pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η κυπριακή κυβέρνηση απαντά σε Ερντογάν και Τσαβούσογλου

4/07/2019 - 10:04μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην καθαρή και κοινή θέση της ΕΕ ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραπέμπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή του δήλωση, σχολιάζοντας της δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρόεδρος και η κυπριακή κυβέρνηση περιμένουν «αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ούτως ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού», τονίζει η ανακοίνωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι ως απάντηση στις δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του Τσαβούσογλου, «παραπέμπουμε στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου 2019». Η απόφαση αυτή και η τοποθέτηση της ΕΕ, αναφέρει, «είναι καθαρή και η κοινή θέση όλων είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναγνωρίζονται από όλη τη διεθνή κοινότητα». Είναι με αυτό τον τρόπο που γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο ούτε και θα ακολουθήσουμε τη ρητορική της έντασης και της σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκία, προσθέτει.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε ποτέ ούτε λέει ότι δεν είναι εξασφαλισμένα τα όσα αναλογικά δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι. Τουναντίον για το σκοπό αυτό έχει ήδη θεσπιστεί και σχετική νομοθεσία», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με ισχυρισμούς του Μ. Τσαβούσογλου και αναφορά του του σε συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είναι καλά γνωστό, αναφέρει, «στη διάρκεια των συνομιλιών έχει υπάρξει σχετική σύγκλιση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κατά τρόπο που μέχρι και τη Διάσκεψη των ΗΕ για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα στις διαπραγματεύσεις».


(Φωτ. αρχείου: Facebook / Πρόδρομος Προδρόμου)

Η σχετική σύγκλιση, προσθέτει ο Π. Προδρόμου, «διελάμβανε από τη μια ότι η διαχείριση του φυσικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και ως εκ τούτου εκεί θα είχαν λόγο όλοι οι Κύπριοι πολίτες και, από την άλλη, μια σχετική διαδικασία για διαμοιρασμό των σχετικών εσόδων». Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη έχει υιοθετηθεί και ισχύει νομοθεσία του κράτους που προβλέπει ότι τα όποια έσοδα από ενεργειακούς πόρους της χώρας δεν βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε Κυβέρνησης ούτε και μπορεί να διατίθενται άλλως πώς παρά μόνο μέσω ενός ειδικού εθνικού επενδυτικού ταμείου».

Σύμφωνα με τον νόμο, διευκρινίζει, «σε οποιανδήποτε περίπτωση θα διατηρείται στο Ταμείο ποσό πέραν του 50% των συνολικών εσόδων και ως εκ τούτου είναι απολύτως διασφαλισμένα τα όποια δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων». Επομένως, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν ευσταθεί η εντύπωση που δημιουργείται από τη δήλωση του κ. Τσαβούσογλου ότι γίνεται λόγος μόνο για «μελλοντική διασφάλιση», αφού τα όποια έσοδα έχουν ήδη διασφαλιστεί με νόμο που βρίσκεται σε ισχύ».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραλιακή όψη των Βαρωσίων, με τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, τον Οκτώβριο του 2017 (φωτ.: Zairon / Wikimedia Commons
ΚΥΠΡΟΣ

Έκαναν τα Βαρώσια «ατραξιόν» για το Halloween – Η ομογένεια τούς ανάγκασε σε συγγνώμη

1/11/2026 - 6:12μμ
(Πηγή: History of the Greek People, vol. 15th, p. 480/commons.wikimedia.org/wiki/File:Cypriot_demonstration_1930)
ΚΥΠΡΟΣ

Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου 1931: Τα Οκτωβριανά και η πρώτη μεγάλη εξέγερση στην Κύπρο

21/10/2026 - 4:15μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/POLAEK.Folk.Dances)
ΚΥΠΡΟΣ

Πάφος: Το 2ο Ποντιακό Πανοΰρ έρχεται στο Περιφερειακό Κέντρο Κοίλης

17/10/2026 - 11:01πμ
(Φωτ.: hellenicparliament.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Αθανάσιος Μπούρας από την Κύπρο: «Δεν θα επιτρέψουμε οι κατεχόμενες περιοχές να γίνουν χαμένες πατρίδες»

14/10/2026 - 2:48μμ
(Φωτ.: ink.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Παναγία Σουμελά Αλεθρικού: Εγκαινιάστηκε σε κλίμα κατάνυξης ο ναός – Η μητέρα των προσφύγων ένωσε τον πόνο Ποντίων και Κυπρίων

10/10/2026 - 8:18μμ
Το πλοίο πόντισης καλωδίων C/S Teliri (φωτ.: Μarinetraffic / John Pegden)
ΚΥΠΡΟΣ

Έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα ανακοίνωσε η Τουρκία με NAVTEX – «Μια ακόμη προκλητική μονομερής ενέργεια» λένε διπλωματικές πηγές

2/10/2026 - 10:49πμ
(Φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Ευάγγελος Καραΐσκος/ EUROKINISSI)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τα ελληνικά F-16 Viper και τα νέα οπλικά συστήματα στην παρέλαση για τα 66 χρόνια ανεξαρτησίας

1/10/2026 - 5:48μμ
Στρατιωτική παρέλαση στην Κύπρο, για την  63η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή ανεξαρτησία: Γιατί γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου και όχι στις 16 Αυγούστου

1/10/2026 - 9:04πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης από τον ΟΗΕ προς Ερντογάν: Η διχοτόμηση δεν θα γίνει αποδεκτή

23/09/2026 - 10:09μμ
Η στιγμή που τα παιδιά του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Παναγίδη αντικρίζουν για πρώτη φορά τον τάφο του πατέρα τους (πηγή: Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-59/Εικόνα επεξεργασμένη με Τεχνητή Νοημοσύνη)
ΚΥΠΡΟΣ

Ανδρέας Παναγίδης: Σαν σήμερα στις 21 Σεπτεμβρίου 1956 η θυσία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ

21/09/2026 - 4:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραλιακή όψη των Βαρωσίων, με τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, τον Οκτώβριο του 2017 (φωτ.: Zairon / Wikimedia Commons

Έκαναν τα Βαρώσια «ατραξιόν» για το Halloween – Η ομογένεια τούς ανάγκασε σε συγγνώμη

10 λεπτά πριν
Ο μικρός πυρριχιστής στο χορό του «Ξενιτέα» Νταχάου και Περιχώρων (πηγή: TikTok / @fani.gkavanozi)

Ούτε δύο χρονών και χορεύει σέρρα – Το αίμα νερό δεν γίνεται! (βίντεο)

32 λεπτά πριν
Πλημμυρισμένες αυλές στο Αλωνάκι της Νέας Αγχιάλου (πηγή: ΕΡΤ)

Νέα Αγχίαλος: Πλημμύρες στο Αλωνάκι – Αυτοκίνητα και αυλές μέσα στις λάσπες

55 λεπτά πριν
Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1 ώρα πριν
Προεκλογικό ...τροχόσπιτο στο Τέξας (φωτ.: EPA / Laura Brett)

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικανοί σε αγώνα συσπείρωσης πριν από την κάλπη της Τρίτης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΑΑΔΕ: «Σβήνονται» υποθέσεις φοροδιαφυγής των ετών 2012-2017

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV