pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κέρκυρα: Αναβίωσε με λαμπρότητα η Λιτανεία της Αγίας του Θεού Δωρεάς

10/06/2019 - 5:50μμ
Κέρκυρα: Αναβίωσε με λαμπρότητα η Λιτανεία της Αγίας του Θεού Δωρεάς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με κάθε μεγαλοπρέπεια αναβίωσε χθες βράδυ στην Κέρκυρα το θρησκευτικό έθιμο της Λιτανείας της Αγίας Δωρεάς, της Καθολικής Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό και κοινωνικό έθιμο που βρίσκει τις ρίζες του στα τέλη του 13ου – αρχές του 14ου αιώνα, όταν (σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία) η Λιτανεία προστέθηκε, το 1407, στις τελετουργίες της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας».

Στη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, κατά τη βενετική περίοδο, συμμετείχαν πάντοτε οι κληρικοί και των δύο χριστιανικών δογμάτων, Ανατολικοί και Δυτικοί.

Σύμφωνα με την ιστορικό Αλίκη Νικηφόρου ο καθολικός «Πρωτοπαπάς», κάθε χρόνο, έστελνε πρόσταγμα στους πρωτοπαπάδες των επαρχιών της υπαίθρου καλώντας τους να μεριμνήσουν ώστε να παρευρεθούν όλοι οι ιερείς στη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς. Η Λιτανεία αυτή μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα τελούνταν το πρωί της ημέρας της εορτής, αμέσως μετά την τέλεση της Λειτουργίας. Από τα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου άρχισε να γίνεται το απόγευμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που ήταν ανασταλτικός παράγοντας της διεξαγωγής της κάτω από τον καυτό ημερήσιο ήλιο.

Έκτοτε, έως και σήμερα, η αναβίωση του θρησκευτικού εθίμου ξεκινά από τη Θεία Λειτουργία που διεξάγεται το πρωί της Κυριακής στην ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στην Κωτσέλα, και στην οποία προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας Ιωάννης Σπιτέρης, μαζί με δύο εφημέριους. Εκεί, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, τα μικρά παιδιά, που ετοιμάστηκαν από τους κατηχητές τους όλη τη χρονιά, κοινωνούν για πρώτη φορά.


(Φωτ.: corfutvnews.gr / Σπύρος Μαργαρίτης)

Το απόγευμα, μετά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας στο ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, αρχίζει η μεγαλειώδης πομπή της «Αγίας Δωρεάς». Την πομπή, που συνοδεύεται υπό τους ήχους των φιλαρμονικών της Κέρκυρας, με προορισμό την πλατεία του Αγίου Ιακώβου (Ντόμο), ακολουθούν ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος, εκπρόσωποι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων Νεκτάριου, τα παιδιά της «Πρώτης Κοινωνίας», που είναι ντυμένα στα λευκά και ραίνουν με ροδοπέταλα την πομπή, εφημέριοι και μοναχές, ο Ερυθρός Σταυρός, αγήματα των προσκόπων, πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του νησιού, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η Ιερά Πομπή διανύει μια μεγάλη απόσταση από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και καταλήγει στην πλατεία «Σαν Τζιάκομο», μπροστά στον καθολικό μητροπολιτικό ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, όπου κάθε χρόνο τοποθετείται ειδική εξέδρα.

Εκεί εξελίσσεται η δέηση για το «Αγιότατο Μυστήριο» και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης απευθύνει μήνυμα αγάπης και ομόνοιας στους πιστούς, ενώ ακολουθεί η ανάγνωση του χαιρετισμού του μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων, Νεκτάριου από τον εκπρόσωπό του.

«Η κοινωνία με τον Χριστό είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Μόνο η ενότητα με τον Χριστό μάς εξασφαλίζει την πραγματική ζωή. Μας εξασφαλίζει τη σιγουριά της σταθερότητας. Μας δίνει ελπίδα. Μας λέει γιατί ζούμε, γιατί πεθαίνουμε. Η Αγία Ευχαριστία είναι το Σώμα του Χριστού και το σώμα της Εκκλησίας. Δεν ζούμε ατομιστικά την πίστη μας. Δεν είμαστε ξένοι ο ένας με τον άλλον, και κυρίως δεν είμαστε εχθροί. Η εκκλησία ζει και αναπτύσσεται όταν τελείται η Ευχαριστία σε όλες τις διαστάσεις της» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των χριστιανών ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ταπάσκου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΙΣΤΗ

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη του θεμελιωτή του χριστιανικού μοναχισμού

17/01/2026 - 8:36πμ
Τελετή απονομής ειδικής τιμητικής διάκρισης του εμβλήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος" στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026  (Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ύψιστη τιμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Δημήτριο

16/01/2026 - 1:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου

15/01/2026 - 9:53μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πρέβεζα. Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις επιθέσεις από ρωσικές υπηρεσίες

13/01/2026 - 12:10μμ
Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (μικρογραφία στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β' – πηγή: immorfou.org.cy)
ΠΙΣΤΗ

Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης: Από την Καππαδοκία, στην έρημο της Ιουδαίας

11/01/2026 - 4:11μμ
Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στους ναούς της Παναγίας Σουμελά της Αττικής, με το Παλαιό Ημερολόγιο

8/01/2026 - 1:42μμ
Θεοφάνια στο Φανάρι, 6 Ιανουαρίου 2025 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια στο Φανάρι: Η Θεία Λειτουργία και η ρίψη του σταυρού στον Κεράτιο

6/01/2026 - 8:00πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρευρέθη στην τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (φωτ.: Facebook/Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Ευχές για ενότητα, ειρήνη και πίστη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην κοπή της βασιλόπιτας της Εκκλησίας της Ελλάδος

31/12/2025 - 7:00μμ
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/ Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχή για μια χρονιά χωρίς πολλά προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων

25/12/2025 - 3:11μμ
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στο Φανάρι: Δείτε live τη Θεία Λειτουργία

25/12/2025 - 8:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Παμμικρασιατικός Δράμας)

Μια βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία, τη Θράκη και τον Πόντο από τους Μικρασιάτες της Δράμας

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Απ. Ζώης)

«Μονοπάτι των Προσκυνητών» στα Άγραφα

54 λεπτά πριν
Υποστηρικτές του DEM κρατούν σημαία του ΡΚΚ στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Ντιγιαρμπακίρ, τον Μάρτιο του 2025 (φωτ. αρχείου: EPA/Metin Yoksu)

Τουρκία: «Προσπάθεια δολιοφθοράς της ειρηνευτικής διαδικασίας» με το ΡΚΚ βλέπει ο Οτζαλάν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Joel Carrett)

Australian Open: Εντυπωσιακή πρεμιέρα με νίκη για τη Σάκκαρη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)

Σε πλήρη δράση ο ποντιακός σύλλογος Πτολεμαΐδας: Εκδηλώσεις, νέες πρωτοβουλίες και βιωματική ποντιακή κουζίνα

3 ώρες πριν
Η έπαυλη Αλφιεράκη (πηγή: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)

Οικογένεια Αλφιεράκη: Οι Μανιάτες ευγενείς της Ρωσίας και η έπαυλή τους στο Ταϊγάνιο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign