pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σωτήριο έτος 2021

8/08/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ποιος είναι ο πιο κατάλληλος και ενδεδειγμένος τρόπος να τιμήσουμε την Εθνική Επέτειο; Μα φυσικά με μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες να είναι αντιπροσωπευτικές της πορείας του κράτους μας αυτούς τους δύο αιώνες, με την επισκίασή τους από τους γνωστούς-αγνώστους «γυμνούς βασιλείς» – ή μάλλον ενδεδυμένους με πληθώρα χαρτονομισμάτων. Προφανέστατα, αναντίρρητα, εύλογα. Οι συνταγές της επιτυχίας δεν πρέπει να αλλοιώνονται, και ομάδες που «κερδίζουν», δεν αλλάζουν…

Εξαρτάται, βέβαια, τι ορίζει ο καθείς ως «νίκη» ή «κέρδος», και πώς αισθάνεται την «αναγκαιότητα αλλαγής».

Ουδένας λόγος υπάρχει να δούμε την Επέτειο ως ευκαιρία διαφυγής από την «γκλαμουριά» μιας ξενόδουλης ελίτ, διά της οποίας αποτυπώνεται με τον πλέον εύληπτο τρόπο η εξαρτησιακή λογική των μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Άλλωστε, τι προέκυψε κατά την επαύριον της Ελληνικής Επανάστασης; Ένα σύστημα εξουσίας το οποίο έθεσε στο περιθώριο κάθε ψήγμα κοινοτικής παράδοσης, η οποία ήταν ζωοδότης της ταυτότητας και της δυνατότητας αυτοσυνειδησίας μας διά τους αιώνες. Ένα σύστημα εξουσίας διαχειριστών και μεταπρατών που επιδιώκει αποκλειστικά την αυτοσυντήρησή του δίχως την έγνοια της εθνικής συνείδησης. Αυτό πρέπει να τιμήσουμε, αυτό γιορτάζουμε, και μπράβο μας γιατί αυτό κάνουμε με παρρησία, σθένος και βαθιά πεποίθηση ότι πράττουμε το ορθό!

Είναι ομολογουμένως σχήμα οξύμωρο να εορτάζεται η Επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας με «μπροστάρηδες» ανθρώπους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι αποκαλούμε «ελληνικότητα»: ολιγάρκεια, αρχοντιά, συγκεκριμένη αίσθηση του κοινωνείν, ανοιχτός και διαρκής «διάλογος» με τις πέτρες και τα μάρμαρα μιας παράδοσης χιλιετιών.

Αρχοντιά με την έννοια την οποία περιγράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο έργο του Τα δημόσια και τα ιδιωτικά με αφετηρία την αυλή ενός μικρού σπιτιού, και όχι με το κιτς μιας τεχνητής και αυτόκλητης νομενκλατούρας της αμετροέπειας και των πάσης φύσεως ελιγμών. Επίγνωση του μετέχειν και του συμμετέχειν σε ένα πολιτειακό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο με το πολιτικό γεγονός, καθώς το πρώτο αντλεί νομιμοποίηση από το δεύτερο και υπάρχει προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτού. Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα διόλου αυτονόητα για τη Δύση και κατ’ επέκταση απολύτως άγνωστα για τους «δυτικοτραφείς» πεφωτισμένους σωτήρες μας.

Για ποιες ανάγκες λέτε να έχυσαν το αίμα τους οι Αγωνιστές του 1821, τους οποίους θέλουμε να τιμήσουμε;

Αρκεί μια ματιά στα «επαναστατικά συντάγματα» για να αντιληφθούμε τους «αξιακούς κώδικες» οι οποίοι ενέδυαν τις υπαρκτές προτεραιότητες «αγράμματων» ανθρώπων, φορέων ωστόσο μιας μακραίωνης παράδοσης του κοινωνείν. Εκτός αν θέλουμε να εορτάσουμε με αναφορά σε όσα ακολούθησαν. Αυτό είναι άλλο ερώτημα: Σωτήριο έτος 2021 με άξονα το 1821 ή το τι επακολούθησε; Στην πρώτη περίπτωση η Επέτειος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία ανασύνταξης, στη δεύτερη ως υπενθύμιση των αδιεξόδων μας ή απλά και διεκπεραιωτικά… μνημόσυνο.

Μα δεν υπήρξε κανένα θετικό; Πολλά και σπουδαία, αλλά πάντοτε εντός ενός πολιτειακού πλαισίου, έξωθεν επιβεβλημένου και καθοριζόμενου, το οποίο ουδεμία σχέση είχε με το αίτημα ελευθερίας των Επαναστατών. Εμβληματικές μορφές αποθέωσης του ως άνω πλαισίου καλούνται να τιμήσουν την παρακαταθήκη του 1821.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας;

14/09/2025 - 4:02μμ
Εικόνα από το πολωνικό χωριό Wohyn όπου έπεσε ρωσικό drone στις 10 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/ Wojtek Jargilo)
ΓΝΩΜΕΣ

Φθηνή πρόβα πολέμου;

13/09/2025 - 12:55μμ
Τραμπ και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ναρκοθετημένο το τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας

12/09/2025 - 3:58μμ
Ψηφιδωτό από τη Μαονή της Χώρας (φωτ.: Dick Osseman / pbase.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Β’)

9/09/2025 - 9:38πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΓΝΩΜΕΣ

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

6/09/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί καλωδίου και Τουρκίας

5/09/2025 - 3:43μμ
Η προσευχή της Αγίας Άννας και ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ψηφιδωτό από το νάρθηκα του Καθολικού της Μονής Δαφνίου (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – efada.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Α’)

2/09/2025 - 9:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πορεία στο Κερατσίνι για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)

Συγκεντρώσεις και πορείες για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

8 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους τον Ιούλιο του 2024 (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

43 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας του ομογενειακού Συλλόγου (πηγή: facebook.com/ Argo WN)

Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες»: Αρχίζουν τα μαθήματα εκμάθησης ποντιακών χορών

1 ώρα πριν
Η Diella είναι η πρώτη υπουργός της Αλβανίας που είναι δημιούργημα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η επικύρωση του διορισμού της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις (φωτ.:  EPA/ ANDREJ CUKIC)

Χαμός στην Αλβανία για την ΑΙ «υπουργό Diella»

2 ώρες πριν
(Εικ.: pontosnews.gr/ english.anf-news.com /gasteavrupa.org)

Ταμέρ Τσιλινγκίρ: Ζήτησε από το ελβετικό Κοινοβούλιο ν’ αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής οι πρώτοι μάρτυρες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign