pontosnews.gr
Σάββατο, 5/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουσκ: Η ΕΕ ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου – Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας (βίντεο)

9/05/2019 - 9:53μμ
Τουσκ: Η ΕΕ ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου – Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου στη διαμάχη της με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. «Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Τουσκ μετά τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ρουμανία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομου Προδρόμου για τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Νίκος Αναστασιάδης είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Τι δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ, προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

«Συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης που περνά μέσα από τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, ελκυστική προς τους πολίτες της, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο αν δεν αναβαθμίσει τη διεθνή και γεωπολιτική της παρουσία και αν δεν διασφαλίζει το διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της», είπε σημειώνοντας ότι το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, καθώς η ΕΕ γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον να διασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε όλοι Κύπριοι»
Το πνεύμα Γιούνκερ, που δήλωσε «σήμερα είμαι Κύπριος», υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή. Σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας, διπλωματικές πηγές έλεγαν συμφωνώντας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ένα είδος μέτρων μπορεί να είναι οι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία και εμπλέκονται στις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το άλλο έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τον διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία.

Τέλος, σε σχέση με τις ισχυρές χώρες που συνεργάζονται επενδυτικά με την Τουρκία, έγιναν επαφές από τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Αναστασιάδη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ήταν θετικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι.

Εξάλλου, έκτακτη σύνοδο κορυφής θα διεξαγάγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 28 Μαΐου, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Αυστριακός πρωθυπουργός Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών για την προετοιμασία των υποψηφιοτήτων για βασικές θέσεις της ΕΕ. «Στις 28 Μαΐου καλώ τους 28 ηγέτες να ξεκινήσουμε τη διαδικασία διορισμών», τόνισε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπύρος Γκουτζάνης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στεφάνια για τους αγωνιστές της Κύπρου στον ανδριάντα του αντισμήναρχου Στέργιου Συμεωνίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Οι Σέρρες τίμησαν τους πεσόντες αγωνιστές της Κύπρου

5/07/2025 - 5:15μμ
Το μνημείο απεικονίζει την Κύπρο με αγνοούμενους και αγίους (φωτ.: instagram/vasilis.palmas)
ΚΥΠΡΟΣ

Μνημείο για τους αγνοούμενους Κύπριους και Ελλαδίτες της Κύπρου στα Ανώγεια – «Το χρέος δεν ξεθωριάζει με τα χρόνια»

29/06/2025 - 7:45μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τουρκία για εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών

21/06/2025 - 11:54μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας φρουρούν Ισραηλινούς που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τη Χάιφα (φωτ.: EPA/Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

21/06/2025 - 9:31μμ
Αστυνομικοί στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συνελήφθη Αζέρος για κατασκοπεία στη Λεμεσό – Πληροφορίες για άμεσο τρομοκρατικό χτύπημα

21/06/2025 - 6:15μμ
(Φωτ.: facebook / DefenceCyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Ακρίτας Κιλκίς: Με ποντιακό χρώμα η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κύπρου – Εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου

11/05/2025 - 11:52μμ
Από αριστερά, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών (τμήμα Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ενώ ξεναγούνται στην έκθεση (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

9/05/2025 - 10:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στη φυλακή δύο Ουγγαρέζες για σφετερισμό περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

9/05/2025 - 9:00μμ
Οδομαχίες στη Λευκωσία, 1956 (πηγή: British Colonial Government / commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας για τα 70 Χρόνια της ΕΟΚΑ

6/05/2025 - 5:54μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια

4/05/2025 - 12:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζημιές σε περιοχή του Τέξας από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν (φωτ.: EPA/Dustin Safranek)

Πλημμύρες στο Τέξας: Τραγικός ο απολογισμός με τουλάχιστον 27 νεκρούς και πολλά παιδιά αγνοούμενα

9 λεπτά πριν
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε κι εξέδιδε 17χρονη

41 λεπτά πριν
Κολάζ χαρακτηριστικών στιγμών από παλιότερα «Λαλέματα» (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Ματσούκας)

Λάλεμαν της Παρχαρομάνας: Ζωντανεύουν στον Άγιο Δημήτριο τα παρχάρια του Πόντου

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί και ασθενοφόρο στο σημείο της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

2 ώρες πριν
Οι Πόντιοι της Κω χόρεψαν για τον Άγιο Ιωάννη τον Κλήδονα (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)

Με ποντιακό χρώμα η γιορτή του Κλήδονα στην Κέφαλο της Κω

2 ώρες πριν
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού στη διάρκεια πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Μάχη με τις φλόγες από αέρος και εδάφους στην Αλυκή Θηβών – Η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign