pontosnews.gr
Σάββατο, 21/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανία: Ανησυχία για τις εξελίξεις, στενή επαφή με κυβερνήσεις Κύπρου και Τουρκίας

5/05/2019 - 7:37μμ
Βρετανία: Ανησυχία για τις εξελίξεις, στενή επαφή με κυβερνήσεις Κύπρου και Τουρκίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανησυχία εκφράζει η Βρετανία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο απάντησε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας. Επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί με τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επί του θέματος.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ξανά για το Κυπριακό, ωστόσο «δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ακόμη, ανέφερε ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες για μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων. «Όλο αυτό τον καιρό οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ είναι αρκούντως ενδεικτική», είπε.

«Αναμένουμε να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Αν. Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αιγύπτου και της Ρωσίας και ότι «ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πρώτο ζήτημα είναι το τι γίνεται, σε τι αποσκοπεί και τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με τις τελευταίες κινήσεις της».

Επίσης, τόνισε ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ αυτό που η ΕΕ καταδικάζει, θεωρεί απαράδεκτο και θεωρεί ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Η Τουρκία με αυτές τις ενέργειές της, όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά γενικότερα, βρίσκεται απομονωμένη. Ανέφερε ότι δεν υπήρχε πάντοτε αυτή η τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες χώρες, ούτε υπήρχε πάντα η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που επαναλήφθηκε με τη δήλωση της Αντιπροέδρου Μογκερίνι, ενώ δεν υπήρχε πάντα η σαφής τοποθέτηση των μεγάλων δυνάμεων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης είναι ένα από τα μέτρα»
Ο Πρ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων. Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα προηγούμενων μέτρων, τόνισε ότι κάποιοι προέβλεπαν ότι δεν πρόκειται η αμερικανική εταιρεία που είναι συμβεβλημένη με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ωστόσο «γεωτρήσεις έγιναν, αποτελέσματα υπάρχουν».

«Δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την ανεύθυνη και, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι, πειρατική στάση της Τουρκίας», είπε τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει σχέσεις έντασης, αν όχι σύγκρουση, με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με όλα τα κράτη της γύρω περιοχής.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε σχέση με τις δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου και συνεργαζόμενων εταιρειών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάση το Δίκαιο πρόσωπα που ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες, υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνησή μας».

Τόνισε δε ότι όσοι ενέχονται στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίες μπορούν να διωχθούν στη διεθνή Δικαιοσύνη: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που μας δίνουν τη δυνατότητα, τόσο οι διεθνείς σχέσεις μας, η θέση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα. Και δεν είναι λίγα αυτά τα μέτρα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Νέα πράξη στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» – Αθώοι οι δύο πρώην αξιωματούχοι

17/02/2026 - 5:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)
ΚΥΠΡΟΣ

Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα: Ως παρατηρητής θα συμμετάσχει η Κύπρος

14/02/2026 - 11:59μμ
Ειδώλιο που θα παρουσιαστεί στο Λούβρο και σχέδια που αποκαλύπτουν πώς είδαν οι Γάλλοι την Κύπρο (φωτ.: facebook/Chypre en France)
ΚΥΠΡΟΣ

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου ταξιδεύει στο Παρίσι

10/02/2026 - 7:37μμ
(Φωτ.: facebook / UNFICYP / Peter Šulgan)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Με 13 ψήφους υπέρ και 2 αποχές υιοθετήθηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

31/01/2026 - 8:36πμ
Πεδίο βολής (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Εξαφανίστηκε» μεγάλη ποσότητα ΤΝΤ από πεδίο βολής

30/01/2026 - 10:15μμ
Εξωτερική άποψη του Φόρεϊν Όφις στη Βρετανία (πηγή: nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/2/)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία από το Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο και τουλάχιστον ακόμα 17 χώρες

16/01/2026 - 10:57πμ
Ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη Λεμεσό, κατά την υποδοχή του Κολλεγίου των Επιτρόπων και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτ.: EPA/ GEORGE CHRISTOPHOROU)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θέλει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν εντός του 2026

15/01/2026 - 8:31μμ
(Πηγή: facebook / Charalambos Charalambous)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

12/01/2026 - 3:37μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κύπρο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σάλος με το επίμαχο βίντεο για χρηματισμό του Ν. Χριστοδουλίδη – «Όποιος έχει στοιχεία, να τα καταθέσει»

9/01/2026 - 9:51μμ
(Φωτ.: Facebook/Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)
ΚΥΠΡΟΣ

Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»: Θεοφάνια με χορούς, παραδόσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στην Αθαλάσσα

3/01/2026 - 11:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι (φωτ. αρχείου: . EPA/Mohammed Badra)

Γαλλία: Χειροπέδες σε δύο 16χρονους που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση – Ο ένας δήλωσε «γοητευμένος» από τον τζιχαντισμό

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε παράνομο ένα μεγάλο μέρος των δασμών που είχε επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα προϊόντα (φωτ.: EPA/Shawn Thew)

Ντ. Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 10% σε όλες τις χώρες, μετά τη «βαθύτατα απογοητευτική» απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Ο «Καύκασος» του Αιγάλεω οργανώνει ποντιακή βραδιά νεολαίας

4 ώρες πριν
Αστυνομικοί συνοδεύουν τον κρατούμενο αρχιφύλακα στον εισαγγελέα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Άρης Μαρτάκος)

Φυλακές Δομοκού: Προσωρινά κρατούμενοι ο δολοφόνος του κρατούμενου και ο αρχιφύλακας-συνεργός του

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Με 31 αθλητές και αθλήτριες η Ελλάδα στο Βελιγράδι

5 ώρες πριν
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας «Βιολάντα» Κώστα Τζιωρτζιώτη. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Προσφυγή για αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη και νέα στοιχεία για παραλείψεις ασφάλειας

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign