pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεωστρατηγικές ευκαιρίες και νεοελληνικές αγκυλώσεις

25/07/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή συντελούνται αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτερες ανακατατάξεις των τελευταίων δεκαετιών, και ως εκ τούτου έχουν προκύψει και οι μεγαλύτερες γεωστρατηγικές ευκαιρίες. Είναι προφανώς κρίμα που οι εν λόγω τεκτονικές αλλαγές βρίσκουν τη χώρα μας σε κατάσταση «ημικωματώδη» όσον αφορά την παιδεία, το πολιτικό προσωπικό και την οικονομία της (η σειρά δεν είναι τυχαία).

Δύο περίπου χρόνια πριν από την έλευση του μνημονίου, όταν δεν πήγαινε το μυαλό του ανθρώπου στο τι θα ακολουθούσε, μελετούσα ένα επιστημονικό άρθρο ενός Τούρκου οικονομολόγου περί της εμπειρίας των κρατών τα οποία εισέρχονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αφού εξέταζε διάφορες περιπτωσιολογικές μελέτες (Τουρκία, Χιλή, Μαλαισία και διάφορες αφρικανικές χώρες), κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η επιτυχία των προγραμμάτων συνδεόταν με την ενεργητική (proactive) εφαρμογή τους, αντί της παθητικής (reactive).

Εξηγούσε, δηλαδή, πως ενόσω η οικονομία «έτρεχε», η δυσκολία μιας χώρας να εγκολπωθεί τη συνταγή έφερνε καθυστερήσεις οι οποίες σήμαιναν επιδείνωση του προβλήματος και τελική αναποτελεσματικότητα των μέτρων.

Όσες χώρες, για εκείνον, εφάρμοσαν δυναμικά το πρόγραμμα και χωρίς παλινωδίες, μπόρεσαν και απέκτησαν γρήγορα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η συνταγή της επιτυχίας δεν σχετιζόταν προφανώς με τη δεκτικότητα των συγκεκριμένων χωρών στις συνταγές του ΔΝΤ, αλλά στην τάχιστη και αποφασιστική εφαρμογή ενός –όποιου– προγράμματος. Απέφυγαν να είναι έρμαια των διεθνών συγκυριών και «πήραν την κατάσταση στα χέρια τους».

Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην περίπτωση της διεθνούς πολιτικής και των γεωστρατηγικών συσχετισμών. Η Τουρκία σχοινοβατεί, νεφελοβατεί, παρουσιάζει απώλεια προσανατολισμού, παραληρεί… Σίγουρα δεν βρίσκεται σε περίοδο κανονικότητας, όσον αφορά τη χάραξη της στρατηγικής συμπεριφοράς της. Έχει περιέλθει σε μια φάση περιδίνησης προσπαθώντας να διορθώσει τα λάθη με άλλα λάθη, και κάνοντας συνεχώς την κατάσταση δυσχερέστερη για την ίδια. Θυμίζει ένα παιδί που προσπαθεί να καλύψει το ψέμα με ένα άλλο, μεγαλύτερο.

Εξάλλου, δεν είναι πρώτη φορά που ένας επίδοξος ηγεμόνας παρουσιάζει παρόμοια εικόνα αυτοκαταστροφής. Τα μεγέθη είναι διαφορετικά, αλλά οφείλω να υπενθυμίσω τον Αδόλφο Χίτλερ. Ανέλυσε (ορθά) τα επιχειρησιακά αίτια της ήττας του Βερολίνου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τονίζοντας στο Ο αγών μου ότι βασικότατο λάθος ήταν το «άνοιγμα δύο μετώπων», ήτοι του ανατολικού και του δυτικού τα οποία «συμπίεσαν» τη Γερμανία και κατακερμάτισαν τις δυνάμεις της. Όπως υπογράμμιζε, στην επικείμενη πολεμική προσπάθειά της η Γερμανία όφειλε να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε, και η Γερμανία «άνοιξε δύο μέτωπα»… Όταν, μάλιστα, κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση, επιδείνωσε τη θέση της κηρύττοντας τον πόλεμο και στις ΗΠΑ στα τέλη του 1941.

Κλείνω την ιστορική παρένθεση και συνεχίζω στα τρέχοντα. Η Λιβύη παραμένει αποσταθεροποιημένη, με την εμφύλια διαμάχη να την επιστεγάζουν οι προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων (παρεμπιπτόντως και της Τουρκίας). Σε απόσταση αναπνοής από τα νότια παράλια της Κρήτης συντελείται ένας πόλεμος που έχει κινητοποιήσει και την Αίγυπτο, μια χώρα ολοένα και πιο σταθεροποιούμενη αλλά με σημαντικές προκλήσεις στο εσωτερικό της λόγω της δράσης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η Συρία είναι ήδη εδώ και χρόνια ένα κράτος στρατηγικά εκμηδενισμένο, ενώ το Ιράν αυξάνει συνεχώς την πίεση και την επήρειά του όπου και όπως μπορεί.

Είναι σωστό να λέγεται ότι στη μέση της προαναφερθείσας κατάστασης βρίσκονται η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, ως φορείς σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως αναγκαίο να προστίθεται ότι βρίσκονται στη μέση ως ορθολογικοί κρατικοί δρώντες, οι οποίοι (οφείλουν να) αναζητούν παράθυρα ευκαιρίας αποτελεσματικότερης δυνατής διαχείρισης των διλημμάτων ασφαλείας τους.

Η παθητική στάση και η αναμονή τού «μάννα εξ ουρανού» σίγουρα δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Καλά κάνουμε και πανηγυρίζουμε για την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 ή για τις «κυρώσεις» (αν υπήρχαν και άλλα εισαγωγικά, θα τα έβαζα) της ΕΕ, αλλά πρωτίστως πρέπει να αναλογιστούμε τη δική μας στρατηγική γινόμενοι πιο ενεργητικοί και λιγότερο φοβικοί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού χρειάζεται επανεξέταση η εξωτερική πολιτική

18/10/2025 - 8:44πμ
Νετανιάχου και Ερντογάν το ...μακρινό 2023  (φωτ.: x.com/RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι δέον γενέσθαι με το Ισραήλ

17/10/2025 - 4:25μμ
Η Βάπτιση. Ψηφιδωτό στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Δ’)

14/10/2025 - 9:45πμ
Ένα χαμογελαστό παιδί με φόντο ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΓΝΩΜΕΣ

Γάζα με Παλαιστίνιους, χωρίς τη Χαμάς

12/10/2025 - 6:27μμ
Παλαιστίνιοι περπατούν πάνω στα ερείπια σπιτιών, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Η εκεχειρία στη Γάζα και το έλλειμμα της ελληνικής πολιτικής

11/10/2025 - 9:34πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Σε μια λεπτή κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Γάζα

13 λεπτά πριν
Ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστραλία Σταύρος Βενιζέλος με τον βετεράνο των ANZAC Λες Κουκ (φωτ.: facebook/Embassy of Greece in Australia)

Ευχαριστήρια επιστολή Μητσοτάκη σε 102χρονο βετεράνο των ANZAC

36 λεπτά πριν
Δεξιά στον πρώτο όροφο το παράθυρο που έσπασαν οι ληστές του Λούβρου (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Ληστεία στο Λούβρο: Άφαντα τα κοσμήματα, ο «εγκέφαλος» όμως ίσως να πιάστηκε

60 λεπτά πριν
Ο Αλκιβιάδης Σουμελίδης (όρθιος, με το θερμόμετρο) κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ασθενείς του «Ακριτείου» (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Το νοσοκομείο της Τραπεζούντας και ο αρχίατρος Αλκιβιάδης Σουμελίδης – Το «Ακρίτειον» ακολούθησε την πτώση του ποντιακού ελληνισμού

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος του του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και ο νέος ηγούμενος αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Αλλαγή σελίδας στην Παναγία Σουμελά: Νέος ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 4ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, με θέμα «Το Όραμα. Αυτάρκης και Ανταγωνιστική Ελληνική Οικονομία», στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πιερρακάκης στο 4ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Έχουμε επιχειρήσεις που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στο παγκόσμιο φάσμα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign