pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«The Irish Hellenic Society», η κοινότητα Ιρλανδών που αγαπά την Ελλάδα και μιλά ελληνικά

23/06/2019 - 9:40πμ
Φιλέλληνας Αυστραλός: Προσδοκούμε ότι θα ζήσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βρίσκονται στο πιο μακρινό άκρο της βορειοδυτικής Ευρώπης, σε ένα νησί όπου οι καιρικές συνθήκες δεν θυμίζουν καθόλου εκείνες της Μεσογείου, καθώς οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου: στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Τους ίδιους, όμως, τους χαρακτηρίζουν «μεσογειακό λαό του Βορρά», καθώς παρά το γεγονός ότι έμαθαν να ζουν στη βροχή και το κρύο, οι Ιρλανδοί είναι άνθρωποι που αγαπούν τον ήλιο, τη ζέστη, το τραγούδι, όπως και την μπύρα.

Κάποιοι από αυτούς αγαπούν πολύ και την Ελλάδα.

Τόσο πολύ, που εκτός από τα ταξίδια που πραγματοποιούν στη χώρα μας, μαθαίνουν και τη γλώσσα. Μάλιστα, από το 1962, στο Δουβλίνο υπάρχει μια κοινότητα φιλελλήνων Ιρλανδών, που αριθμεί σήμερα περίπου 110 μέλη. Φέρει τον τίτλο «The Irish Hellenic Society» και πρόεδρός της είναι ο Πάτρικ Σάμον (Patrick Sammon).

«Και όλοι εσείς δεν έχετε καμία σχέση με την Ελλάδα; Προγόνους; Συζύγους; Μακρινούς συγγενείς;» ήταν η ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ο Π. Σάμον, προκειμένου να εξηγήσει πώς, παρότι τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα και η Ελλάδα απέχει αρκετά από την Ιρλανδία, υπάρχει μια ξεχωριστή κοινότητα Ιρλανδών, που γοητεύτηκε από την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, έμαθε να μιλά τα ελληνικά και τα περισσότερα από τα μέλη της πηγαίνουν χρόνια διακοπές στην Ελλάδα.

Είναι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει η ελληνική ιστορία, η ελληνική τέχνη και φυσικά η ελληνική γλώσσα. Άλλωστε η (αρχαία) ελληνική γλώσσα, όπως αναφέρει ο Π. Σάμον διδάσκεται στα πανεπιστήμια που βρίσκονται στην περιοχή του Δουβλίνου: το Trinity College, το University College Dublin και το πανεπιστήμιο του Maynooth. Ο ίδιος, μάλιστα, διδάσκει μαθήματα βυζαντινολογίας στο θερινό σχολείο IBGSS (International Byzantine Greek Summer School) του Πανεπιστημίου Trinity, ενώ το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλίο αναφερόμενο στην ιστορία των Ιονίων νήσων («The Ionian Islands: Aspects of their History and Culture»/co-edited with Anthony Hirst, 2014).

«Εγώ διδάχτηκα ελληνικά στο σχολείο και μετά στο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασα αρχαία ελληνικά και λατινικά», αναφέρει σε άπταιστα ελληνικά ο Π. Σάμον. «Στο παρελθόν, ήμουν διπλωμάτης. Εργαζόμουν στη διπλωματική υπηρεσία της Ιρλανδίας. Δούλευα επί 35 χρόνια. Τώρα είμαι συνταξιούχος», προσθέτει. Ανάμεσα στους Ιρλανδούς και τους Έλληνες, βλέπει πως υπάρχει χημεία. Τα ελληνικά δεν του φαίνονται εύκολη γλώσσα, αλλά εξίσου δύσκολα είναι και τα ιρλανδικά.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Αλήθεια, ποια γλώσσα πιστεύετε ότι είναι καλύτερη για να εκφράζεται κανείς, τα ιρλανδικά, τα ελληνικά ή τα αγγλικά;» τον ρωτάμε. «Νομίζω και οι τρεις. Για το τραγούδι ίσως είναι τα ιρλανδέζικα… Όμως σίγουρα η ελληνική έχει μεγάλη ιστορία. Για την ποίηση η ελληνική γλώσσα, η οποία έχει τα Έπη, κάτι που δεν έχουμε εμείς» επισημαίνει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μάθει κάποιος ελληνικά, όπως λέει ο Π. Σάμον: «Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για την τέχνη, την ιστορία, τη φιλοσοφία. Είναι πολλά πράγματα μαζί. Ο κόσμος εδώ ενδιαφέρεται να μάθει ελληνικά. Υπάρχουν Ιρλανδοί που θέλουν να μάθουν ελληνικά και για αυτό πηγαίνουν το βράδυ στο ελληνικό σχολείο».

Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Ιρλανδία μοιράστηκαν ορισμένες κοινές εμπειρίες στον τομέα της οικονομίας, περνώντας τη δοκιμασία των μνημονίων και της κρίσης.

Ερωτηθείς για το πώς οι Ιρλανδοί είδαν το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ο Π. Σάμον είπε πως παρόλο που υπήρχαν κάποια κοινά, η κατάσταση ήταν δυσκολότερη στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες είναι έξυπνος λαός κι αυτή είναι η δύναμή τους. Εμείς πιστεύαμε ότι αυτό θα αλλάξει. Κάποιοι άλλοι λαοί μπορεί να είχαν άσχημη εικόνα για τους Έλληνες, αλλά εξίσου άσχημη εικόνα είχαν και για εμάς, θέλω να πω ότι αυτό ήταν κάτι που το ζήσαμε κι εμείς» τονίζει.

Ο πρόεδρος του «The Irish Hellenic Society» ήταν μεταξύ των Ιρλανδών, που συμμετείχαν στην εκδήλωση της δράσης «Διπλωματία των Πόλεων», που έγινε πρόσφατα στο Δουβλίνο για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, όπου επαγγελματίες, ξενοδόχοι και φορείς του τουρισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης μετέβησαν στον Δουβλίνο και παρουσίασαν στους Ιρλανδούς επαγγελματίες όλους τους λόγους που αξίζει κανείς να επενδύσει τουριστικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή. Τη Θεσσαλονίκη, πάντως, ο Π. Σάμον τη γνωρίζει από το 1990, όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά. «Πριν από περίπου τρία χρόνια ήμουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Επισκέφθηκα και το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο μου άρεσε πολύ. Ήξερα το μουσείο στην Αθήνα, αλλά όχι αυτό στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει.

Αν θέλουμε να πείσουμε περισσότερους Ιρλανδούς να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, τα στοιχεία που πρέπει να προβάλουμε είναι –κατά τον Π. Σάμον– τα εξής: «η φύση! Όπως βλέπετε (σ.σ. την ημέρα της συνέντευξης έβρεχε), μπορεί τον Ιούνιο στο Δουβλίνο να μη βλέπουμε τον ήλιο. Βεβαίως εξίσου σημαντική είναι και η ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά και της γύρω περιοχής, όπως είναι η Βέροια, που την έχω επισκεφθεί, η Βεργίνα ή τα Μετέωρα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικόλ Καζαντζίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στις Βρυξέλλες (φωτ.: Facebook / European Commission)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι για το μέλλον, θέλουν ισχυρότερη ΕΕ – Η ακρίβεια «καίει» τους Έλληνες

4/02/2026 - 2:24μμ
Τα πρόσωπα των Τραμπ και Πούτιν σε ματριόσκες (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο όριο ο πυρηνικός έλεγχος: Εκπνέει η τελευταία συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας

4/02/2026 - 2:00μμ
Αυτοκίνητο περνά μέσα από πλημμυρισμένο δρόμο (φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ

4/02/2026 - 12:24μμ
Διασώστες και πλήθος κόσμου στο λιμάνι της Χίου (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τη σύγκρουση λέμβου με μετανάστες με σκάφος το Λιμενικού

4/02/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος και σήμερα ο καιρός – Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά

4/02/2026 - 8:00πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ναυτικό δυστύχημα με λέμβο μεταναστών ανοιχτά της Χίου – Σε εξέλιξη έρευνες για αγνοουμένους

3/02/2026 - 11:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Γυναίκα δάγκωσε κι έκοψε το αυτί του συντρόφου της

3/02/2026 - 11:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αραβική Θάλασσα: Καταρρίφθηκε ιρανικό drone κοντά σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

3/02/2026 - 10:32μμ
Μέλη τηλεοπτικών συνεργείων έχουν στηθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο του Όσλο για την έναρξη της δίκης του Μάριους Μποργκ Χόιμπι, γιου της πριγκίπισσας διαδόχου Μέτε-Μάριτ (φωτ.: . EPA/Lise Aserud)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Υπέρ της μοναρχίας ψήφισε με διαφορά το κοινοβούλιο – Τα σκάνδαλα μειώνουν την υποστήριξη των πολιτών

3/02/2026 - 7:44μμ
Γερμανοί στρατιώτες στο λιμάνι του Αμβούργου στη διάρκεια στρατωτικής άσκησης τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ. αρχείου: EPA/Filip Singer)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμβούργο: Συνελήφθη Έλληνας για απόπειρα σαμποτάζ σε πλοία του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού

3/02/2026 - 6:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες (φωτ.: Facebook / European Commission)

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι για το μέλλον, θέλουν ισχυρότερη ΕΕ – Η ακρίβεια «καίει» τους Έλληνες

14 λεπτά πριν
Τα πρόσωπα των Τραμπ και Πούτιν σε ματριόσκες (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Στο όριο ο πυρηνικός έλεγχος: Εκπνέει η τελευταία συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας

37 λεπτά πριν
Η πρώτη φάση της δενδροφύτευσης έγινε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Πεντέλης)

Άλσος Μνήμης στα Μελίσσια Αττικής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

1 ώρα πριν
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη Χίο – Πλεύρης: Μόνοι υπεύθυνοι οι δολοφόνοι διακινητές

1 ώρα πριν
Η προτομή του Κώστα Περρίκου στη συμβολή της Πατησίων με τη Γλάδστωνος (πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων)

«Η ζωή μας ανήκει στην Ελλάδα»: Ο Κώστας Περρίκος και η εκτέλεση που έγινε σύμβολο Αντίστασης

2 ώρες πριν
Αυτοκίνητο περνά μέσα από πλημμυρισμένο δρόμο (φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign