pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανία: Ανησυχία για τις εξελίξεις, στενή επαφή με κυβερνήσεις Κύπρου και Τουρκίας

5/05/2019 - 7:37μμ
Βρετανία: Ανησυχία για τις εξελίξεις, στενή επαφή με κυβερνήσεις Κύπρου και Τουρκίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανησυχία εκφράζει η Βρετανία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο απάντησε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας. Επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί με τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επί του θέματος.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ξανά για το Κυπριακό, ωστόσο «δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ακόμη, ανέφερε ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες για μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων. «Όλο αυτό τον καιρό οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ είναι αρκούντως ενδεικτική», είπε.

«Αναμένουμε να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Αν. Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αιγύπτου και της Ρωσίας και ότι «ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πρώτο ζήτημα είναι το τι γίνεται, σε τι αποσκοπεί και τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με τις τελευταίες κινήσεις της».

Επίσης, τόνισε ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ αυτό που η ΕΕ καταδικάζει, θεωρεί απαράδεκτο και θεωρεί ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Η Τουρκία με αυτές τις ενέργειές της, όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά γενικότερα, βρίσκεται απομονωμένη. Ανέφερε ότι δεν υπήρχε πάντοτε αυτή η τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες χώρες, ούτε υπήρχε πάντα η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που επαναλήφθηκε με τη δήλωση της Αντιπροέδρου Μογκερίνι, ενώ δεν υπήρχε πάντα η σαφής τοποθέτηση των μεγάλων δυνάμεων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης είναι ένα από τα μέτρα»
Ο Πρ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων. Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα προηγούμενων μέτρων, τόνισε ότι κάποιοι προέβλεπαν ότι δεν πρόκειται η αμερικανική εταιρεία που είναι συμβεβλημένη με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ωστόσο «γεωτρήσεις έγιναν, αποτελέσματα υπάρχουν».

«Δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την ανεύθυνη και, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι, πειρατική στάση της Τουρκίας», είπε τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει σχέσεις έντασης, αν όχι σύγκρουση, με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με όλα τα κράτη της γύρω περιοχής.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε σχέση με τις δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου και συνεργαζόμενων εταιρειών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάση το Δίκαιο πρόσωπα που ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες, υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνησή μας».

Τόνισε δε ότι όσοι ενέχονται στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίες μπορούν να διωχθούν στη διεθνή Δικαιοσύνη: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που μας δίνουν τη δυνατότητα, τόσο οι διεθνείς σχέσεις μας, η θέση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα. Και δεν είναι λίγα αυτά τα μέτρα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χειραψία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: . EPA/Dimitar Dilkoff/Pool)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας η Στρατηγική Κοινή Δήλωση

15/12/2025 - 6:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη – Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις

11/12/2025 - 4:28μμ
Σκάφος και ελικόπτερο του Κυπριακού Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (φωτ.: Facebook / JRCC Larnaca - ΚΣΕΔ Λάρνακας)
ΚΥΠΡΟΣ

Μυστηριώδης εξαφάνιση γιοτ από το Ισραήλ: «Χάθηκε» ανοιχτά της Κύπρου

10/12/2025 - 5:30μμ
Κολάζ από κυπριακά ψηφιδωτά (φωτ.: mosaic.tuc.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Ημερίδα για τα ψηφιδωτά της Κύπρου στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Η συμβολή του έργου MOSAIC

8/12/2025 - 4:42μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

5/12/2025 - 10:54μμ
(Πηγή: youtube.com/@clarahaskilpianocompetitio1971)
ΚΥΠΡΟΣ

Άννα Αβραμίδου: Η 17χρονη πιανίστρια επιστρέφει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025

30/11/2025 - 11:38πμ
Τουφάν Ερχιουρμάν και Νίκος Χριστοδουλίδης, και στη μέση ο Χασίμ Ντιάν, 20 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / UN Cyprus / Peter Šulgan)
ΚΥΠΡΟΣ

«Παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό – Πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν

20/11/2025 - 3:32μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα   

17/11/2025 - 11:24πμ
Η προκλητική φωτογραφία του τουρκικού υπουργείο Άμυνας (φωτ.: x.com / tcsavunma)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: F-16 πέταξαν πάνω από την «Πράσινη Γραμμή»

16/11/2025 - 8:18μμ
Το οδόφραγμα Λεύκας- Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, το οποίο λειτουργεί ως είσοδος και έξοδος για τα κατεχόμενα στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 42 χρόνια σήμερα από τη γέννηση του ψευδοκράτους

15/11/2025 - 11:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτής κρατά πανό με φωτογραφίες, από αριστερά, της Ζισλέν Μάξγουελ, του Τζέφρι Επστάιν, του Μπιλ Γκέιτς, του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπιλ Κλίντον, έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όταν διεξαγόταν η δίκη της Ζισλέν Μάξγουελ, τον Νοέμβριο του 2021 (φωτ. αρχείου: EPA/Justin Lane)

Υπόθεση Έπσταϊν: Αυξάνονται κατακόρυφα οι επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ

5 ώρες πριν
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Χριστούγεννα στην κορυφή η ΑΕΚ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Αξέχαστοι έμειναν και φέτος οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών – Αναβίωσαν το εθιμικό δρώμενο και ξεσήκωσαν την εορταστική αγορά

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Εύκολα ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign