pontosnews.gr
Τρίτη, 13/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«The Irish Hellenic Society», η κοινότητα Ιρλανδών που αγαπά την Ελλάδα και μιλά ελληνικά

23/06/2019 - 9:40πμ
Φιλέλληνας Αυστραλός: Προσδοκούμε ότι θα ζήσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βρίσκονται στο πιο μακρινό άκρο της βορειοδυτικής Ευρώπης, σε ένα νησί όπου οι καιρικές συνθήκες δεν θυμίζουν καθόλου εκείνες της Μεσογείου, καθώς οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου: στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Τους ίδιους, όμως, τους χαρακτηρίζουν «μεσογειακό λαό του Βορρά», καθώς παρά το γεγονός ότι έμαθαν να ζουν στη βροχή και το κρύο, οι Ιρλανδοί είναι άνθρωποι που αγαπούν τον ήλιο, τη ζέστη, το τραγούδι, όπως και την μπύρα.

Κάποιοι από αυτούς αγαπούν πολύ και την Ελλάδα.

Τόσο πολύ, που εκτός από τα ταξίδια που πραγματοποιούν στη χώρα μας, μαθαίνουν και τη γλώσσα. Μάλιστα, από το 1962, στο Δουβλίνο υπάρχει μια κοινότητα φιλελλήνων Ιρλανδών, που αριθμεί σήμερα περίπου 110 μέλη. Φέρει τον τίτλο «The Irish Hellenic Society» και πρόεδρός της είναι ο Πάτρικ Σάμον (Patrick Sammon).

«Και όλοι εσείς δεν έχετε καμία σχέση με την Ελλάδα; Προγόνους; Συζύγους; Μακρινούς συγγενείς;» ήταν η ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ο Π. Σάμον, προκειμένου να εξηγήσει πώς, παρότι τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα και η Ελλάδα απέχει αρκετά από την Ιρλανδία, υπάρχει μια ξεχωριστή κοινότητα Ιρλανδών, που γοητεύτηκε από την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, έμαθε να μιλά τα ελληνικά και τα περισσότερα από τα μέλη της πηγαίνουν χρόνια διακοπές στην Ελλάδα.

Είναι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει η ελληνική ιστορία, η ελληνική τέχνη και φυσικά η ελληνική γλώσσα. Άλλωστε η (αρχαία) ελληνική γλώσσα, όπως αναφέρει ο Π. Σάμον διδάσκεται στα πανεπιστήμια που βρίσκονται στην περιοχή του Δουβλίνου: το Trinity College, το University College Dublin και το πανεπιστήμιο του Maynooth. Ο ίδιος, μάλιστα, διδάσκει μαθήματα βυζαντινολογίας στο θερινό σχολείο IBGSS (International Byzantine Greek Summer School) του Πανεπιστημίου Trinity, ενώ το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλίο αναφερόμενο στην ιστορία των Ιονίων νήσων («The Ionian Islands: Aspects of their History and Culture»/co-edited with Anthony Hirst, 2014).

«Εγώ διδάχτηκα ελληνικά στο σχολείο και μετά στο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασα αρχαία ελληνικά και λατινικά», αναφέρει σε άπταιστα ελληνικά ο Π. Σάμον. «Στο παρελθόν, ήμουν διπλωμάτης. Εργαζόμουν στη διπλωματική υπηρεσία της Ιρλανδίας. Δούλευα επί 35 χρόνια. Τώρα είμαι συνταξιούχος», προσθέτει. Ανάμεσα στους Ιρλανδούς και τους Έλληνες, βλέπει πως υπάρχει χημεία. Τα ελληνικά δεν του φαίνονται εύκολη γλώσσα, αλλά εξίσου δύσκολα είναι και τα ιρλανδικά.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Αλήθεια, ποια γλώσσα πιστεύετε ότι είναι καλύτερη για να εκφράζεται κανείς, τα ιρλανδικά, τα ελληνικά ή τα αγγλικά;» τον ρωτάμε. «Νομίζω και οι τρεις. Για το τραγούδι ίσως είναι τα ιρλανδέζικα… Όμως σίγουρα η ελληνική έχει μεγάλη ιστορία. Για την ποίηση η ελληνική γλώσσα, η οποία έχει τα Έπη, κάτι που δεν έχουμε εμείς» επισημαίνει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μάθει κάποιος ελληνικά, όπως λέει ο Π. Σάμον: «Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για την τέχνη, την ιστορία, τη φιλοσοφία. Είναι πολλά πράγματα μαζί. Ο κόσμος εδώ ενδιαφέρεται να μάθει ελληνικά. Υπάρχουν Ιρλανδοί που θέλουν να μάθουν ελληνικά και για αυτό πηγαίνουν το βράδυ στο ελληνικό σχολείο».

Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Ιρλανδία μοιράστηκαν ορισμένες κοινές εμπειρίες στον τομέα της οικονομίας, περνώντας τη δοκιμασία των μνημονίων και της κρίσης.

Ερωτηθείς για το πώς οι Ιρλανδοί είδαν το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ο Π. Σάμον είπε πως παρόλο που υπήρχαν κάποια κοινά, η κατάσταση ήταν δυσκολότερη στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες είναι έξυπνος λαός κι αυτή είναι η δύναμή τους. Εμείς πιστεύαμε ότι αυτό θα αλλάξει. Κάποιοι άλλοι λαοί μπορεί να είχαν άσχημη εικόνα για τους Έλληνες, αλλά εξίσου άσχημη εικόνα είχαν και για εμάς, θέλω να πω ότι αυτό ήταν κάτι που το ζήσαμε κι εμείς» τονίζει.

Ο πρόεδρος του «The Irish Hellenic Society» ήταν μεταξύ των Ιρλανδών, που συμμετείχαν στην εκδήλωση της δράσης «Διπλωματία των Πόλεων», που έγινε πρόσφατα στο Δουβλίνο για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, όπου επαγγελματίες, ξενοδόχοι και φορείς του τουρισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης μετέβησαν στον Δουβλίνο και παρουσίασαν στους Ιρλανδούς επαγγελματίες όλους τους λόγους που αξίζει κανείς να επενδύσει τουριστικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή. Τη Θεσσαλονίκη, πάντως, ο Π. Σάμον τη γνωρίζει από το 1990, όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά. «Πριν από περίπου τρία χρόνια ήμουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Επισκέφθηκα και το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο μου άρεσε πολύ. Ήξερα το μουσείο στην Αθήνα, αλλά όχι αυτό στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει.

Αν θέλουμε να πείσουμε περισσότερους Ιρλανδούς να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, τα στοιχεία που πρέπει να προβάλουμε είναι –κατά τον Π. Σάμον– τα εξής: «η φύση! Όπως βλέπετε (σ.σ. την ημέρα της συνέντευξης έβρεχε), μπορεί τον Ιούνιο στο Δουβλίνο να μη βλέπουμε τον ήλιο. Βεβαίως εξίσου σημαντική είναι και η ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά και της γύρω περιοχής, όπως είναι η Βέροια, που την έχω επισκεφθεί, η Βεργίνα ή τα Μετέωρα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικόλ Καζαντζίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο η Αττική – Χειρόφρενο για 48 ώρες

13/01/2026 - 8:33πμ
Μπορεί στην Πάρνηθα να πρόλαβε να χιονίσει για πρώτη φορά το 2026, ωστόσο από σήμερα αναμένεται βελτίωση του καιρού (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Υποχωρεί η ψυχρή εισβολή από σήμερα – Ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα

13/01/2026 - 8:07πμ
Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι με τον Μητσοτάκη οι αγρότες, αλλά η Κρήτη κρατά αποστάσεις

12/01/2026 - 11:44μμ
(Πηγή: YouTube/ ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Πιο αργά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία των δήμων Σερβίων, Αριστοτέλη και Πολυγύρου

12/01/2026 - 10:45μμ
Περιπολικά της Άμεσης Δράσης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Αστυνομική επιχείρηση μετά τον τραυματισμό άνδρα της ΕΛΑΣ στο κεφάλι

12/01/2026 - 9:26μμ
Αστυνομικοί στον τόπο του εγκλήματος, στο νεκροταφείο του Βέρο στην Κορσική (πηγή: leparisien.fr)
ΚΟΣΜΟΣ

Κορσική: Δολοφονήθηκε στην κηδεία της μητέρας του ο πρώην αυτονομιστής Αλέν Ορσονί

12/01/2026 - 9:00μμ
Τάφοι Ουκρανών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων έχουν καλυφθεί από χιόνι στο Κίεβο (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πιο αιματηρή χρονιά το 2025 για τους άμαχους

12/01/2026 - 7:52μμ
Γροιλανδός φορά το καπέλο με το προεκλογικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ σε εκλογικό κέντρο στο Νουούκ της Γροιλανδίας, με φόντο τη σημαία του αρκτικού νησιού (φωτ.: EPA/Mads Claus Rasmussen)
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Δεν αποδέχεται την επιθυμία των ΗΠΑ για κατάληψη – Ανοίγει προξενείο η Γαλλία

12/01/2026 - 6:37μμ
Διαδηλωτές καίνε πορτραίτο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Πόλεμος κατά τρομοκρατών» οι επιθέσεις στους διαδηλωτές – Θα δώσει «ένα αξέχαστο μάθημα» στον Τραμπ αν επιτεθεί

12/01/2026 - 5:22μμ
(Φωτ. αρχείου: Mister No / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον τραυματισμό 45χρονης σε εμπορικό κέντρο

12/01/2026 - 4:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο η Αττική – Χειρόφρενο για 48 ώρες

11 λεπτά πριν
Μπορεί στην Πάρνηθα να πρόλαβε να χιονίσει για πρώτη φορά το 2026, ωστόσο από σήμερα αναμένεται βελτίωση του καιρού (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Καιρός: Υποχωρεί η ψυχρή εισβολή από σήμερα – Ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα

37 λεπτά πριν
Το έργο του γλύπτη αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου, κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του έργου της βιοκλιματικής πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Πολεμικό Ναυτικό: Έκτακτες Κρίσεις Πλοιάρχων Έτους 2026-2027 – Ποιοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται

8 ώρες πριν
Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Στο τραπέζι με τον Μητσοτάκη οι αγρότες, αλλά η Κρήτη κρατά αποστάσεις

9 ώρες πριν
Ο 28χρονος κτηματομεσίτης Στέλιος Κίκιρης έπιασε τον σταυρό στο Princes Pier της Μελβούρνης (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)

Θεοφάνια στην Αυστραλία: Μέδουσες, περιορισμός στους πιστούς που βουτούν, απαγορευτικό στις γυναίκες και στο βάθος… καρχαρίας

10 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/ ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ)

Κακοκαιρία: Πιο αργά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία των δήμων Σερβίων, Αριστοτέλη και Πολυγύρου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign