνημείο για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign