pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανία: Ανησυχία για τις εξελίξεις, στενή επαφή με κυβερνήσεις Κύπρου και Τουρκίας

5/05/2019 - 7:37μμ
Βρετανία: Ανησυχία για τις εξελίξεις, στενή επαφή με κυβερνήσεις Κύπρου και Τουρκίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ανησυχία εκφράζει η Βρετανία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο απάντησε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας. Επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί με τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επί του θέματος.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ξανά για το Κυπριακό, ωστόσο «δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ακόμη, ανέφερε ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες για μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων. «Όλο αυτό τον καιρό οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ είναι αρκούντως ενδεικτική», είπε.

«Αναμένουμε να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Αν. Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αιγύπτου και της Ρωσίας και ότι «ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πρώτο ζήτημα είναι το τι γίνεται, σε τι αποσκοπεί και τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με τις τελευταίες κινήσεις της».

Επίσης, τόνισε ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ αυτό που η ΕΕ καταδικάζει, θεωρεί απαράδεκτο και θεωρεί ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Η Τουρκία με αυτές τις ενέργειές της, όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά γενικότερα, βρίσκεται απομονωμένη. Ανέφερε ότι δεν υπήρχε πάντοτε αυτή η τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες χώρες, ούτε υπήρχε πάντα η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που επαναλήφθηκε με τη δήλωση της Αντιπροέδρου Μογκερίνι, ενώ δεν υπήρχε πάντα η σαφής τοποθέτηση των μεγάλων δυνάμεων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης είναι ένα από τα μέτρα»
Ο Πρ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων. Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα προηγούμενων μέτρων, τόνισε ότι κάποιοι προέβλεπαν ότι δεν πρόκειται η αμερικανική εταιρεία που είναι συμβεβλημένη με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ωστόσο «γεωτρήσεις έγιναν, αποτελέσματα υπάρχουν».

«Δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την ανεύθυνη και, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι, πειρατική στάση της Τουρκίας», είπε τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει σχέσεις έντασης, αν όχι σύγκρουση, με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με όλα τα κράτη της γύρω περιοχής.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε σχέση με τις δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου και συνεργαζόμενων εταιρειών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάση το Δίκαιο πρόσωπα που ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες, υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνησή μας».

Τόνισε δε ότι όσοι ενέχονται στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίες μπορούν να διωχθούν στη διεθνή Δικαιοσύνη: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που μας δίνουν τη δυνατότητα, τόσο οι διεθνείς σχέσεις μας, η θέση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα. Και δεν είναι λίγα αυτά τα μέτρα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συλληφθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο του Filo Jet οδηγείται στο «δικαστήριο» της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: AA / Harun Özalp)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: «Η πλώρη έσπασε από τα κύματα», κατέθεσε ο καπετάνιος του Filo Jet

31/08/2026 - 2:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο ΕΡΑ)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Αγωνία για 18 αγνοουμένους – Συνεχίζονται οι έρευνες σε βάθος άνω των 500 μέτρων

31/08/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Συνελήφθη ο καπετάνιος – «Έλεγαν δεν συμβαίνει τίποτα, έφυγαν πρώτοι», λένε επιζώντες

30/08/2026 - 10:51μμ
Επιβαίνοντες με σωσίβια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας: Αναφορές για νεκρούς – Έτοιμη να επέμβει η Κυπριακή Δημοκρατία

30/08/2026 - 4:13μμ
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

30/08/2026 - 2:39μμ
Το σημείο της τραγωδίας, στο Κάβο Γκρέκο. Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, συνολικά τρία σκάφη βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (πηγή: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ντίμης Μαυρόπουλος: «Του φώναζαν να κατέβει» – Η δραματική μαρτυρία για την τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο

30/08/2026 - 1:48μμ
(Εικ.: skai.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας από προσάραξη σκαφών στο Κάβο Γκρέκο – Τι έγινε

30/08/2026 - 8:58πμ
Από το επίσημο προωθητικό υλικό για τα καμπ της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα (φωτ.: Facebook / Barça Academy)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Μπαρτσελόνα διοργανώνει καμπ στα Kατεχόμενα – Αντιδράσεις για το «Northern Cyprus»

25/08/2026 - 4:35μμ
Αχρησιμοποίητοι σωλήνες αγωγού φυσικού αερίου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στον ΟΗΕ ο αγωγός Τουρκίας-Κατεχομένων – «Μόνιμη στρατηγική σύνδεση» καταγγέλλει η Λευκωσία

24/08/2026 - 6:36μμ
Φωτογραφία από τη στιγμή της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο στις 11 Αυγούστου 1996 (πηγή: el.wikipedia.org /wiki/Tasos_Isaak_murdered.jpg)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Οι προκλήσεις Αρικλί για τη δολοφονία Ισαάκ μετά τη συγγνώμη Κιζίλγιουρεκ

20/08/2026 - 5:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Πέφτουν οι άνεμοι, σε σχεδόν κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία

6 λεπτά πριν
Από την περιοχή της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κυψέλη: Εντοπίστηκε νέα σακούλα με οστά – Οι Αρχές διερευνούν αν ανήκουν σε άνθρωπο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ και του Ιατρικού Συλλόγου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Δύο λύρες, μία θάλασσα»: Πόντος και Κρήτη συναντιούνται στην Καλαμαριά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Ολυμπιακός: Παρελθόν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Δημήτρης Κωνσταντινίδης/hub.uoa.gr)

ΕΚΠΑ: Με αγιασμό από τον Ιερώνυμο η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς – 190 χρόνια ιστορίας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV