pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Πλήρης προστασία για τη φέτα και άλλες 20 γεωγραφικές ενδείξεις της Ελλάδας

2/07/2019 - 10:21μμ
Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη της φέτας με την Αυστραλία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την πλήρη προστασία της ονομασίας «φέτα» καθώς και 20 άλλων γεωγραφικών ενδείξεων της χώρας μας, περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν συνολικά περίπου 20 χρόνια!  Με τη συμφωνία, εκτός από τη φέτα ΠΟΠ, θα προστατευθούν και άλλες 20 σημαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες, όπως «ούζο» και το «τσίπουρο», οι οίνοι (Ρετσίνα Αττικής, Αμύνταιο, Νεμέα, Νάουσσα, Μαντίνεια, Σαντορίνη και Σάμος), τα ελαιόλαδα (Καλαμάτα, Σητεία, Λυγουριό Ασκληπειού και Κολυμβάρι Χανίων) καθώς και η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, η ελιά Καλαμάτας, η κονσερβολιά Αμφίσσης, η κεφαλογραβιέρα, το μανούρι και η κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα.

«Άλλη μία σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας μας καταλήγει σε μια ακόμα σημαντική επιτυχία για τα προϊόντα της πατρίδας μας. Τα προϊόντα ποιότητας της χώρας μας θα αποκτήσουν όχι μόνο προστασία αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, όπως αυτή των χωρών της Mercosur (Μερκοσούρ)», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Ο αρμόδιος υπουργός ευχαρίστησε «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του υπουργείου μου αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία για αυτή την προσπάθεια που και μακρόχρονη και επίπονη ήταν αλλά είχε αίσιο και ελπιδοφόρο τέλος για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πρόσθεσε: «Η πολιτική μας για την προστασία, προώθηση και αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας μας παραμένει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη».

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η Mercosur στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ, και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Μάλιστα, όπως σημειώνει η συμφωνία θα προβλέπει, επίσης, την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (σημερινός δασμολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά. Επίσης, προβλέπεται από τις χώρες Mercosur να θεσπίσουν νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι η φέτα (Ελλάδα) το Tiroler Speck (Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).

Τέλος, όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανακοίνωσή του, «η συμφωνία θα απελευθερώσει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο αγαθών. Όσον αφορά ιδιαίτερα στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα οι δασμοί θα εξαλειφθούν σταδιακά στο 93% των δασμολογικών κλάσεων που αφορούν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ» και συνεχίζει: «Οι γραμμές αυτές αντιστοιχούν στο 95% της αξίας των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Η ΕΕ αντίστοιχα θα ελευθερώσει το 82% των γεωργικών εισαγωγών, ενώ οι υπόλοιπες εισαγωγές θα υπόκεινται σε μερικές δεσμεύσεις ελευθέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δασμολογικών ποσοστώσεων για πιο ευαίσθητα προϊόντα με πολύ μικρό αριθμό προϊόντων που αποκλείονται συνολικά».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εξωτερική άποψη του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Αμετάβλητη η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το β’ τρίμηνο του 2026

21/07/2026 - 3:14μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός επιβίωσης για τα νέα ΕΣΠΑ: Πώς θα εξασφαλίσετε επιδότηση για την επιχείρησή σας

21/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ-ΔΕΟΣ: Μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής άνω των 17 εκατ. ευρώ – Η άστεγη που ζει σε βίλα με πισίνα

20/07/2026 - 6:02μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θερινές εκπτώσεις χωρίς αγοραστική «ανάσα» – Προβληματισμός στους εμπόρους για τη χαμηλή κίνηση

20/07/2026 - 11:12πμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για χρέη από 5.000 ευρώ – Tι πρέπει να προσέξουμε

19/07/2026 - 9:55πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών έως τις 24 Ιουλίου

18/07/2026 - 4:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις για παλιές οφειλές στην εφορία – Όλες οι προϋποθέσεις

18/07/2026 - 3:10μμ
Στιγμιότυπo από σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Μειώσεις έως 20% στο ράφι – Τι αλλάζει στο καλάθι του νοικοκυριού από τις 31 Αυγούστου

17/07/2026 - 6:20μμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Πρόγραμμα Αποφοίτων της Allwyn Hellas για τους επαγγελματίες του αύριο

16/07/2026 - 6:36μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξεμπλοκάρουν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλετών – Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης

16/07/2026 - 1:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει σε δημόσιο σταθμό στην Κοπεγχάγη της Δανίας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Ηλεκτροκίνηση: Ταχυφορτιστές κάθε 60 χλμ κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός Μάλτας

24 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: kalamaria24.gr)

Δήμος Καλαμαριάς: Γιορτή με βαθιές ρίζες στην προσφυγική ιστορία της περιοχής το επερχόμενο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής

53 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μάιρη Λίντα στο Ηρώδειο, 26 Ιουνίου 2014.
(φωτ.: EUROKINISSI / NDP / Θωμάς Δασκαλάκης)

Μαίρη Λίντα: Έσβησε στα 90 η χρυσή φωνή του ελληνικού ελαφρολαϊκού τραγουδιού

1 ώρα πριν
Έλεγχοι της Τροχαίας Αττικής σε αναβάτες ηλεκτρικών πατινιών για χρήση κράνους, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και παραβάσεις των ορίων ταχύτητας (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΑΔΑ)

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγορεύονται στους κάτω των 17 – Υποχρεωτική ασφάλιση και πρόστιμο 350 ευρώ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Σταύρος Γεωργίου: Το ενδεχόμενο άγριου ξυλοδαρμού εξετάζουν οι Αρχές για το θάνατο του γνωστού ποινικολόγου

2 ώρες πριν
Εικόνα ελαφρώς ρετρό, από την εποχή που οι βάσεις αναρτώνταν στα σχολεία (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign