pontosnews.gr
Σάββατο, 25/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου: Εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες

17/06/2019 - 11:09πμ
Απάντηση Προδρόμου στον Τσαβούσογλου για το «προξενείο» στην Αμμόχωστο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. «Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Τώρα, τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση», επισήμανε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυπριακή κυβέρνηση,τουλάχιστον για την ώρα, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει επίσημα τη γεώτρηση.

«Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση, η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση, είναι μια κλιμάκωση, ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση, η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», τόνισε ο Π. Προδρόμου.

Για όσους μιλούν για ενέργειες που αποτελούν νέα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή, είναι εισβολή στη θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία, όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει».

Σε ερώτηση ποια μέτρα εξετάζεται να λάβει η Λευκωσία, ο Π. Προδρόμου υπογράμμισε ότι «από καιρό τώρα έχει προετοιμαστεί η κυπριακή κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες, τόσο προς την ΕΕ κυρίως, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν απερίφραστα καταδικάσει την τουρκική στάση, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε βέβαια και στο μεσοδιάστημα τις ευρωπαϊκές εκλογές που είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον. Ήταν μια μεταβατική περίοδος, όμως τις προηγούμενες ημέρες στην Σύνοδο των MED7 υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, την καλούν να τερματίσει αυτήν τη δραστηριότητα όπως και παλαιές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Και συνέχισε: «Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει. Μάλιστα, και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο, γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει, γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς».

Παράλληλα τόνισε ότι η Λευκωσία επιχειρεί να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της.

«Τα ευρωπαϊκά εντάλματα με βάση την έννομη τάξη εκτελούνται. Δεν είμαστε εμείς που θα τους συλλάβουμε. Όπως η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίνεται όταν υπάρξουν τέτοια αιτήματα, έτσι και τα άλλα κράτη σε έναν σύννομο και πολιτισμένο κόσμο, αυτό κάνουν. Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός του διεθνούς δικαίου. Σημασία έχει ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  • Πηγή: skai.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

20/07/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

20/07/2026 - 11:40πμ
Στα Κατεχόμενα, οι σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόκληση από το ψευδοκράτος: «Δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας»

19/07/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: Σταύρη Κλεάνθους)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Διακομματική στήριξη του βρετανικού πολιτικού κόσμου για λύση του Κυπριακού

17/07/2026 - 10:59πμ
Αχρησιμοποίητοι σωλήνες αγωγού φυσικού αερίου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σφοδρή αντίδραση για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων – «Παραβιάζει την κυριαρχία μας»

11/07/2026 - 7:26μμ
Μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα (φωτ.: facebook / UNFICYP)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει «βαθιά ανησυχητική» σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες

7/07/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Η Καλαμαριά δεν ξεχνά»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο – Τιμή στον ήρωα Αθανάσιο Φωτόπουλο

5/07/2026 - 11:08μμ
Το σημείο όπου ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη σύζυγό του – «Μου έκανε νόημα ότι ήθελε βοήθεια»

30/06/2026 - 7:13μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Καλαμαριά τιμά την Κύπρο – Εκδηλώσεις μνήμης για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή

30/06/2026 - 12:23μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητεί πλήρη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 και 550 για το Κυπριακό

24/06/2026 - 4:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Είχε στόχο το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου

12 λεπτά πριν
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

World Cup πόλο: Στον τελικό η Εθνική ομάδα – Αύριο για το χρυσό κόντρα στην Ουγγαρία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης: Συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

2 ώρες πριν
Απόκοσμη εικόνα από τη φωτιά στη Γαλλία (φωτ.: EPA / SDIS33 / Damien Rembert)

Γαλλία-Ισπανία: Εκτός ελέγχου μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ23: Δύο χρυσά μετάλλια για τα ελληνικά κουπιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign