pontosnews.gr
Τρίτη, 13/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Η μεταμόσχευση μαλλιών φέρνει κέρδη στη χώρα

29/07/2019 - 3:39μμ
Τουρκία: Η μεταμόσχευση μαλλιών φέρνει κέρδη στη χώρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα δισ. δολάρια είναι ο τζίρος, σύμφωνα με το BBC, της νέας κερδοφόρας επιχείρησης που ανθεί στην Τουρκία και αφορά τη μεταμόσχευση μαλλιών. Μόνο η Κωνσταντινούπολη αριθμεί 400 ειδικευμένες κλινικές, που έναντι 1.500-2.000 ευρώ υπόσχονται θαύματα για το τριχωτό της κεφαλής, ενώ πάνω από 25.000 είναι οι αιτήσεις για ραντεβού μόνο από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Δεν είναι σπάνιο το θέαμα τον τελευταίο καιρό στους δρόμους της τουρκικής μεγαλούπολης να θεώνται καραφλοί άνδρες με έναν μαύρο επίδεσμο στο κεφάλι: Όχι δεν είναι οι προσήλυτοι μιας νέας θρησκείας, είναι οι καταναλωτές ενός νέου προϊόντος ιατρικού τουρισμού, που εκμεταλλεύεται τα συναισθηματικά συμπλέγματα και τον ναρκισσισμό των ανδρών, οι οποίοι στερήθηκαν ενός σημαντικού όπλου της γοητείας τους, τα μαλλιά τους.

Από το 2016 που ξεκίνησε η πτώση αφίξεων τουριστών στην Τουρκία –μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις–, η τοπική επιχειρηματικότητα επιδίωξε να διαφοροποιήσει τις προσφερόμενες εκείνες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να σαγηνεύσουν εκ νέου τους επισκέπτες της χώρας. Οι από πολλών δεκαετιών εξαιρετικά ειδικευμένες κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών σε όλη τη χώρα, με καλά καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, επιστρατεύτηκαν και ήδη η ζήτηση από την Ευρώπη, τις αραβικές χώρες και πρόσφατα από την άλλη πλευρά του ωκεανού, έχει αρχίσει να ανεβαίνει.

Πλέον, εκτιμάται πως στη χώρα πραγματοποιούνται πάνω από 5.000 επεμβάσεις το μήνα από τους «καλλιεργητές μαλλιών» (όπως ονομάζονται στην Τουρκία), οι οποίοι εκτός από το τριχωτό της κεφαλής υπόσχονται και πυκνές γενειάδες.

Μάλιστα, χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές, όπως η Εξαγωγή Θυλακοειδών Μονάδων (FUE), μια αναίμακτη και χωρίς ουλές πρακτική, που συνίσταται στην εξαγωγή θυλάκων μαλλιών από τη «δότρια» ζώνη της κεφαλής, οι οποίοι διατηρούνται σε φυσιολογικό διάλυμα έως την επανατοποθέτηση και την τελική μεταμόσχευσή τους σε εκείνην που στερείται τριχών.

Η επέμβαση, που διαρκεί από έξι έως εννέα ώρες, απαιτεί την παραμονή άλλων δύο ή τριών ημερών στην πόλη μετά την επέμβαση, προκειμένου να παρακολουθείται η εξέλιξη της μεταμόσχευσης και οι τυχόν επιπλοκές της. Έτσι, οι ασθενείς δεν κάνουν μόνο εισαγωγή στην κλινική, αλλά και στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, και ακόμη τα εμπορικά καταστήματα και τους διοργανωτές εκδρομών και εκδηλώσεων, που συχνά περιλαμβάνονται σε ένα πακέτο προσφοράς all inclusive που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Υπό αυτήν την έννοια, η Τουρκία παρουσιάζεται ως ένας από τους καταλληλότερους σταθμούς γι’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις τόσο για τους Άραβες, που μεταβαίνουν σε μια λιγότερο αυστηρή και συντηρητική χώρα για τέτοιες πρακτικές, όσο και για τους Ευρωπαίους οι οποίοι μπορούν να συνδυάσουν το τερπνόν των διακοπών με το ωφέλιμον της επέμβασης.

Όπως πρόσφατα αποκάλυπτε σε άρθρο της η εφημερίδα Corriere della Sera, από την Ιταλία έχουν καταγραφεί 7.000 ταξίδια το χρόνο για αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι τυχαίο πως η πτήση Μπάρι-Κωνσταντινούπολη, που εγκαινίασε η Turkish Airlines τον Απρίλιο του 2015, μέσα σε τρία χρόνια αύξησε τη δραστηριότητά της κατά 28%, με τρεις έως πέντε πτήσεις την εβδομάδα, και με πληρότητα άνω του 82%.

Βέβαια, η ειδυλλιακή όψη αυτής της προσφερόμενης υπηρεσίας έχει και τη σκοτεινή πλευρά της.

Σε άρθρο του, το περιοδικό Quartz το 2017 τονίζει πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των κλινικών είναι τέτοιος που ορισμένοι ιδιοκτήτες προκειμένου να μειώσουν τις τιμές είναι διατεθειμένοι να προσλάβουν μη επαρκώς καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό. Πολλές φορές δεν είναι οι γιατροί εκείνοι που πραγματοποιούν τις επεμβάσεις –παρά τη νομοθεσία που επιτάσσει την επέμβαση από ειδικευμένους γιατρούς– αλλά οι νοσοκόμοι και τεχνικοί των μηχανημάτων, που έχουν παρακολουθήσει σχετική εκπαίδευση, με τους γιατρούς να αναλαμβάνουν μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν υπάρξουν επιπλοκές. Μάλιστα, εξαιτίας της μεγάλης άνθησης αυτής της «βιομηχανίας», οι έλεγχοι από το υπουργείο έχουν χαλαρώσει και γίνονται «κατόπιν ειδοποίησης», γεγονός που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να είναι «καθ’ όλα εντάξει» τη σχετική ημερομηνία.

Επιπλέον, αναδύεται και άλλο ένα πρόβλημα: Η γέννηση μιας μικροοικονομίας στο εσωτερικό του τομέα, που συντίθεται και τροφοδοτείται διαρκώς από τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι αποδεικνύονται λόγω της αραβικής γλώσσας σε πολύτιμο προσωπικό για τις κλινικές. Στόχος τους η προσέλκυση πελατών, η παροχή πληροφοριών και η διερμηνεία. Η συνέχεια της ιστορίας είναι προφανής: Αυτό το προσωπικό γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, δουλεύοντας για δέκα ώρες την ημέρα, μόνο με μία ημέρα ελεύθερη την εβδομάδα, αλλά και με την υποχρέωση να είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο, αναμένοντας στο ακουστικό του: Σε περίπτωση ανυπακοής, η απειλή μείωσης του ημερομισθίου ή του ελεύθερου χρόνου, ή ακόμη ο κίνδυνος της απόλυσης «κρέμονται» πάνω από τον εργαζόμενο. Και φυσικά οι μισθοί είναι μόλις λίγο πάνω από τα όρια της πείνας, όμως η ανάγκη και ο φόβος της ανεργίας κάνει τους Σύρους πρόσφυγες να υποκύπτουν σε κάθε είδους συνθήκες εργασίας, όπως καταγγέλλουν ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και το Διεθνές Ινστιτούτο Μετανάστευσης (IMI).

Φυσικά οι τουρκικές κλινικές απορρίπτουν τους σχετικούς ονειδισμούς τους από τους διεθνείς οργανισμούς, αντιτείνοντας πως χάρη σ’ αυτές οι Σύροι πρόσφυγες κερδίζουν μια αξιοπρεπή ζωή και έχουν δουλειά χάρη. Εν αναμονή εμπεριστατωμένης έρευνας από τον ILO, το ερώτημα που προκύπτει είναι φυσιολογικό: Εάν αποδειχθεί η κακομεταχείριση των προσφύγων, αυτό θα ανακόψει το ρεύμα των τουριστών που προσφεύγουν σε προσθετικές επεμβάσεις μαλλιών; Απ’ ό,τι φαίνεται –και δυστυχώς– η νέα low-cost αγορά υπηρεσιών και η ανθρώπινη ματαιοδοξία κερδίζει με μεγάλη διαφορά το όποιο φιλάνθρωπο αίσθημα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά, η Μάρθα έναν χρόνο πριν, όταν είχε βρεθεί στην αυλή ενός σπιτιού και δεξιά, που έχει μεγαλώσει και φτιάχνει μόνη της τη φωλιά της (φωτ.: facebook/Αρκτούρος - Arcturos)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θυμάστε τη Μάρθα, το ορφανό αρκουδάκι; Μεγάλωσε κι ετοιμάζεται να επιστρέψει στη φύση

3/05/2025 - 1:02μμ
Ο οικισμός των αρχαίων Αβδήρων (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην αρχαία Θράκη, τον 7ο αιώνα π.Χ., η πρώτη επιτυχής χειρουργική επέμβαση για κρανιοεγκεφαλική κάκωση

4/04/2025 - 7:52μμ
(Πηγή: facebook / ANIMA)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κυψέλη: Σε κρίσιμη κατάσταση αλεπουδάκι που έπεσε από βράχο στην Αλεπότρυπα

4/04/2025 - 11:05πμ
Η στιγμή που το χταπόδι αρχίζει την αντεπίθεση (πηγή: dailymail.co.uk)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: Χταπόδι επιτέθηκε σε δύτη – Του έριξε μελάνι και τον άρπαξε με τα πλοκάμια του

19/03/2025 - 9:56μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την προπόνηση στο γυμναστήριο, με... ποντιακή υπόκρουση (φωτ.: tiktok.com/_chounou)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Όταν δεν έχεις διάθεση να γυμναστείς, αλλά έχεις λύρα και νταούλι…

4/03/2025 - 1:16μμ
O Tommy Cash επί σκηνής (φωτ.: Siim Lõvi / ERR Estonia)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Eurovision 2025: Πόλεμος Ιταλίας-Εσθονίας για το σατιρικό «Espresso Macchiato»

21/02/2025 - 6:24μμ
Σελίδες του χειρογράφου, με απεικονίσεις των κάστρων, που αποτέλεσαν έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης (φωτ.: panoramadelart.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ντίσνεϊ: Σε χειρόγραφο του Μεσαίωνα το κάστρο της… Ωραίας Κοιμωμένης

28/01/2025 - 11:41μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σουηδία-Βέλγιο: Τρώγονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα; Ιδού η απορία!

8/01/2025 - 11:35μμ
Το υποβρύχιο όπως είναι σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν (φωτ.: commons.wikimedia.org /Michael Barera)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΗΠΑ: Πώς είναι να περνάς τη νύχτα στο καλύτερα συντηρημένο υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

5/01/2025 - 12:40μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ζάμπια: Αστυνομικός σε φυλακή ήπιε, μέθυσε και… απελευθέρωσε 13 κρατούμενους για την Πρωτοχρονιά

3/01/2025 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Ο κόσμος του Athens Street Food Festival μίλησε: Αυτό είναι το ιδανικό φαγητό για πρώτο ραντεβού (vid.)

11 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

«Αναστηλώνεται» η έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων – Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

42 λεπτά πριν
Αεροφωτογραφία από τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή το πόρισμα του ΕΜΠ – Τι αναφέρει για την πυρόσφαιρα

1 ώρα πριν
Αναμνηστική φωτογραφία πριν από τη σέντρα (φωτ.: Facebook / Edessa News)

Έδεσσα: Συγκίνηση, ποδόσφαιρο και ιστορική μνήμη στο Ριζάρι – Τιμή στους Πόντιους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Η Δυτική Μακεδονία ετοιμάζεται να τιμήσει τους 353.000 νεκρούς του Πόντου

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Φρίντριχ Μερτς κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,, την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στη Γερμανία ο Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Μερτς και η «καυτή» ατζέντα

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign